DN67C – Transalpina, cea mai înaltă șosea din România care traversează munții Parâng de la sud la nord, pe teritoriul județelor Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba, se redeschide circulației pe 16 iunie, la ora 8.00. Se va circula între orele 8 – 18, cu viteza maximă de 30 km/oră.
Drumul de munte care face legătura între orașele Novaci și Sebeș va fi deschis circulației rutiere.
În fiecare an, timp de aproape 7 luni, circulația pe Transalpina este restricționată între Rânca și Obârșia Lotrului (km 34+800 – km 59+800), în Munții Parâng.
„Am fost pe traseul Transalpinei (DN67C), împreună cu domnul Iulian Popescu – prefectul județului Gorj, domnul Ion Iordache – senator de Gorj și cu domnul Călin Cosmin Petruț – director DRDP, pentru a verifica starea drumului pe sectorul de drum dintre Rânca și Obârșia Lotrului, în urma perioadei de iarnă și a nămeților de zăpadă, care până acum 2 săptămâni, ajungeau până la 5 metri înălțime.
Regulament pentru Parcul Natural Văcărești. Ce interdicții se impun
Țin să mulțumesc, în mod special, responsabililor care au avut dificila misiune de deszăpezire a Transalpinei, în condiții extrem de reduse de vizibilitate și de manevră, având în vedere că a nins până acum 3 săptămâni, și anume domnului Negucioiu Dragoș – șeful de district și domnului Popescu Iustin.
Transalpina este cea mai înaltă șosea din România și una dintre cele mai frumoase, ce traversează munții Parâng de la sud la nord, pe teritoriul județelor Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. De weekend-ul viitor, putem admira peisajele splendide ale zonei de pe Transalpina, care se va deschide circulației, după finalizarea tuturor procedurilor legale”, a scris Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Restricții de circulație pe Transalpina
Circulația pe „Drumul Regelui“, cum mai este denumită cea mai înaltă șosea din România, se poate desfășura cu anumite condiții, care au fost în vigoare și în anii anteriori: viteza maximă de 30 km/oră, gabaritul nu trebuie să depășească 3,5 tone, iar circulația este permisă între orele 7.00 și 21.00.
În fiecare an, Transalpina se închide la jumătatea lui octombrie, însă în funcție de condițiile meteo această dată poate fi prelungită.
Transalpina (DN 67c) este cel mai înalt drum rutier din România și din Munții Carpați și atinge altitudinea maximă (2.145 m) în Pasul Urdele.
Denumit și drumul regelui, Transalpina traversează Munții Parâng de la N la S fiind paralelă cu Valea Oltului și Valea Jiului și face legătură între localitățile Novaci (Gorj) și Săliște (Sibiu). Drumul a fost inaugurat de Regele Carol al-II-lea în 1938 și a rămas neasfaltat până în 2009.
Transalpina – DN 67C
Lungime totală: 148 km – între DN 67 (Bengesti ) și DN1/DN7 (Sebeș)
Durata parcurgerii traseului cu mașina: 3 ore
Anii construcției: 1930-1935
Reabilitare completă: 2009-2011
Punctul cel mai înalt: Pasul Urdele – 2.145 metri
Porțiunea cea mai frumoasă: Râncă – Obârșia Lotrului