Dacă vreți să vizitați Sighișoara într-o singură zi trebuie neapărat să bifați aceste zece obiective turistice. Bineînțeles, lista de atracții în orașul medieval poate fi mult mai mare.
Sighișoara (în dialectul săsesc Schäsbrich, Šesburχ, în germană Schäßburg, în maghiară Segesvár) este un municipiu în județul Mureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Angofa, Aurel Vlaicu, Rora, Sighișoara, Șoromiclea, Venchi și Viilor, și din satul Hetiur.
Centrul istoric este inclus în patrimoniul cultural mondial UNESCO din anul 1999 și pe lista monumentelor istorice din județul Mureș.
Când au loc evenimente în Sighișoara:
- Festivalul medieval are loc în ultimul sfârșit de săptămână al lunii iulie;
- Festivalul de muzică blues are loc în luna februarie;
- Festivalul de film are loc în luna iunie;
- Festivalul Sighișoara Medievală are loc în luna iulie;
- Festivalul Academia Sighișoara, Festivalul ProEtnica si Dava festival au loc în luna august;
- Festivalul de fanfara are loc în luna septembrie;
- Târgul de Crăciun are loc în luna decembrie.
Fiind un oraș cetate, aici găsiți cele mai multe turnuri vechi din România.
Iată care sunt turnurile Cetății Sighișoara:
- Turnul Fierarilor (1631) – latură de nord-est a Cetății Sighișoarei
- Turnul Măcelarilor – partea vestica a zidului înconjurător
- Turnul Cojocarilor – partea vestica a zidului înconjurător
- Turnul Cositorarilor (1583) – latura sud-estică a cetăţii
- Turnul Cizmarilor (1594) – latura de nord-vest
- Turnul Frânghierilor (1241, reconstruit in 1350)
- Turnul Tăbăcarilor – latura de sud-est a zidului cetății
- Turnul Croitorilor – secolul al XV-lea
Top 10 obiective turistice în Sighișoara
Piața Cetății
Obiective turistice principale de vizitat la Piața Cetății Sighișoara sunt Piața Cetății și Casa cu Șindrilă. De obicei, aici se țin concerte.
În Piața Cetății sunt câteva case frumos renovate care sunt și monumente istorice – unele case sunt restaurante, baruri, în timp ce altele sunt case în care locuiesc localnici.
Locul este inima vechiului oraș Sighișoara. Piața Cetății a fost un spațiu comercial medieval. Statutele medievale precizau locul unde se vindeau mărfurile produse în interiorul cetății.
În apropiere de Piața Cetății Sighișoara puteți vizita următoarele obiective turistice: Casa Vlad Dracul, Biserica Mânăstirii, Turnul cu Ceas, Turnul Fierarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Frângherilor, Turnul Tăbăcarilor.
Drumul panoramic Sighișoara
Drumul panoramic Sighișoara este o alee pietruită, care înconjoară zidul vechi al cetății. De aici puteți arunca o privire peste noile clădiri construite în orașul medieval.
Turnul cu Ceas (1648)
Turnul cu Ceas (1648) este cel mai emblematic obiectiv turistic din Sighișoara, are o înălțime de 64 m. Partea inferioară a turnului datează din secolul al XIV-lea, iar nivelurile superioare au fost adăugate ulterior. Ceasul elvețian din 1906 are figurine din lemn de tei, ce reprezintă zilele săptămânii întruchipate de zei păgâni.
Top 11 cele mai spectaculoase cascade din România
Prețul pentru a fi vizitat este de 16 lei. În fiecare zi de luni este închis. În funcție de perioada din an, programul de vizitare este până la 15 sau până la 17.
Biserica Mănăstirii (1298)
Unul din cele mai vechi monumente din oraș este Biserica Mănăstirii Dominicane, construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea în stilul gotic transilvănean.
Turnul Fierarilor (1631)
Turnul Fierarilor a fost construit în locul vechiului Turn al Bărbierilor, în 1631. Acesta găzduiește expoziția permanentă “Dracula Galleries”. Programul de vizitare este pana la 18:00, iar biletul de intrare costa 12 lei.
Turnul Cizmarilor (1681)
Turnul Cizmarilor a fost construit în 1681 și avea rolul de apărare a cetății. Obiectivul turistic nu poate fi vizitat.
Scara școlarilor / Școala din deal / Biserica din deal
Scara acoperită a fost construită din lemn în anul 1642 pentru a ușura accesul elevilor în timpul iernilor grele sau ploilor, la școala din deal. Avea 300 de trepte. După o modificare în anul 1849, a mai rămas cu 175 de trepte.
Școala din deal este menționată pentru prima dată în 1522 și este una din cele mai vechi școli din Transilvania. Însă clădirea de astăzi a fost construită în 1619.
Biserica din deal din Sighișoara este o biserică evanghelică care a fost construită între 1345-1525 și este închinată Sfântului Nicolae. Aceasta este a patra biserică gotică ca mărime din Transilvania. Are singura criptă din Transilvania aflată dedesubtul corului cu morminte din secolele al XVI-XVIII.
Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif (1895)
Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif este una dintre cele mai vechi biserici ale orașului medieval. Construită în stil eclectic, clădirea are elemente arhitecturale neogotice.
Turnul Croitorilor
Turnul Croitorilor a fost construit în secolul al XV-lea pentru depozitare. Avea si rol de apărare. Cele două ganguri se puteau închide cu porți metalice.
Turnul Cojocarilor / Turnul Blănarilor
Turnul Cojocarilor a fost distrus de incendiul din anul 1676 și a fost reconstruit.
Turnul Măcelarilor
Turnul Măcelarilor a fost construit odată cu zidul cetății, cu rolul de a apăra latura vestică.
Printre turnurile cetății Sighișoara care au fost distruse în timp sunt: Turnul Țesătorilor – pietrele sale au devenit pavaj pentru Cetate, Turnul Giuvaergiilor/Aurarilor, Turnul Pescarilor de pe malul Târnavei, Turnul Lăcătușilor și Dogarilor.