În România sunt 21 de fabrici de medicamente generice, care dețin aproximativ 30% din piața farmaceutică din România, estimată la peste 10,6 miliarde de euro.
Industria producătoare de medicamente este concentrată în nouă orașe, dintre care cele mai multe în București şi Târgu Mureș, arată datele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Medicamentele generice sunt la fel de eficiente ca și cele originale, deoarece între cele două tipuri nu există diferențe din punct de vedere al dozei, concentrației, căii de administrare, siguranței, eficacității și indicațiilor terapeutice.
O companie poate dezvolta un medicament generic pentru a-l comercializa, numai după ce expiră brevetele relevante ale medicamentului original. Brevetul standard este de 10 de ani, dar acest termen poate fi extins cu până la cinci ani, printr-un Certificat Suplimentar de Protecție.
În România, prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 75/2009, prețul unui medicament generic nu poate depăși 65% din prețul medicamentului original al cărui generic este; iar prețul unui medicament biosimilar nu poate depăși 80% din prețul medicamentului biologic de referință.
Piața farmaceutică din România
- Retail: 3,3 miliarde de euro;
- Spitale: 1,2 miliarde de euro;
- OTC si suplimente: 1,6 miliarde de euro;
- Piața RX: 4,5 miliarde de euro;
* Cifrele sunt raportate la prețurile de producător
Piața medicamentelor generice a reprezentat aproximativ 55% din volumul medicamentelor cu rețetă având doar 25% din costul acestora.
Medicamentele biosimilare au reprezentat 10% din piața medicamentelor biologice generând 10% din costul acestora. Medicamentele biosimilare sunt produse în Elveția, SUA, Japonia, India.
Harta producătorilor de medicamente din România
- AC Helor – Maramureș;
- Terapia – Cluj;
- B. Braun – Timiș;
- Polisano Pharmaceutical – Sibiu;
- Laropharm – Ilfov;
- Rompharm – Ilfov;
- Zentiva – București;
- Labormed – București;
- Biofarm – București;
- Arena – București;
- Teva (Sindan) – București;
- Infomed Fluids – București;
- Slavia Pharm – București;
- Antibiotice – Iași;
- Fiterman Pharma – Iași;
- Gedeon Richter – Mureș;
- VIM Spectrum – Mureș;
- Sandoz – Mureș;
- Aesculap – Mureș;
- Mebra – Brașov;
- Magistra C&C – Constanța.
Fabricile de medicamente din România au avut anul trecut o cifra de afaceri de 4,9 miliarde de lei și 7.069 de angajați. Acestea au plătit impozite de 102 milioane lei și 205 milioane de lei taxa clawback (producătorii de medicamente plătesc până la 25% din cifra de afaceri pentru clawback), potrivit reprezentanților APMGR (Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România).
Citiți și:
- De ce se scumpesc medicamentele în România
- Cum reacționează Colegiul Medicilor din București față de cazurile de corupție
- Vaccinul HPV va fi gratuit pentru anumite persoane
Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente – nu distribuitorilor și nici farmaciilor – să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.
APMGR reunește cele mai importante companii din domeniul producției de medicamente generice prezent pe piața românească: Accord Healthcare, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Magistra CC, Medochemie, Viatris, Sandoz, Teva, Zentiva, Antibiotice S.A, Terapia S.A.
Citiți și:
- Ovidius Clinical Hospital inaugurează un nou spital
- Riscuri asociate consumului de cafea, ceai și ciocolată
- Care sunt alimentele sănătoase care conțin carbohidrați
Înființată în 2009 la inițiativă unui grup de companii producătoare de medicamente generice, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România este o organizație non-guvernamentală și independentă care își propune să contribuie în mod activ la îmbunătățirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienții români.