Premieră în România, vaccinul împotriva HPV va fi gratuit pentru băieții de până la 18 ani și 50% compensat pentru femeile între 19 și 45 de ani.
Băieții cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit cu vaccinul împotriva HPV începând din această iarnă, în timp ce femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani vor primi vaccinul 50% compensat, dacă vor dori să se imunizeze, a spus Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.
Citiți și:
- Ce efecte poate avea expunerea la soare
- Ce schimbări a adus Medicina Muncii în era „work from home”
- Beneficiile oferite de vitamina D în doze mari
„Până la sfârşitul anului vom introduce şi vaccinul HPV la acelaşi sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieţii până la vârsta de 18 ani, inclusiv 18 ani, vor avea şi ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel ca şi fetele, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va creşte, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare. Interes foarte mare există”, a explicat Ministrul Sănătății.
Vaccinul HPV produce cel mai puternic răspuns imun atunci când este administrat la pre-adolescenți, înainte că aceștia să fie expuși la virus.
Vaccinul se administrează în mai multe doze, la recomandarea medicilor însă numărul dozelor depinde de vârstă:
- pentru vârsta mai mică de 15 ani se administrează 2 doze. Doza 1 se face la 11-12 ani, însă poate începe și la 9 ani. Doza 2 trebuie să fie la minimum 6 luni de la prima doză, frecvent la 6-12 luni de la prima doză.
- pentru vârsta peste 15 ani sunt necesare 3 doze (inclusiv la persoanele cu sistem imunitar slăbit). Doza 2 trebuie administrată la cel puțin 1 lună de la prima doză. Doza 3 se face la cel puțin 3 luni după doza 2. Este important să fie adminstrate toate cele 3 doze.
În prezent, există 6 vaccinuri HPV aprobate la nivel mondial:
- 3 vaccinuri bivalente (Cecolin, Cervarix, Walrinax),
- 2 tetravalente (Cervavac și Gardasil),
- 1 vaccin nonavalent (Gardasil 9).
Vaccinul gripal poate fi luat din farmacie
Începând cu data de 1 octombrie, vaccinul gripal poate fi ridicat direct din farmacie, cu rețetă de la medicul de familie. Astfel, imunizarea în farmacie scurtează foarte mult birocraţia, circuitul fiind mult mai simplu.
„Pe data de 1 octombrie va fi cea de la care se face această metodologie nouă. Începem cu vaccinul gripal. Este normal, este vaccinul sezonier şi dacă vaccinul va ajunge în farmacii, în mod evident pe bază de prescripţie, persoanele din grupele la risc îl pot rambursa integral. Este un pas înainte.
Vaccinarea în farmacii poate să scurteze foarte mult birocraţia şi problemele care existau înainte, când Ministerul Sănătăţii achiziţiona vaccinul, îl trimitea la direcţiile de sănătate publică, medicii de familie îl ridicau de la direcţiile de sănătate publică. Era un circuit întreg care în felul acesta a dispărut.
Citiți și:
- Unde se află și cum arată cel mai vechi spa din România
- Pericolele ascunse din cele mai la modă diete
- Ce acte sunt necesare pentru a obține pensie de invaliditate
Omul primeşte o prescripţie medicală, se prezintă la farmacie, ridică vaccinul gripal şi fie se întoarce la medicul de familie să îl administreze, fie poate să beneficieze de vaccinare în farmaciile care s-au înscris în acest program, care se extinde rapid pe măsură ce farmaciştii sunt instruiţi în ceea ce priveşte vaccinarea”, a completat Rafila.