De la începutul verii (6 iunie) şi până în data de 21 septembrie au fost confirmate 53 de cazuri şi două probabile cu infecţie cu virusul West Nile, anunță Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Conform INSP, s-au înregistrat opt decese în urma infecţiei cu virusul West Nile, în judeţele Bihor (1), Brăila (1), Ilfov (2), Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).
Distribuţia pe judeţe a cazurilor, în funcţie de unitatea teritorială de expunere, este: Bucureşti (8), urmat de judeţele Bacău (1), Bihor (2), Botoşani (2), Brăila (5), Buzău (1), Dolj (5), Galaţi (6), Ialomiţa (1), Iaşi (5), Ilfov (4), Olt (3), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (6), Tulcea (3) şi Vaslui (1).
Citiți și:
- Unde se află și cum arată cel mai vechi spa din România
- Pericolele ascunse din cele mai la modă diete
- Ce acte sunt necesare pentru a obține pensie de invaliditate
Specialiştii INSP recomandă populaţiei:
- să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,
- să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari,
- să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă prin plase de protecţie la ferestre,
- să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei,
- să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.
Dengue (febra de fractură osoasă) este o infecție virală care se răspândește de la țânțari la oameni. Este mai frecventă în climatele tropicale și subtropicale. Majoritatea persoanelor care fac dengue nu vor avea simptome. Dar pentru cei care o fac, cele mai frecvente simptome sunt febră mare, dureri de cap, dureri de corp, greață și erupții cutanate.
Citiți și:
- Ce efecte poate avea expunerea la soare
- Ce schimbări a adus Medicina Muncii în era „work from home”
- Beneficiile oferite de vitamina D în doze mari
Cazurile de febră Dengue s-au înmulțit alarmant în Europa, anul trecut, fiind raportate aproape tot atâtea îmbolnăviri câte au fost înregistrate în perioada 2010 – 2021, a precizat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Cauza ar fi încălzirea climei care a dus la înmulțirea numărului de țânțari purtători ai bolii pe continentul nostru.
Pentru această infecție nu există în prezent tratament. Deși 80% dintre infecții sunt ușoare, în cazurile severe pot apărea hemoragii interne iar organele pot fi afectate, existând chiar risc de deces.