Consumul frecvent de alimente ultraprocesate poate fi asociat cu un risc crescut de deces prematur. Un studiu amplu, publicat recent în revista BMJ, a analizat asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul de deces din orice cauză.
Din acest studiu a rezultat că, persoanele care consumă cantități mai mari de alimente ultraprocesate au un risc cu 4% mai mare de deces din orice cauză. Riscul este cu 9% mai mare pentru decesele cauzate de boli neurodegenerative.
Carnea roșie procesată și băuturile îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali par a fi cele mai periculoase tipuri de alimente ultraprocesate.
Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani
Studiul a analizat datele a peste 100.000 de adulți din SUA, care nu aveau cancer, boli cardiovasculare sau diabet la debutul studiului. Participanții au completat chestionare detaliate despre alimentația lor la fiecare patru ani, timp de 30 de ani.
Alimentele ultraprocesate au fost definite ca fiind produse industriale formulate cu ingrediente care nu sunt folosite în mod obișnuit în bucătărie, cum ar fi aditivi, conservanți, arome artificiale și coloranți.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește alimentele ultraprocesate ca fiind produse alimentare formulate industrial care conțin adesea cantități mari de ingrediente, cum ar fi:
- zahăr adăugat, sare sau grăsimi saturate,
- aditivi alimentari și substanțe chimice utilizate pentru a modifica gustul, culoarea, textura sau durata de valabilitate,
- cantități mici de ingrediente naturale.
Câți oameni din mediul rural preferă comerțul online
Exemple de alimente ultraprocesate includ:
- băuturi răcoritoare și energizante,
- snacksuri sărate și dulci,
- fast-food,
- produse congelate pre-preparate,
- cereale instantanee,
- supe instantanee.
Deși studiul nu demonstrează o cauzalitate directă, rezultatele sale sugerează o asociere semnificativă între consumul frecvent de alimente ultraprocesate și un risc crescut de deces prematur.
Alimente ultraprocesate mai puțin dăunătoare
Nu toate alimentele ultraprocesate sunt la fel de dăunătoare. De exemplu, cerealele integrale pot fi considerate alimente ultraprocesate, dar conțin fibre și nutrienți benefici.
Studiul s-a bazat pe auto-raportarea dietei participanților, care poate fi supusă erorilor. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rezultatele și a înțelege mai bine mecanismele prin care alimentele ultraprocesate pot afecta sănătatea.
Recomandări:
- limitarea consumului de alimente ultraprocesate, optând pentru alimente proaspete și neprocesate cât mai mult posibil;
- alegerea alimentelor ultraprocesate care conțin ingrediente mai puține și mai ușor de recunoscut;
- citirea cu atenție a etichetelor alimentare și evitarea produselor cu un conținut ridicat de zahăr, grăsimi saturate și sodiu;
- consultarea unui medic sau nutriționist pentru a primi sfaturi personalizate.
Este important să se adopte o dietă echilibrată și bogată în alimente proaspete și neprocesate pentru a menține o stare de sănătate bună și a reduce riscul de boli cronice.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.