Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, prin Programul de Master în Nutriție și Siguranță Alimentară (NSA), a organizat NutriSciLabs, un eveniment care promovează nutriția construită pe baze științifice respectiv, informații despe beneficiile și riscurile pentru sănătate asociate consumului de cafea, ceai și ciocolată.
În cadrul evenimentului, profesori universitari, cercetători și profesioniști recunoscuți la nivel internațional din domeniul gastrotehniei au dezbătut beneficiile și riscurile pentru sănătate asociate consumului de cafea, ceai și ciocolată.
„Educația în nutriție este vitală pentru sănătatea publică. Aproape 60% dintre români sunt supraponderali”, spune Prof. Univ. dr. Doina Drăgănescu, decan al Facultății de Farmacie, Șef al Programului de Master în Nutriție și Siguranță Alimentară (NSA), Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.
Beneficiile și riscurile asociate consumului de cafea
Beneficiile și riscurile asociate consumului de cafea au fost dezbătute de cadrele universitare UMF Carol Davila, alături de Adrian Cărădeanu, vice-campion european Barista/mixology.
Astfel, printre cele mai importante beneficii generate de consumul de cafea, se numără:
- Îmbunătățirea funcției cognitive
- Reducerea riscului de depresie
- Reducerea oboselii
- Îmbunătățirea performanțelor fizice
- Reducerea inflamației și a funcțiilor vasculare
- Reducerea riscului de diabet tip 2 – îmbunătățirea sensibilității la insulină și a metabolismului glucidic)
- Reducerea riscului de hepatopatii (ciroză, k hepatic)
- Scăderea riscului pentru anumite tipuri de cancer (colorectal, hepatic)
Pe de altă parte, consumul excesiv de cafea vine la pachet cu o serie de riscuri, precum:
- Insomnie
- Anxietate și agitație, tremor
- Adicție și dependență; sindrom de sevraj: iritabilitate, cefalee, fatigabilitate la sevraj brusc
- Deshidratare
- Tulburări digestive: reflux gastroesofagian, arsuri epigastrice, ulcer gastric
- Tahicardie, spasm coronarian
- Interferența cu absorbția de nutrienți precum calciul (Ca) și fierul (Fe)
Beneficiile și riscurile asociate consumului de ceai
În cadrul celui de-al doilea panel al evenimentului, Prof. univ. dr. Denisa Udeanu, Prodecan cu Cercetarea, Coordonator al Laboratorului de cercetare în Nutriţie Țintită și Suplimente alimentare (NTSA), alături de Alina Pescaru, specialist Matcha și co-fondator Matcha Bar Bucharest, au dezbătut principalele beneficii și riscuri asociate consumului de ceai.
Astfel, printre cele mai importante beneficii ale consumului de ceai se numără:
- Efect antioxidant
- Managementul greutății
- Antiobezitate
- Antidiabetic
- Neuroprotector
- Protecție împotriva unor cancere
- Sănătatea tubului digestiv
- Sănătate dentară prin aport de fluor
Cu toate acestea, consumul excesiv de ceai poate cauza o serie de probleme, precum:
- Probleme prin aport de cofeină constituțională
- Alergii
- Metale grele
- Aport exagerat de fluor
- Interacțiuni cu anumite medicamente
Beneficiile și riscurile asociate consumului de ciocolată
Invitatul special al celui de-al treilea panel al zilei a fost Flavian Andrei Dobre, Master Pastry Chef, clasat în Top 30 cei mai buni cofetari ai planetei în 2015 și desemnat Campion European în 2023. Alături de specialiștii UMF Carol Davila, Prof. univ. dr. Andreea Arsene, Conf. Univ. dr. Magdalena Mititelu, acesta a dezbătut beneficiile și riscurile asociate consumului de ciocolată.
Citiți și:
- Chipsuri eco de legume, periculoase din cauza acrilamidei
- Vă plac vinurile? Opt crame de vizitat la mai puțin de 100 de km de București
- Competiția mondială Mundus Vini a medaliat vinurile românești
- Versatilul Hibiscus și multiplele sale calități
- Cum se poate cultiva un arbore de avocado în casă
- Patria Bank lansează un produs de creditare pentru fermieri
Astfel, printre cele mai importante beneficii ale consumului de ciocolată se numără:
- Stare de bine
- Aport de energie
- Aport de antioxidanți, antiinflamator
- Îmbunătățirea funcției creierului:
- Risc redus de diabet zaharat prin îmbunătățirea sensibilității la insulină
Pe de altă parte, consumul excesiv de ciocolată este asociat cu o serie de riscuri, precum:
- Suprapondere și obezitate
- Consum de aditivi și alergeni din anumite rețete de ciocolată
- Consumul de ciocolată cu contaminanți metale grele
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.