Anxietatea este o emoție ce se caracterizează printr-o stare neplăcută de tulburare interioară, urmată în general de un comportament nervos. Când această emoție se intensifică, atașându-se de situații sau persoane care nu prezintă un pericol real, sau când devine omniprezentă, poate afecta puterea de concentrare, apetitul, somnul, relațiile sociale și calitatea vieții.
Dacă anxietatea este experimentată în mod regulat, persoana respectivă ar putea suferi de o tulburare de anxietate.
Dar să aflăm în continuare, concret ce este anxietatea și de ce apare, ce sunt tulburările de anxietate, de câte tipuri poate fi anxietatea și cum se manifestă.
Anxietatea reprezintă o stare emoțională pronunțată, manifestată prin neliniște, și se poate asocia cu palpitații, transpirație și nervozitate. De cele mai multe ori, aceasta apare ca răspuns al unui eveniment stresant sau al unei stări prelungite de tensiune. Alteori, apare că anticipare a unui viitor agent de stres.
Tulburări de anxietate
Spre deosebire de episodul clasic de anxietate pe care oricine îl poate experimenta cel puțin o dată în timpul vieții, tulburarea de anxietate se caracterizează printr-o senzație constantă de frică, îngrijorare și tensiune, resimțită pentru o durată lungă de timp și cu o intensitate extrem de pronunțată, fapt ce afectează calitatea vieții.
Ca urmare a unei tulburări de anxietate, activitățile de zi cu zi precum școala, munca sau chiar hobby-urile pot avea de suferit. De asemenea, rolul anxietății nu mai este unul constructiv, de a spori atenția, ci devine unul distructiv, care scade atât capacitatea de concentrare, cât și energia fizică și psihică.
Tulburarea de anxietate este un diagnostic ce poate fi pus doar de către un specialist și care necesită un tratament adecvat și adaptat nevoilor fiecărei persoane în parte.
Tipuri de anxietate
Anxietatea, mai exact tulburarea de anxietate, se poate regăsi sub mai multe forme. Acestea constituie principalele tipuri de clasificare.
Anxietatea generalizată. Acest tip de anxietate presupune experimentarea unor griji constante, accentuate, asupra unor aspecte generale precum relația cu familia și prietenii, situația financiară și perspectivele de viitor.
Concentrarea nu este asupra unui subiect anume, iar starea de anxietate este una cronică. De multe ori, persoana respectivă nu poate identifica o cauză exactă pentru apariția anxietății.
Tulburarea de panică. Acest tip de anxietate se manifestă prin apariția atacurilor de panică, stări emoționale extrem de puternice, asociate cu o senzație de moarte iminentă, chiar dacă nu este prezent niciun pericol real.
Atacurile durează câteva minute și pot fi declanșate mereu de același factor de stres sau de mai mulți factori diferiți.
Fobiile. Fobia este o stare de anxietate severă, raportată la un eveniment (ex: vorbitul în public), o activitate (ex: înotul) sau chiar un lucru sau o ființă anume (ex: insecte).
În aproape toate cazurile, persoana care suferă de o fobie este conștientă de prezența acesteia și de faptul că frica resimțită nu este una rațională, însă nu reușește să o depășească singură.
Un antreprenor din Timișoara vinde medicamente din Germania
Anxietatea socială. Persoana care prezintă stări de anxietate pronunțate, referitoare la posibilitatea de a fi judecată sau privită într-un mod nedorit de către alți oameni, prezintă, de cele mai multe ori, anxietate socială.
Anxietatea socială determină persoana respectivă să evite pe cât posibil interacțiunile sociale, agravandu-și starea.
Anxietatea de separare. Cu toate că anxietatea de separare poate părea un eveniment specific copiilor, aceasta se întâlnește la fel de mult și în cazul adulților.
În anxietatea de separare, persoana în cauză are o frică accentuată și constantă de a nu pierde contactul cu persoanele de care este atașată și face orice este posibil să stea cât mai aproape de ele, pentru a evita o posibilă separare.

Foto: Pixabay/ María Prieto
Anxietatea – Semne și simptome
O stare anxioasă poate fi definită în mai multe feluri, astfel încât aceasta poate fi diferită de la o persoană la alta. Totuși, printre manifestările care pot fi întâlnite în anxietate se întâlnesc:
- Senzație de neliniște;
- Stări de agitație și nervozitate – asociate cu o tensiune generalizată;
- Transpirații;
- Palpitații;
- Hiperventilație;
- Stare de rău și tremurat;
- Senzație de moarte iminentă – apare în timpul atacurilor de panică;
- Senzație de leșin;
- Tulburări de somn;
- Coșmaruri;
- Tulburări digestive – greață, vărsături;
- Tulburări de atenție și concentrare;
- Lipsă de energie.
Citiți și:
- Durere de cap: tipuri, simptome, sfaturi
- Depresia, ce este și cum se tratează
- Reţeaua de sănătate Regina Maria a deschis o nouă policlinică
- Peste 85 de boli tratate cu terapii bazate pe celule stem
- GENERALI lansează o asigurare de sănătate modulară
- În România nu mai este nevoie de certificat digital
Manifestările sunt extrem de variate, iar combinația a cât mai multe dintre ele crește suspiciunea de anxietate.
Sursa: reginamaria.ro
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.