Au început pregătirile pentru sezonul de schi 2023 – 2024 din România. Sunt câteva pârtii care s-ar putea deschide în curând datorită temperaturilor scăzute și pentru că a venit iarna.
Domeniul Schiabil Azuga afirmă că pârtia Sorica Prima se va deschide curând. Deoarece temperaturile au scăzut sub zero grade, tunurile de zăpadă artificială au început să producă deja zăpadă în acest sezon.
„Promitem, ne ținem de cuvânt, furăm startul! Întrucât temperaturile sunt în avantajul nostru, începem lucrările pentru înzăpezirea pârtiei de începători și a celei de pe zona Telescaunului. Promitem să furăm din nou startul, așa cum v-am obișnuit, plănuim să fim cei care vor da startul noului sezon de ski pe Valea Prahovei. Sperăm să vă facem o bucurie și să putem profita de mini vacanța de 1 Decembrie la ski!”, spus adminsitratorii Domeniului Schiabil Azuga.
Și Primăria Municipiului Brașov profită de temperaturile scăzute și de sosirea iernii pentru a se pregăti de sezonul de schi 2023 – 2024.
Elevii din București vor avea o zi de vacanță în plus
În masivul Postăvarul de exemplu, au fost înregistrate minus 5 grade Celsius, moment opotun pentru ca autoritățile să pună în funcțiune tunurile de producere a zăpezii artificiale. Pârtiile Kanzel, Ruia și Doamnei sunt primele care ar putea avea zăpadă pentru schiat în acest sezon.
”Am început pregătirea sezonului de schi 2023 – 2024. Datorită temperaturilor coborâte din masivul Postăvarul, -5 grade în Kanzel, în această dimineață am pornit tunurile pentru producerea de zăpadă artificială pe pârtiile Kanzel, Ruia și Doamnei.
Scopul este de a pregăti depozite de zăpadă pentru momentul in care condițiile meteo vor permite amenajarea pârtiilor. Având în vedere că temperaturile sunt în scădere, ne pregătim și pentru pornirea lăncilor, inclusiv pe Drumul Roșu, în partea superioră, până la lac”, precizează Primăria Brașov.
Sunt și alte locuri din țară unde s-au făcut investiții în pârtii și instalații de transport, iar administratorii domeniilor schiabile se grăbesc să pună tunurile de zăpadă în funcțiune. Se pare că și vremea îi va ajuta în următoarea perioadă.
Alte locuri bune de schiat în perioada aceasta vor fi la Mădăraș, în Harghita și la Strajă, în Hunedoara. În Hunedoara s-au așternut primii fulgi de zăpadă în Statiunea Straja – Pro Straja. Pârtiile au început să se anime și în Gorj, la Rânca, unde s-a depus deja zăpadă naturală.
Domenii schiabile în România
Domeniul schiabil din România este constituit din 186 de pârtii de schi, omologate de Ministerul Turismului ce însumează o lungime de 162,480 km. Din pricina climei, aceste pârtii sunt deschise publicului doar în sezonul rece.
Clasificare pistelor după lungime
Lungimea medie a unei pârtii de schi din România este de aproximativ 890 m, cele mai lungi pârtii de schi fiind:
- Drumul Roșu, 4.752 m, în Poiana Brașov,
- Sulinar, 3.394 m, în Poiana Brașov,
- Dealul Negru, 3.000 m în Vatra Dornei,
Cele mai scurte pârtii de schi din România:
- Gondolă, 150 m, în Masivul Bucegi,
- Cazacu Începători, 173 m, în Sinaia,
- Moneasa, 180 m, în localitatea cu același nume.
Lucruri neștiute despre schiatul autohton
Primele știri despre schi ca sport au apărut în „Revista Automobilă” în anul 1920, unde este menționată Societatea de schi „Karpathia” din Brașov, înființată în anul 1880.
Tot în 1880 se înființează „Societatea Carpatină Ardeleană a Turiștilor” SKV (Siebenburgische Karpathenverein”), cu sediul la Sibiu, care avea secții regionale în diferite zone ale țării. Una dintre realizările SKV a fost tipărirea unui „Anuar al SKV”, apărut între anii 1881-1944, în care erau tratate și problemele specifice muntelui pe timp de iarnă, inclusiv amenajarea unor pârtii de schi, case de adăpost etc.
În anul 1893, ia ființă prima societate turistică românească cu activitate efectivă cunoscută: „Societatea Carpatină Sinaia”. În statutul său, alături de obiectivele turistice, științifice și culturale, întâlnim și preocuparea pentru activități sportive ca tirul, vânătoarea și sporturile de iarna (schi, bob – sanie).
Se redeschide Satul lui Moș Crăciun din județul Neamț
În 1892, se semnalează un grup de schiori condus de Carol Ganzer, care parcurge Clăbucetele Predealului. Un an mai târziu, revista „Hercules” își informa cititorii că „săniușul pe picioare” se practica în multe localități ardelene, mai ales în zona Clujului și Bihorului.
În anul 1905 se înființează „Societatea de Schi Brașoveană” aparținând locuitorilor de naționalitate germană KSV (Kronstadter Ski Vereinigung”), iar în 1909 se organizează primul concurs de schi din România. Doi ani mai târziu s-a disputat și prima cursă de coborâre din Postăvar până în Poiana Brașovului, învingător fiind W. Janesch. Au participat 11 concurenți. Tot în acești ani încep să fie organizate și întreceri feminine pe distanțe scurte.
Anul 1913 consemnează construirea primei trambuline de sărituri cu schiurile în Poiana Postăvarului de către KSV.
Primul Campionat Național este disputat la Sinaia în 1927. Primul campionat interuniversitar are loc la Predeal în 1930. În 1931, ia ființă FRSB (Federația Română de Schi Biatlon).