Oricine are câteodată o durere de cap (cefalee). Disconfortul produs de cefalee poate afecta o persoană, indiferent de vârstă, rasă, sex. Acestă manifestare apare pe fond de stres, odihnă insuficientă, din cauza unei probleme emoționale sau a unei afecțiuni medicale preexistente (hipertensiune arterială, anxietate sau depresie).
Durerea de cap sau cefaleea reprezintă disconfortul apărut oriunde în zona capului sau a gâtului. Fenomenul se poate localiza într-o parte a capului, pe ambele părți, sau într-o anumită zonă și poate dura minute, ore sau zile întregi.
“Majoritatea durerilor de cap nu sunt severe și trec de la sine. Totuși, cunoscând caracteristicile diferitelor tipuri de cefalee te ajută să îți dai seama dacă durerea de cap este o problemă severă care necesită atenție medicală”. spune Dr. Elizabeth Loder, director al Departamentului de Neurologie la Harvard-affiliated Brigham and Women’s Hospital.
Tipuri de durere de cap
Există trei tipuri mari: tensiune, migrenă și cefalee de tip cluster. Iată ce înseamnă fiecare:
Tensiunea este cel mai frecvent tip de durere de cap. Un episod tipic produce o durere surdă, înțepătoare pe ambele părți ale capului și îl simți că într-o menghină. Durerea mai poate cuprinde și umerii sau gâtul. Episodul poate ține de la 30 de minute la 7 zile.
Deși cauza senzației de tensiune nu este cunoscută, declanșatorii pot fi stresul, oboseala și lipsa somnului. Partea bună este că poți trata cefaleea de tip tensiune cu medicamente analgezice, precum acetaminofen sau antiinflamatoare nesteroidiene, precum aspirina, naproxen sau ibuprofen. Mai poți încerca un duș cald, un somn scurt sau o gustare ușoară.
Migrenele sunt mai severe și pot fi cu-adevărat debilitante. Durerea este frecvent centrată pe o parte a capului, debutând în jurul ochiului sau tâmplei, răspândindu-se către spatele capului. Episoadele pot dura între 4 și 72 de ore. O modalitate prin care poți reține caracteristicile migrenei este acronimul POUND:
P: pulsating pain (durere pulsatilă),
O: one-day duration of severe untreated attacks (episoadele severe netratate pot dura 1 zi),
U: unilateral/ one-sided pain (durere unilaterală/ pe o singură parte),
N: nausea and vomiting (greață și vărsături),
D: disabling intensity (intensitate debilitantă).
Deși migrenele pot apărea din senin, pot fi declanșate sau agravate de anumiți factori, precum zgomotele puternice, lumina puternică sau mirosurile tari. La unele persoane, episoadele sunt precedate de câteva ore de oboseală, depresie și iritabilitate.
România, mult mai ieftină decât Occidentul la servicii stomatologice
Aproximativ un sfert dintre persoanele cu migrenă au frecvent aura (senzație de neliniște înainte de declansareadurerii) sau experimentează halouri sau pete luminoase. Amorțeală și furnicăturile sunt, de asemenea, frecvente, și se manifestă de obicei pe o parte a corpului, în general la nivelul feței sau mâinilor. Dacă tratezi o migrenă din timp, o poți gestiona cu ajutorul analgezicelor. Dacă acestea nu ajută sau dacă migrenele devin mai frecvente sau mai severe, cere sfatul medicului.
Cefaleea de tip cluster. Acestea sunt de cinci ori mai frecvente la bărbați decât la femei. Numele provine de la faptul că se manifestă în clustere (grupuri); de exemplu, între 1 și 8 dureri pe zi pe o perioadă de 1-3 luni care pot recidiva o dată la câțiva ani. Durerea este destul de severă și întotdeauna se manifestă pe o parte a capului. Durerea debutează abrupt și durează, în medie, între 30 de minute și 1 oră.
De asemenea, ochiul de pe partea dureroasă se poate înroși și poate lăcrima, pleoapa cade frecvent și începe să curgă nasul. Majoritatea persoanelor devin neliniștite și agitate în timpul unui episod de cefalee, iar greața și sensibilitatea la lumină sunt și ele frecvente. Din păcate, medicamentele antialgice nu produc ameliorare.
Oxigenul în doze mari poate fi eficient dacă este administrat la debutul durerii. Există și anumite medicamente care pot reduce durata episoadelor – de exemplu, sumatriptan poate ameliora durerea, în special administrat sub formă injectabilă, însă și administrarea nazală sau orală pot fi de ajutor.
Alte tipuri de cefalee
Durerea de cap mai poate fi determinată de alte afecțiuni sau situații. Aceste tipuri de cefalee sunt de scurtă durată și pot fi tratate ușor:
- Cefaleea sinusala. O infecție a sinusurilor poate provoca durere de frunte, în jurul nasului și ochilor, la nivelul obrajilor sau dinților superiori. Când infecția se ameliorează, durerea dispare.
- Senzația de “înghețare a creierului”. Unele persoane dezvoltă o cefalee ascuțită, bruscă, atunci când mănâncă sau beau ceva rece. Durerea trece de obicei în câteva minute. Dacă aceasta este pentru tine o problemă frecventă, încearcă să încălzești mâncarea în fața gurii înainte să o înghiți.
- Cefaleea de mișcare. Exercițiile fizice intense pot uneori să declanșeze o durere de cap. Asigură-te că te hidratezi bine înainte și după ce faci mișcare. De ajutor mai pot fi medicamentele antiinflamatoare.
Citiți și:
- Depresia, ce este și cum se tratează
- Reţeaua de sănătate Regina Maria a deschis o nouă policlinică
- Peste 85 de boli tratate cu terapii bazate pe celule stem
- GENERALI lansează o asigurare de sănătate modulară
- În România nu mai este nevoie de certificat digital
- Cum puteți comanda medicamente online, din străinătate
Când devine o durere de cap motiv de îngrijorare
Majoritatea durerilor de cap răspund la analgezice sau la alte medicamente prescrise de medic. În cazul anumitor dureri de cap, este însă mai bine să ceri ajutor medical. Semnele de alarmă pot fi următoarele:
- durerea de cap este neobișnuit de severă sau se agravează constant,
- durerea de cap apare în urma unei lovituri la cap,
- durerea de cap este însoțită de febră, gât înțepenit, confuzie, reducerea puterii de concentrare, probleme de memorie sau simptome neurologice precum tulburări vizuale, vorbire neclară, slăbiciune, amorțeală sau convulsii.
Sursa: reginamaria.ro
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.