Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat pe Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, pentru a solicita Ucrainei să aprobe verificarea de către autoritățile române a lucrărilor de pe Canalul Bâstroe.
Nicolae Ciucă a precizat că autorităţile de la Bucureşti vor sesiza Comisia Europeană, dacă se dovedește că aceste lucrări ar putea avea impact negativ asupra mediului din Delta Dunării.
„În acest moment daţi-ne voie să verificăm şi să confirmăm aceste date. Niciuna dintre instituţii nu poate să confirme aceste date. Până când nu ajungem pe canal să putem să verificăm şi să executăm măsurătorile de adâncime… (…) Întreţinerea e pentru 3,5 metri. Ce depăşeşte această adâncime înseamnă adâncirea canalului. Pe baza măsurătorilor, atât Ministerul Mediului, cât şi celelalte instituţii vor acţiona ca atare, inclusiv prin sesizarea Comisiei Europene”, a spus Premierul României.
MAE a anunțat că va transmite Comisiei Europene, faptul că România se opune intenției Ucrainei de a face lucrări de dragare pe Canalul Bâstroe. Până acum, România nu a fost informată de vreo instituție din interior despre lucrări de adâncire a Canalului Bâstroe, pe care le-ar face în prezent ucrainenii.
Lucrările operaţionale de dragare pe şenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulţi ani, a menționat Ambasada Ucrainei la Bucureşti, cu referire la lucrările de pe canalul Bâstroe.
Top 7 plaje izolate din România
Ambasada Ucrainei în România a adăugat că, toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfăşurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operaţională curentă şi vizează exclusiv întreţinerea căii navigabile, adică asigurarea siguranţei navigaţiei prin menţinerea caracteristicilor tehnice actuale, precum şi eliminarea consecinţelor de colmatare naturală.
„Nici legislaţia naţională a României, nici legislaţia Ucrainei nu permit desfăşurarea unor lucrări în acea zonă care să pună în pericol biodiversitatea şi ecosistemele din Delta Dunării. În ceea ce priveşte lucrările care au avut loc în zona Deltei de partea ucraineană, sunt convins că ministerele de resort vor urmări toate lucrările care vizează canalele navigabile, sunt convins că pe căile diplomatice se vor găsi soluţiile de comunicare cu partea ucraineană.
Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”, a afirmat Ministrul Mediului, Tánczos Barna.
Ministerul de Externe a solicitat în cursul zilei de 13 februarie, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării transmiterea unor informaţii cât mai complete şi actualizate privind eventuale activităţi desfăşurate de partea ucraineană în sectorul „Canalului de navigaţie Bâstroe” şi evaluarea instituţiei privind impactul acestora.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat că nu a primit nicio informare privind execuţia unor lucrări de adâncire a canalului Bâstroe şi a reiterat poziţia României, care nu este de acord cu propunerea de includere a braţelor Chilia şi Bâstroe în reţeaua europeană de transport TEN-T.
Citiți și:
- Muniția cu plumb, interzisă în zonele umede din UE
- All Inclusive sau Ultra All Inclusive, tu ce preferi
- Cum arată Eco-Muzeum, primul interactiv din România
- Top 18 locuri de vizitat lângă București
- Palmierul – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Top 12 muzee de vizitat în Capitala României
Ce a anunțat Ucraina despre Canalul Bâstroe
Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunţat că adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m, ”o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a Dunării”, deşi Ambasada Ucrainei la Bucureşti a susţinut că este vorba doar despre lucrări de întreţinere a căii navigabile.
Ministrul infrastructurii a afirmat că a deschis canalul Bâstroe pentru navigaţie, a crescut potenţialul de transbordare al porturilor şi că va continua lucrările de dragaj în partea ucraineană a Dunării.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.