Atunci când ești în căutarea unei destinații de vacanță unde vrei să te bucuri de priveliști minunate și de aer curat, cea mai bună soluție este să mergi la munte, pe plaiurile mioritice. Fie că ești sau nu un împătimit de trasee montane, tot vei găsi câteva idei de distracție într-o vacanță la munte. Zonele montane din România oferă o mulțime de oportunități indiferent de anotimpul în care te afli, pentru că aici vei găsi multe obiective turistice interesante din România.
Așadar, urmărește cele mai frumoase locuri de vizitat la munte unde poți merge împreună cu cineva drag în vacanță, pe meleagurile românești.
1. Templul Ursitelor de la Șinca Veche
Templul Ursitelor şi schitul monahal de la Şinca Veche sunt locuri cu încărcătură spirituală. Unii oameni vin aici deoarece sunt curioşi de explicaţiile păgâne, conform cărora civilizaţiile extraterestre ar fi răspunzătoare pentru grotele săpate în deal, alții mai credincioşi vin pentru rugăciune. Undeva în Munţii Făgăraş, între oraşele Braşov şi Făgăraş, se află Templul Dacic al Ursitelor de la Şinca Veche, despre care se spune că este locul unde dorinţele se împlinesc, dacă ai inima curată.
Acesta se află în apropiere de satul Şinca Veche. Satul Şinca se află la câţiva kilometri de Perşani, în străvechea Ţară a Făgăraşului, la 45 km de Braşov şi 22 km de Făgăraş. Ca să ajungi la Şinca nu este greu deloc. Drumul până acolo este de o frumuseţe rară şi la numai doi kilometri de acest sătuc, dăinuieşte de mii de ani un loc plin de mister.
2. Destinații de vacanță la munte- Castelul Peleș Sinaia
Unul din cele mai cunoscute castele din România, dar și cel mai popular punct de atracție turistic din stațiunea Sinaia, este situat pe Valea Prahovei, (la 44 km de Brașov și la 122 km de București), pe drumul european E60 (DN1). Pe calea ferată există numeroase trenuri care pleacă din Ploiești sau Brașov cu destinația Sinaia. Castelul Peleș a fost construit între anii 1873 și 1914.
Creată ca reședință de vară a regilor României, clădirea se află, în prezent, în proprietatea Familiei Regale a României și adăpostește Muzeul Național Peleș. Prin valoarea sa istorică, Peleș este considerat unul dintre cele mai frumoase edificii de tip istoric din România. Castelul are 160 de camere, mai multe intrări și scări interioare, sală de teatru, scenă cu 60 de locuri și lojă regală, iar turnul central are o înălțime de 66 de metri. Lângă castelul Peleș propriu zis se află Pelișorul și Foișorul. Castelul Peleș a fost primul castel complet electrificat din Europa, datorită uzinei electrice proprii.
3. Destinații de vacanță la munte- Parcul Național Retezat
Parcul Național Retezat reprezintă o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național). Parcul este situat în sud-vestul țării, pe teritoriul județului Hunedoara. Masivul Retezat este încadrat de depresiunile Petroşani şi Haţeg și oferă o mare diversitate a formelor. Cel mai înalt vârf este Peleaga (2509m), urmat de Păpuşa, care este cu doar un metru mai mică.
Relictele glaciaţiunii cuaternare din Carpaţi, forme de relief generate de modificările climatice, ambele fac din Parcul Național Retezat, parcul cu ochi albaștri: nu mai puțin de 58 de lacuri glaciare permanente, situate între 1700 și 2300 de metri altitudine. Tot aici găsești cel mai întins și adânc lac glaciar din țară, Lacul Bucura. Verdele brazilor, rozul aprins al rododendronilor, caprele negre, cerul albastru, tăurile limpezi precum cristalul, florile unice și norii, îți vor oferi o vacanță de neuitat!
4. Parcul Național Munții Măcinului
O altă arie protejată dar extrem de frumoasă este Parcul Național Munții Măcinului, situată în partea sud-estică a României, pe teritoriul nord-vestic al județului Tulcea. Munții Măcin reprezintă cea mai veche formațiune geologică din țară. Această rezervație naturală se întinde pe mai mult de 10.000 de hectare. În munții Măcinului se găsesc stejari pufoși și stâncari, dar și păduri de gorun și peisaje unice de stepă cu aspect de gol alpin. Izvorul de la Fântâna de Leac este unul dintre obiectivele turistice din zonă.
Și traseul care urcă pe Piatra Râioasă, Șeaua Șerparu sau Vârful Cărămălău reprezintă un punct de atracție deosebit. Potenţialul natural de care dispune în prezent, face Parcul Naţional Munţii Măcinului accesibil unei game largi de turişti interesaţi de drumeţii în natură, peisaje, flora, faună caracteristice parcului, studii şi documentare.
5. Cascada Cailor din Munții Rodnei
Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar care se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, rezultă din topirea zăpezii și din ploi, formând cea mai mare cascadă din România. De pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea se formează în jos cascada în mai multe trepte de căderi succesive de 40 m, 20 m și iar 40 m.
Cascada se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri. Accesul către cascada Cailor este facil, fie pe jos de la Borșa, fie cu telescaunul din stațiunea Borșa. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la cascada Cailor în aproximativ 15 minute.
6. Destinații de vacanță la munte- Cascada Bigăr
Cascada Bigăr este situată în județul Caraș-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici. Reprezintă unul dintre principalele obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Aceasta se află în locul prin care trece prin România Paralela 45. Căderea de apă se face de la aproximativ 8 metri, de sub o stâncă înaltă de peste 50 de metri. Apa de aici este potabilă și bogată în calcar. Cascada Bigăr este acoperită de mușchi și formată din apele cristaline ale izbucului Bigăr, un afluent al Minișului.
Se poate ajunge repede în zonă pentru că se află doar la câțiva zeci de metri de drumul național DN 57B, care face legătura între Băile Herculane și Oravița. Și pe jos se ajunge ușor, există trasee pietonale amenajate care fac legătura între șosea și Cascada Bigăr, dar și o platformă care facilitează accesul la baza cascadei.
7. Stațiunea Straja
Straja este o stațiune montană care aparține de orașul Lupeni din județul Hunedoara. Stațiunea se află la o altitudine de 1445 m. Accesul în stațiune se poate face din orașul Lupeni, pe un drum montan asfaltat, cu o lungime de 8 km sau cu ajutorul telegondolei. Locul este renumit pentru obiectivele turistice precum Crucea Eroilor și Schitul Straja. Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile. Dintre acestea, 38 sunt omologate cu 1, 2 şi 3 stele.
Stațiunea dispune de 12 pârtii de schi, 5 dintre ele fiind dotate cu instalații nocturne și de telescaun. Toate cele 12 pârtii de schi sunt echipate cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). În staţiune există un detaşament de Jandarmerie Montană şi un serviciu public Salvamont care asigură atât ordinea şi disciplina în staţiune, cât şi protecţia şi acordarea primului ajutor în caz de accidente.
8. Destinații de vacanță la munte- Salina Turda
Salina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Intrarea în salină se făcea până în anul 2010 din cartierul Turda Nouă, prin galeria de acces Franz Josef. Acum se poate ajunge înăuntru prin noua și moderna intrare din centrul turistic Salina-Durgău (Aleea Durgău nr. 7). Salina Turda este tărâmul magic din adâncul Transilvaniei. Locul poate fi explorat în totalitate, mai ales că Salina este deschisă în fiecare zi și are o mulțime de locuri subterane ce pot fi vizitate.
Printre cele mai faimoase pavilioane de aici sunt: Mina Iosif – Sala Ecourilor, Mina Terezia și Sala Puțului de extracție. Salina Turda are și un bazin de înot, un centru SPA și un centru de tratament care să-ți asigure o vacanță perfectă. Spectacolul naturii și legendele magice din vremuri uitate sunt căutate de turiștii care vor să experimenteze, să simtă unicitatea și ineditul, într-un mediu sănătos și care îți oferă perspective deosebite de relaxare.
9. Sanctuarul urşilor din Zărneşti
Sanctuarul de ursi Libearty a fost înființat în 2005 dar s-a deschis publicului în 2008. Se află în pădurea de pe dealul de la intrarea în orașul Zărnești, la 2 km de drumul național 73A Râșnov – Zărnești – Sibiu. Sanctuarul urşilor din Zărnesti se întinde pe o suprafață de 69 de hectare de pădure, fiind cea mai mare rezervație de urși bruni din lume și singura din România. Aici vei avea ocazia să vezi animalele într-un mediu sălbatic, dar bineînţeles, și să te bucuri de un peisaj de neuitat.
Sanctuarul a fost creat în memoria ursoaicei Maya și astăzi este căminul a peste 100 de urși, toți salvați de la o viață crudă și abuzivă de captivitate. Sanctuarul Libearty Zărnești nu primește copii sub cinci ani, din motive de siguranță, pentru o bună desfășurare a vizitelor în sanctuar și pentru bunăstarea urșilor.
10. Destinații de vacanță la munte- Peștera Urșilor
Peștera Urșilor se aflâ în județul Bihor, în imediata apropiere a localității Chișcău, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Munților Apuseni, fiind descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Peștera are o lungime de peste 1.500 m și se compune din galerii aflate pe două nivele. Doar prima galerie, cea superioară, cu lungimea de 488 de metri poate fi vizitată de turiști. Cea de-a doua galerie, lungă de 521 m este rezervată cercetărilor științifice.
Citiți și:
- 5 strategii de investiții pentru începători
- KeysFin: Evoluția mediului de business local în pandemie
- Codezilla lansează un program de internship plătit
- Ce fel de job preferă românii pe timp de pandemie
- 5 cele mai frumoase locuri de unde poți lucra, dacă ai un job remote
- Cazări nonconformiste în România: Top 7 căsuțe în copac
Interiorul se remarcă prin diversitatea formațiunilor de stalactite și stalagmite existente, dar și prin cantitatea impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă (Ursus spelaeus), dispărut în urmă cu 15.000 de ani. Intrarea în peșteră începe cu un pavilion, compus dintr-o sală de așteptare, casă de bilete, un bar, un mic muzeu speologic și, un stand cu suveniruri și obiecte artizanale specifice zonei.
Foto: Flori & Nicu Farcaș from Wikipedia
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.