Orașul de pe stâncă de origine medievală numit Castellfollit de la Roca, este situat pe o creastă bazaltică formată din două fluxuri de lavă suprapuse, înaltă de nu mai puțin de 50 de metri și lungime de aproape un kilometru. Localitatea se compune din străzi înguste, majoritatea caselor de aici fiind construite cu pietre vulcanice din regiune.
De pe pasarela peste râul Fluvià se poate vedea magnifica locație a acestui oraș. Orașul se află în interiorul Parcului Natural Zona Vulcanică La Garrotxa.
Stânca pe care este amplasat satul s-a format ca urmare a eroziunilor masive cauzate de două râuri, pe rămășițele lavei provenite din erupțiile vulcanice care au avut loc cu multe mii de ani în urmă. Astfel, lava solidificată a devenit bazalt, o rocă solidă care poate lua diverse forme, în funcție de temperatura sau de fenomenele meteo.
Cum spuneam și anterior, așezarea își are originile în vremuri medievale. Străzile sunt înguste și întunecoase iar casele sunt construite în mare parte din rocă vulcanică. În capătul stâncii se află piața Josep Pla, de unde se pot admira panorame interesante.
La un alt capăt al stâncii se află vechea biserica Sant Salvador, care datează din secolul 13. În apropiere de aceasta este un parc natural dar și câteva situri arheologice. Tot aici există și o parte modernă a satului, în care s-au construit case moderne, cu piscine.
Edificii din orașul de pe stâncă
Străzile înguste ale orașului se întind spre vechea biserică San Salvador, situată la un capăt al stâncii. Tot aici este și un punct de belvedere cu vederi privilegiate. Biserica datează din secolul al XIII-lea, deși actuala clădire a suferit mai multe lucrări de remodelare. Este construită într-un stil renascentist târziu.
Aceasta are o clopotniță pătrată cu deschideri pe fiecare parte. Clopotnița este încununată de o cupolă decorată cu pilaștri mici. Se mai păstrează și astăzi mai multe sculpturi bazaltice refolosite și o fereastră în stil romanic târziu. Interiorul bisericii San Salvador; în prezent este folosit ca centru cultural unde se desfășoară expoziții temporare.
O altă zonă de interes în apropierea orașului vechi, de-a lungul râurilor Fluvià și Toronell, este o zonă de livezi mici cultivate de locuitorii din Castellfollit. Traseul de lângă aceste livezi face parte dintr-un traseu pietonal prin Parcul Natural Zona Vulcanică La Garrotxa unde puteți vedea zidul de bazalt și elemente de arheologie industrială. Puțin mai departe de orașul vechi, în Piața Sant Roc se află turnul cu ceas dar și Primăria.
Un alt edificiu interesant este Muzeul Mezelurilor din Castellfollit de la Roca, deschis în 1993. Prin expoziția permanentă care explică istoria conservării cărnii, muzeul expune uneltele folosite la prepararea cărnii în diferite perioade istorice, precum și fotografii vechi, mașini vechi și altele. Intrarea în muzeu este liberă și în plus, vă puteți bucura de o degustare a unor preparate din carne, produse autentice din Cormarca.
Citiți și:
- Inflația face victime în business-ul românesc
- ANAF lansează o campanie de controale împotriva averilor dobândite ilicit
- ANAF a înlocuit procedura efectivă de rambursare a TVA-ului
- ANAF lansează CHAT, un nou serviciu electronic
- ANAF a actualizat lista marilor contribuabili cu obligații noi
- Ce fel de job preferă românii pe timp de pandemie
La Muzeul Vietnamului există un echipament unic în toată Europa. Colecția privată care include tot felul de piese este dotată cu uniforme, materiale și echipamente legate de războiul din Vietnam din 1960.
Parcul Natural Zona Vulcanică La Garrotxa reprezintă cel mai bun exemplu de peisaj vulcanic găsit în Peninsula Iberică și, de asemenea, unul dintre cele mai importante din Europa. Acesta se întinde pe circa 12.000 de hectare în care au fost identificate peste 40 de conuri vulcanice și 20 de fluxuri de lavă.
Foto: Jordi domènech, CC BY-SA 3.0/ Wikimedia
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.