Poate părea bizar un astfel de subiect, câmpuri de lavandă în România… Majoritatea ar spune că Franța este patria lavandei, în special regiunea Provence din sudul Franței. Ei bine nu-i chiar așa, și la noi în țară sunt câțiva pasionați care cultivă lavandă. De ce fac oamenii ăștia acest lucru și unde se află lanurile mov parfumate?
Sunt ferme de lavandă întreținute de oameni pasionați care au renunțat la joburile lor pentru o astfel de activitate, activitate care îmbină cu succes, utilul cu plăcutul.
Câmpuri de lavandă în România
Câmpurile de lavandă sunt deschise publicului larg spre vizitare. Micii afaceriști produc ulei, săpun, cosmetice, lumânări sau apă de lavandă și tot aici puteți găsi să cumpărați și buchețele aromate de lavandă.
În scop turistic, o vizită la un câmp de lavandă este ideală pentru o ieșire la aer curat, o sesiune foto memorabilă și o cafea savurată la fața locului. Majoritatea fermelor nu percep taxe pentru vizită și dețin și câte un mic magazin de desfacere cu prețuri relativ bune. În plus, atmosfera de aici este rustică, colorată și romantică!
Dacă v-am făcut curioși, aflați în continuare care sunt lanurile de lavandă din România și unde se află ele.
Lavandă Adrienne – Oradea
Ferma Lavandă Adrienne se află în Comuna Lăzăreni, Sat Miheleu, Nr. 40, la aproximativ 30 km de Oradea. Povestea a început în octombrie 2013, plantată pe parcursul a 7 zile iar în primavara anului 2014 din micii butași a crescut o frumoasă plantație. Plantația poate fi vizitată începând cu luna mai și până în septembrie.
Grădina de lavandă – Țipărești, Prahova
Grădina de Lavandă din Sat Țipărești, comuna Cocorăștii Mislii, jud. Prahova, la 87 km de București, aproape de Ploiești, este deschisă zilnic în 2022, din 17 iunie până pe 10 iulie. Povestea Grădinei de Lavandă a început ca un simplu hobby, în grădina casei.
Apoi, mai târziu plăcerea adusă de lavanda înflorită i-a determinat pe proprietari să se extindă și să mute grădina într-un câmp mult mai mare. De la Grădina de lavandă puteți achiziționa săpunuri, lumânări parfumate, sare de baie sau uleiuri esențiale. Se pot face și fotografii în cultura de lavandă.
Lavanda Prahoveana – Păulești, Prahova
Ferma Lavanda Prahoveană o puteți vizita între 18 iunie – 15 iulie. Este foarte aproape de Ploiești, la Ferma Movila Vulpii 107400 Păulești, județul Prahova (la aproximativ 60 km de București). Puteți comanda produsele scriindu-le pe messenger, facebook. Livrarile în Baicoi și Ploiești sunt gratuite. În alte localități se pot expedia prin curier.
Programul în weekend este 9:30 – 20:30 și nu este nevoie de rezervare pentru vizitare. Biletul de intrare valorează 20 lei, cu care puteți achiziționa produse precum: buchete, ulei esențial, săpunuri cu aromă de lavandă … Ca serviciu opțional puteți comanda o sesiune de fotografie de 45 de minute, ce vă oferă 20 fotografii retușate profesional la prețul de 250 lei.
Romanța Lavandei – Călărași
Câmpul mov plin de miresme de la Romanța Lavandei îl găsiți în comuna Vlad Țepeș din județul Călărași, cam la 110 km de București. În 2022 îi puteți vizita între 10 iunie și 10 iulie, între orele 10:00 – 21:00. Taxa de vizitare este 15 lei de persoană, copiii sub 12 ani nu plătesc bilet.
Când au pornit această afacere, cei de la Romanța Lavandei, în anul 2015, la început, totul s-a rezumat doar la muncile agricole: sapă, cules, apoi și-au dorit să-și facă afacerea mai cunoscută. Prima cultură cu lavandă înființată în anul 2015 a fost pe o suprafață de 1,2 ha. Între timp, și-au extins suprafața cultivată cu lavandă. În 2016, au plantat 0,3 ha. iar în 2018 1,5 ha. În 2019, au mai plantat 1 ha. Câmpul de lavandă este deschis vizitatorilor până pe data de 3 Iulie, inclusiv.
Parfum de Lavandă – Pecineaga, Constanța
Pentru cei care iubesc lavanda și au drum către litoral, în județul Constanța există mai multe plantații noi de lavandă, printre care și cea din comună Pecineaga. Proprietarii organizează diverse evenimente și comercializează și produse pe bază de lavandă.
Parfum de Lavandă organizează în fiecare an Festivalul Lavandei Pecineaga între 11-24 iunie, accesul fiind gratuit. Recomandă o ținută alb-mov și au la fața locului un fotograf, pentru care trebuie să sunați înainte pentru a face rezervare, informații găsiți pe pagina lor de facebook.
Lavanda Alberta – Brașov
Lavanda Alberta este în comuna Crizbav, județul Brașov. Cultura de lavandă a fost înfințată în septembrie 2014. Soiul Bluscent este cel folosit pe această plantație. Toți cei care iubesc lavanda și vor să petreacă câteva ore de relaxare, aromaterapie, înconjurați de câteva mii de tufe de lavandă pot veni la Lavanda Alberta. Vo putea să se plimbe printre tufele înmiresmate de lavandă, să facă poze în lanul de lavandă, să culeagă buchetul dorit de lavandă, să cumpere produse din lavandă, buchete, săculeț, ulei esențial, săpun de lavandă.
Ferma Lavanda Alberta Brașov va putea fi vizitată în toate cele 6 zile în intervalul orar 10.00 – 19.00. Taxa de intrare este de 10 lei de persoană. Copiii sub 10 ani care nu culeg flori au intarea gratuită.
Purple Hill Lavanda – Tecuci
Purple Hill Lavanda – Tecuci este, după cum îi spune numele, în Tecuci, județul Galați. Purple Hill Lavanda organizează între 24 iunie – 3 iulie (doar în weekend) Minifestivalul Lavandei în Tecuci, județul Galați. Au ca taxă de intrare contravaloarea unui buchet de lavandă, 15 lei, pe care îl veți culege singuri. Recolta începe pe 30 iunie, dar lavanda mai înflorește o dată în septembrie.
Tărâmul Lavandei – Mădăraș, Mureș
La Tărâmul Lavandei din comuna Mădăraș, județul Mureș, la 20 km de Târgu Mureș veți găsi un lan absolut imens de lavandă. Printre câmpurile de lavandă care nu trebuie ratate se află și cultura situată în comuna Mădăraș. Vizitarea lanurilor de lavandă sunt permise în fiecare zi, în perioada 25 iunie – 17 iulie, între 10-20, până la o dată stabilită în fiecare an. Vizitatorii nu au nevoie de programare, iar parcarea este la aproximativ 300 m distanță de cultură.
Lavanda di Maria – Târnăveni
Aproape de municipiul Târnăveni, pe DN14 A găsiți un câmp de lavandă. Mica afacere de familie, plantația de lavandă, a luat naștere din anul 2014. Lavanda di Maria din Târnăveni, aproape de Târgu Mureș sau Sighișoara, așteaptă vizitatori zilnic între 24 iunie – 10 iulie pentru poze, povești, zâmbete și cadouri cu iz de lavandă.
Programul pentru vizite este luni-vineri între 16:00-20:00, iar sâmbătă și duminică între 09:00 – 21:00. Intrarea este gratuită, puteți fi fotografiat de fotografi profesioniști în decoruri unice și puteți cumpăra produse naturale care au la bază lavanda.
Lavanda Lola – Bonțida, Cluj
Lavanda Lola, din Bonțida, județul Cluj, organizează Lavanda Lola Fest pe 24-26 iunie și 1-3 iulie 2022. Taxa de intrare este 10 lei de persoană, iar copiii sub 12 ani intră gratuit.
Lavanda Lola a început ca un proiect îndrăznet, o afacere de familie, multă muncă și dragoste pentru lavandă… Publicul larg este primit pentru recoltarea de buchete de lavandă când începe sezonul de înflorit în mai până când se termină în octombrie. În același timp, puteți vizita Lavanda Lola în cadrul natural unde veti găsi produse și cadouri pe bază de lavandă. Există varietate de aromoterapie, culinare, floral, acasă, și produse de uz personal realizate din Lavandă.
Grădina cu Lavandă – Cluj
Grădina cu Lavandă din Cluj este o altă afacere de familie care a pornit dintr-un hobby în anul 2016. Lavanda cultivată aici este din soiul Angustifolia Blue Scent. Acest soi este minunat atât în perioada de înflorire, cât și după uscare. Are o înflorire bogată, culoarea ei este un mov plăcut, iar tijele cresc în jur de 40 cm. Vizitatorii își pot tăia propria levănțică, pot face picnic printre grădinile ornamentale sau pur și simplu se pot relaxa într-un cadru plăcut.
Cerdacul cu Lavandă – Brebi, Sălaj
Cerdacul cu Lavandă din satul Brebi, Sălaj, la o distanță de 80 km de Cluj-Napoca, este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Transilvania, un loc special, plin de povești cu parfum de lavandă.
Simona Măricean, o ardeleancă și-a pus la bătaie toți banii câștigați în străinătate, a cumpărat o casă veche de 100 de ani, aproape prăbușită, și a transformat-o, cu multă muncă, în cea mai căutată cazare exclusivistă din zonă. Aici se organizează festivalul Blumfest, între 24 iunie – 3 iulie. Sunt tot felul de decoruri foto la Cerdac, și în special unul rustic.
Citiți și:
- Top 7 plaje izolate din România
- Tuzla, o plajă exotică pe litoralul românesc
- Româncă ucisă în Egipt. Toate plajele din regiune sunt închise
- Unde mergem în concediu? Top 12 destinații de vacanță inedite
- Cum arată noul resort de la Lacu Sărat, Brăila
- Taxe de drum pentru autostrăzile din Grecia în 2022. NU există vignetă
Și foarte important de reținut! Sezonul de lavandă este în luna iunie, poate chiar prima jumătate a lunii iulie. Mai devreme de această perioadă nu veți găsi lavanda (sau levănțica) înflorită ci doar niște tufe verzi. În schimb, dacă ajungeți prea târziu, va fi deja culeasă.
Așadar, de obicei tufele au o perioadă de înflorire cuprinsă între 6 și 20 iunie. Și totuși, în funcție de condițiile climatice din fiecare an, sezonul de înflorire poate să difere. În principiu, aceste plante au nevoie de căldură și mult soare pentru a se dezvolta.
Foto: facebook.com
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.