Primăria Sectorului 6 vă invită să vizitați cele 7 sere exotice, aflate în Parcul Drumul Taberei. Serele au fost date în folosință în octombrie 2019 și au fost realizate cu fonduri europene. Construirea și amenajarea serelor cu plantele exotice a costat circa 25 milioane lei, iar pentru mentenanța acestora, până în 2023, Primăria Sectorului 6 va plăti circa 4,3 milioane lei.
Serele sunt compuse din 7 clădiri, fiecare cu plante specifice zonelor tropicale, mediteraneene, deșertice, ecuatoriale, dar și o seră cu palmieri.
300 de specii de plante cresc în serele din Parcul Drumul Taberei
Cele șapte pavilioane, cu temperaturi și umiditate diferite, adăpostesc nu mai puțin de 4.000 de exemplare, din 300 de specii, cresc aici încă din 2019. Printre ele se află și un măslin adus din Grecia, care are 300 de ani.
Pentru păstrarea temperaturii și umidității optime din sere, dar și pentru a eficientiza consumul și costurile de întreținere, au fost executate 224 de foraje geotermale. Această soluție modernă și eco este unică în Capitală, iar în România este devansată, ca putere, doar de Laserul de la Măgurele.
Toate au nevoie de atenție și îngrijire specială, astfel că lunea și marțea serele sunt închise, iar inginerii horticultori se ocupă doar de ele. În restul zilelor, sunt și ghizi pentru vizitatori. Carmen Păun este unul dintre ei și spune că serele exotice îi atrag chiar și pe turiștii străini veniți din Europa, Asia și America.
Program de vizitare sere
Serele sunt deschise de miercuri până vineri, între orele 10.00-19.00, iar în weekend, de la 9.00 la 15.00, inclusiv duminică, de 1 mai. Accesul vizitatorilor se face în grupuri de maximum 12 persoane, fără programare, iar intrarea este gratuită. Turul ghidat durează 30 de minute. Serele se bucură lunar de aproximativ 2.000 de vizitatori.
Pentru programarea grupurilor a fost creată adresa de mail: sere@primarie6.ro .
Istoric sere exotice Drumul Taberei
Construirea serelor din Parcul Drumul Taberei a început în 2012, în cadrul proiectului de modernizare a parcului. Proiectul gigant de 75 milioane lei a fost finanțat în mare parte din fonduri europene. Valoarea serelor a fost stabilită la 11,7 milioane lei.
Parcul Drumul Taberei a fost redeschis în mai 2015, însă serele nu au fost finalizate. Inițial administrația locală a promis că vor fi deschise la finalul anului 2015, apoi în 2016. După alegerile din iunie 2016, noua conducere a Primăriei Sector 6 a spus că serele nu pot fi deschise deoarece soluția de climatizare nu este bună, iar costurile de încălzire/răcire ar fi uriașe.
S-au reluat însă lucrările și s-a deblocat cât de cât situația de acolo. Partea de închidere a fost realizată, sistemele de climatizare s-au montat. Cu climatizarea, soluția a fost modificată față de proiectul inițial fiindcă erau uriașe costurile de întreținere.
Cazări nonconformiste în România: Top 7 căsuțe în copac
Pentru noua soluție de climatizare, în ultimii 4 ani, administrația locală a alocat circa 11,7 milioane lei. În plus, față de proiectul inițial s-au plătit și 1,7 milioane lei pentru achiziția a noi plante exotice, fiindcă nu erau suficiente cele prevăzute în proiectul inițial.
Fostul primar al Sectorului 6, Gabriel Mutu, a spus că atunci când a început mandatul nu putea demola serele deoarece trebuia să returneze toți banii europeni obținuți pentru modernizarea Parcului Drumul Taberei. Din data de 25 octombrie 2019 au putut fi vizitate serele de către bucureșteni.