Focul Viu de la Andreiașu este un fenomen natural spectaculos și rar, situat în inima Munților Vrancei, în comuna Andreiașu de Jos, județul Vrancea. Reprezintă un monument al naturii protejat, fiind un fenomen geologic unic în România.
Focul Viu de la Andreiașu este considerat a fi cel mai extins câmp de „focuri vii” din ţară, atât ca întindere, cât şi ca debit de metan, desfășurat pe o suprafață de aproape 40 de hectare, fiind un fenomen natural rar întâlnit în lume.
Se spune că este foarte vechi, încât ar fi rezultatul unei erupţii vulcanice. Dovezi arheologice, precum unelte descoperite în zonă, indică faptul că rocile vulcanice au fost folosite de locuitorii din trecut pentru muncă sau pentru război.
Aria naturală reprezintă o suprafață deluroasă (Dealul Tilia cu ravene și forme de erodare) constituită din roci sedimentare (marne și gresii) și supusă unor alunecări de teren datorate defrișărilor excesive, în a cărei perimetru sunt semnalate emanații de gaze naturale (hidrocarburi) care se aprind spontan și ard singure.
Ce este Focul Viu
Focul Viu este o emanație de gaze naturale (în principal metan) care se aprind spontan la contactul cu aerul, formând flăcări ce ard continuu. Fenomenul este similar cu cel al focurilor eterne, dar la o scară mai mică. Flăcările sunt alimentate de buzunare de gaze naturale situate în subteran, care ies la suprafață prin crăpături în scoarță.
Caracteristici:
- Flăcările sunt mici, având o înălțime de câțiva centimetri până la jumătate de metru, și au o culoare albastră-gălbuie.
- Gazele emanate sunt inodore și incolore, dar pot fi detectate cu un detector de gaze.
- Flăcările ard continuu, zi și noapte, indiferent de condițiile meteorologice.
- Focul Viu este situat într-o zonă împădurită, pe un versant abrupt, la o altitudine de aproximativ 1200 de metri.
Importanța: - Focul Viu este un fenomen geologic rar, fiind unul dintre puținele locuri din România unde se poate observa acest tip de manifestare a gazelor naturale.
Zona în care se află Focul Viu este o arie protejată de interes național, fiind inclusă în rețeaua Natura 2000. Focul Viu atrage numeroși turiști, fiind un loc deosebit de interesant pentru iubitorii de natură și pentru cei pasionați de fenomene geologice.
Legende și credințe despre Focul Viu de la Andreiașu
În jurul Focului Viu s-au format numeroase legende și credințe populare. Localnicii consideră că flăcările sunt sacre și că au puteri miraculoase. Se spune că locul ar fi fost un punct de adunare a vrăjitoarelor sau că ar fi un portal către o altă lume.
Pe lângă aceste semnificații, Focul Viu are și o încărcătură simbolică religioasă, fiind considerat un protector al animalelor, însă este asociat și cu evenimente nefaste, flăcările mari fiind considerate un semn prevestitor al cutremurelor.
Accesul la Focul Viu se face pe un traseu montan, care începe din localitatea Andreiașu de Jos. Traseul este marcat și durează aproximativ 2-3 ore.
Cetatea Poenari, fortăreața lui Vlad Țepeș, își redeschide porțile
Focul Viu de la Andreiașu este un loc deosebit de frumos și interesant, care merită vizitat.
Unde sunt focuri vii in România
Focurile vii sunt fenomene naturale, unde gazele naturale emană din pământ și se aprind, creând flăcări care ard continuu. Acestea sunt localizate în special în două zone:
- Județul Buzău: Aici se află rezervația naturală Focurile Vii de la Lopătari, un loc unde poți observa aceste flăcări care țâșnesc din pământ.
- Județul Vrancea: Această zonă este cunoscută pentru Focul Viu de la Andreiașu de Jos, o arie protejată de interes național.
Unde sunt focuri vii in Europa
Italia
În apropiere de Monte Busca, în regiunea Emilia-Romagna, există emanații de gaze naturale care pot fi aprinse, deși nu sunt la fel de spectaculoase ca cele din România.
De asemenea, în regiunea vulcanică din sudul Italiei, cum ar fi în apropierea vulcanului Etna, pot exista emanații de gaze care se aprind.