Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) împreună cu Asociația Parcul Natural Văcărești creează ”coridoare verzi” pe malul râului Dâmbovița, pentru a conecta Parcul Natural Văcărești cu alte rezervoare de biodiversitate ale orașului.
Noi ”coridoare verzi” în București
În luna aprilie se vor planta 70 de arbori și specii locale rezistente la condițiile orașului (frasin, tei, paltin), pe aliniamentele stradale dintre Parcul Natural Văcărești și Râul Dâmbovița, între Podul Mihai Bravu și Podul Nicolae Grigorescu.
Aceste specii de copaci cu vârste de peste 5 ani rezistente la condițiile de mediu ale orașului, vor crea în timp zone verzi menite să atenueze efectul de insulă, de căldură urbană care apare în verile caniculare tot mai frecvente. Toate aceste demersuri se fac pentru ca Dâmbovița să devină un râu mai verde, un coridor verde-albastru.
Proiectul de plantare și îngrijire al arborilor de pe aliniamentul Râului Dâmbovița face parte din programul „România plantează pentru mâine”, realizat prin asocierea a 6 organizații neguvernamentale.
A fost amenajată o pajiște urbană pe malul Dâmboviței
În luna martie a fost amenajată o pajiște urbană. S-a început cu o mică zonă situată la 30 de metri de Parcul Natural Văcărești, pe malul Dâmboviței, unde au fost plantate peste 15 specii perene de plante cu flori, de care se vor bucura fluturii, bondarii, albinele solitare și alte specii polenizatoare, dar și oamenii.
Cum se cultivă Floarea de pai
Inițiativa a fost luată pentru a „conecta” Parcul Natural Văcărești la spațiile verzi-albastre din proximitate prin extinderea zonelor semi-naturale din oraș, respectiv, habitate pentru speciile native. Aceste specii de plante vor putea asigura un habitat pentru insecte polenizatoare, hrană pentru păsări și vor contribui la crearea de „coridoare verzi” în oraș.
Se promovează de asemenea, metode alternative și sustenabile de îngrijire a spațiilor verzi urbane. Un exemplu de acest fel ar fi mai puțin gazon și mai multe flori perene.
Amenajarea pajiștii de pe malul Dâmboviței face parte din proiectul “Traversăm prin verde”, implementat de Asociația Parcul Natural Văcărești și Romsilva.