Cascada Toplița declarată monument al naturii, este o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic, situată în România, jud. Harghita, pe teritoriul administrativ al orașului Toplița, Str. Cascadei, nr. 9.
Cascada de apă termală de la Toplița se întinde pe o suprafață de 0,50 ha și are o cădere de apă termală cu temperatura de cca. 27 grade Celsius, cu un conținut ridicat de carbonat de calciu, ce își schimbă în permanență aspectul datorită depunerii de travertin. Apa provine din izvorul „Bradul”, din apropierea orașului.
Cascada care își schimbă culoarea apei în fiecare anotimp
Este printre puținele de acest fel din România, dar și din lume, deoarece cei doi termeni “cascadă“ şi “apă termală“ nu sunt compatibili în mod obişnuit, fenomenul fiind unul destul de rar, întâlnit și în Saturnia, Italia.
Particularitatea acestei cascade se datorează depunerilor de travertin precipitate din apă termominerală bicarbonată, sedimentate pe afloriment și pe vegetație.
Una dintre caracteristicile sale unice este că apa cascadei îngheață foarte rar, păstrându-și temperatura caldă chiar și în mijlocul iernii. În iernile geroase formează ţurţuri cu aspect de stalactite.
În iarna anului 2014, când în regiune s-au înregistrat -29 grade Celsius, cascada a înghețat, iar ulterior, pentru că a avut loc o creștere bruscă de temperatură, s-a rupt o parte din stâncă, prăbușindu-se.
Cascada este spectaculoasă atât pe timp de iarnă cât și în anotimpurile călduroase. Vara, căldura simțită vine chiar de la vaporii de apă, a cărei temperatură atinge chiar și 27 de grade.
Cascada Mezotermală Toplița este un simbol al localității și reprezintă unul dintre elementele aflate pe stema municipiului Toplița, în localitate fiind și două izvoare termale.
Toplița, orașul cu ape termale
Toplița este un oraș frumos, cu potențial turistic. Municipiul Toplița este situat în nordul Depresiunii Giurgeu (Gheorgheni) din Carpații Răsăriteni, pe cursul superior al râului Mureș, fiind încadrat de M-ții Călimani, M-ții Giurgeului și M-ții Gurghiului.
La o altitudine de 650 m, în imediata apropiere a orașului este situat izvorul „Bradul”, cu un debit de 10 l/sec., având o temperatură de 27,5 grade Celsius.
Top 11 cele mai spectaculoase cascade din România
Apa acestui izvor este captată într-un bazin, fiind de fapt o piscină cu apă limpede. Al doilea izvor este situat aproape de centrul orașului, în apropierea gării. Izvorul este captat într-un ștrand, având aceeași compoziție cu cea a izvorului „Bradul”, cu o temperatură de 25 grade Celsius și un debit de 8 l/sec.