Durerea de spate este foarte frecventă în zilele noastre, majoritatea oamenilor experimentând cel puțin o dată în viață un episod de acest fel. Durerea de spate reprezintă de fapt un simptom, o formă de manifestare a altei boli. Cel mai ușor este să preveniți acest simptom, însă dacă totuși apare o durere de spate trebuie să urmați un tratament specific.
Uneori, durerea poate trece într-un interval de timp mai lung sau mai scurt, cu sau fără tratament, dar de cele mai multe ori reapare, dacă nu este înlăturată cauza declanșatoare.
Simptomele durerii de spate
Durerea de spate poate ascunde o multitudine de cauze, de la unele banale, pasagere, la altele serioase, care semnalează afecțiuni grave. Locul unde se instalează durerea de spate este unul din principalii indicatori ai cauzei.
Durerea poate să fie localizată în partea superioară a spatelui sau în cea inferioară, cu iradiere spre un picior și/sau fese.
Un alt indicator este perioada dureroasă, astfel durerea se clasifică ca fiind cronică sau acută, adică mai mult sau mai puțin de șase săptămâni.
Cauzele ce duc la apariția durerilor de spate cronice:
- cauzele durerii de spate la locul de muncă,
- cauzele durerilor de spate cotidiene.
Cauzele frecvente ale durerilor de spate acute sunt:
- mușchi sau ligamente încordate,
- un spasm muscular,
- tensiunea musculară,
- discuri intervertebrale deteriorate,
- fracturi,
- poziția incorectă în repaus,
- efort.
Unele dureri de spate se pot asocia cu alte senzații dureroase sau de amorțeală în alte părți ale corpului, de la migrene la dureri de umeri și de brațe.
Sfaturi pentru prevenirea durerii de spate
Principiul prevenției este întotdeauna cea mai bună strategie. Soluțiile prin care această suferință poate fi evitată sunt relativ simple și se referă la adoptarea unui stil de viață în care mișcarea și exercițiile care urmăresc tonifierea musculaturii să facă parte din rutină.
O altă abordare benefică care previne și ameliorează acest tip de probleme, este corectarea și autocontrolul asupra poziției corporale, atât în poziție șezândă, cât și în mișcare, precum și reglarea greutății corporale, pentru a ușura efortul de susținere continuu al coloanei vertebrale.
Sedentarismul este o cauză a multor suferințe, de la cele acute, pasagere, până la cele cronice grave. Respectarea regulii care impune cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână trebuie tratată cu seriozitate.
Este recomandată evitarea pe cât posibil, a statului pe scaun în exces fără pauză pentru mișcare. În aceste caz este indicată menținerea unei poziții corecte de lucru, cu spatele drept.
Renunțarea la fumat este și aceasta o masură importantă care previne suferința în cazul durerii de spate. Persoanele care fumează sunt afectate mai des și mai intens de perioade cu dureri de spate acute, comparativ cu nefumătorii, cu aceeași greutate și aceeași vârstă.
În cazul femeilor, pantofii cu toc pot fi una din cauzele care duc la deformări ale coloanei vertebrale și accentuează durerile de spate. Femeile oricum au o incidență crescută a acestei suferințe.
Care este cea mai scumpă carne din lume și cât costă
Trebuie avută în vedere și menajarea spatelui atunci când este necesară ridicarea și cărarea unor greutăți. În această situație, presiunea trebuie pusă pe musculatura gambelor, când efectuați ridicări de obiecte grele, nu pe spate. Atunci când deplasați greutăți trebuie urmărit ca acestea să fie echilibrate adică, sa cărați cu ambele mâini greutăți similare, nu doar într-o mână.
Foarte important, o saltea potrivită care să asigure o susținere corectă a segmentelor corpului și o poziție care să respecte curburile anatomice ale coloanei vertebrale, este utilă și necesară. Oastfel de saltea este bună ca măsură de prevenție, dar și ca terapie pentru diferite afecțiuni, care se manifestă și prin dureri de spate acute sau cronice.
Dacă totuși a apărut o durere de spate, atunci este necesar să găsiți o soluție pentru atenuarea durerii de spate sau chiar un tratament medicamentos adecvat.
Cum se poate reduce durerea de spate
Una din cele mai eficiente măsuri pe care le poate lua orice persoană care experimentează dureri de spate este să rămână activă. Perioadele lungi de odihnă nu ameliorează problemele, ba chiar din contră, pot duce la agravarea senzațiilor dureroase.
Exercițiile de întindere, ergonomia posturii în poziția șezând și activitatea fizică sunt strategii utile și eficiente care ameliorează și combat durerile de spate. Mișcarea și relaxarea sunt utile mai ales în perioadele reducerii activității, în general.
Înotul, yoga, mersul pe jos, exercițiile de tip pilates sunt benefice și reprezintă soluții excelente care pot preveni și ameliora problemele osteoarticulare și musculare, ce duc la dureri de spate.
Durerea de spate – Tratament și alte metode terapeutice
Primul lucru când apare durerea de spate este să se stabilească motivul care determină afecțiunea, astfel încât tratamentul să vizeze corectarea cauzei declanșatoare. Majoritatea durerilor acute de spate se ameliorează după câteva săptămâni de tratament. Pentru durerile acute sunt indicate odihna, calmantele ușoare, căldura, care pot ameliora problema.
Repausul total la pat nu este recomandat și nici limitarea mișcărilor. Este utilă continuarea activității, atât cât senzațiile dureroase pot fi tolerate. Sunt indicate activitățile fizice ușoare, de exemplu, mersul pe jos. Trebuie limitate activitățile care provoacă durere, dar nu trebuie evitată mișcarea de frica durerii.
Medicamente utile în această situație sunt cele pentru combaterea durerii, în doze uzuale, precum și cele antiinflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul. Compresele fierbinți sau gheața pot reduce durerea.
Dacă durerea nu se ameliorează, se pot recomanda tratamentele la domiciliu, folosind calmante mai puternice și relaxante musculare. Și antidepresivele prin efectul de combatere a stresului și anxietății pot ameliora durerea care nu are alte cauze clinice.
Sub supraveghere medicală, poate fi administrat și tratamenul cu cortizon, prin injecții în spațiul epidural din jurul măduvei spinării. Cortizonul este un medicament antiinflamator care ajută la reducerea inflamațiilor din jurul nervilor spinali și tratează suferința apăruta din cauze legate de presiunea asupra nervilor.
Citiți și:
- Farmacia Tei. Program și locații din toată România
- Medisprof dezvoltă un campus oncologic integrat
- Unde se fac cursuri de ambulanțier și cât costă
- Ce este anxietatea și cum se manifestă
- Durere de cap: tipuri, simptome, sfaturi
- Depresia, ce este și cum se tratează
Un alt tratament eficient sunt injecțiile cu botox (toxina botulismului), care poate reduce senzațiile prin paralizarea mușchilor afectați de spasme dureroase.
Utilă este și terapia cognitivă comportamentală, care poate ajuta la gestionarea durerilor de spate cronice prin modificarea modului de gândire. Terapia poate include tehnici de relaxare și modalități de menținere a unei atitudini pozitive. Studiile au probat faptul că aplicarea acestor metode de tratament îi determină pe pacienți să fie mai activi și să facă exercitii fizice, care scad riscul de recidivă a durerilor de spate.
Sursa: reginamaria.ro
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.