Peștera este o cavitate subterană naturală cu ieșire la suprafață, aflată în scoarța Pământului. Unele peșteri din România păstrează și astăzi urme de viețuire ale omului preistoric.
Pentru cei care poate nu au aflat până acum, formarea peșterilor a început de când, pe Pământ a căzut prima picătură de ploaie. Este nevoie de mii de ani pentru ca ploaia să poată săpa o peșteră așa cum sunt cele din prezent.
În Munții Apuseni, grotele aflate în apropierea caselor sunt amenajate ca grajduri sau depozite. În alte locuri din țară au fost construite case, mănăstiri sau castele.
În România există peste 12.000 de peșteri, fiecare dintre acestea având caracteristici unice, așadar întocmirea unui top al peșterilor din țara noastră este o decizie dificilă. Descoperiți o selectie a celor mai captivante și misterioase peșteri care pot fi vizitate în România.
Peștera Urșilor
Descoperită în 1975, reprezintă unul dintre principalele obiective turistice ale Munților Apuseni. Se aflâ în județul Bihor, în imediata apropiere a localității Chișcău, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m. Numele peșterii provine de la numeroasele fosile de „urși de cavernă” (Ursus spelaeus), descoperite în interior. Grota adăpostea animale cu 15.000 de ani în urmă. În peșteră temperatura este de aproximativ +10 grade Celsius, tot timpul anului, indiferent de anotimp sau condiții meteo, iar umiditatea este de 97%.
Peștera Muierilor
Peștera Muierilor (sau Peștera Muierii) este localizată în comuna Baia de Fier, Județul Gorj, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei. Cavitatea a fost formată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenu. Numele acestei peșteri datează din timpuri străvechi când, grota a adăpostit copii și femei în timpul războaielor, iar bărbații plecau la lupte. Este prima peșteră electrificată din România, cu o lungime de aproximativ 7.000 de metri dispusă în 4 niveluri.
Peștera Polovragi
Se află în Munții Căpățânii, la o altitudine de 670 m și, la 20 m înălțime față de nivelul minim al râului Olteț, pe teritoriul comunei Polovragi, județul Gorj, în Oltenia. Este o peșteră caldă și umedă (temperatura constantă de 9 grade și umiditate medie 90%), cu apă bogată în carbonat de calciu, bioxid de siliciu, oxid de fier, etc., în funcție de straturile pe care le străbate. Are 800 de metri de galerie vizitabilă (din cei peste 10 km cartați de speologi din amonte către aval). Poarta turistică este avalul, de unde și dimensiunile impresionante de la intrare.
Peștera Bolii
Se găsește la 6km de nordul orașului Petroșani, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în județul Hunedoara, Transilvania. Caverna reprezintă o străpungere naturală accesibilă pe toată lungimea ei, una din puținele peșteri de acest fel din țară. Peștera a fost săpată în calcarele Jurasice ale Dealului Bolii de apele pâraielor Jupâneasa şi Galbina, la o altitudine de 720 m. Intrarea peşterii are o lărgime de 20 de metri şi o înălţime de 10 metri, dar în adâncul cavității pereții ating chiar și 45 de metri înălțime.
Numele peșterii vine de la familia Bolia, menţionată pentru prima oară în anul 1.404 într-un act de donaţie al regelui Sigismund, și care a avut încă din secolul XV-lea proprietăți de pământ și păduri în zonă. Conform cercetătorilor, Peştera Bolii a oferit adăpost pentru mărfurile aduse de negustorii porniţi de la Marea Egee şi Siria şi desfăcute apoi la Appullum şi Potaissa.
Peștera Meziad
Este situată pe Valea Meziadului, în regiunea de sud-est a Munților Pădurea Craiului și zona de vest a Munților Apuseni, județul Bihor.
Peștera a fost deschisă turismului în 1972. Mult timp a fost una dintre cele mai lungi peșteri din România (4.750 m lungime cu două nivele de carstificare). Grota se află la o altitudine de 297 metri, iar gura de intrare a peșterii are o înălțime de 16 metri și o lățime de 10 metri.
Peștera Farcu
Se află pe teritoriul comunei Roșia, în Munții Pădurea Craiului, tot în județul Bihor. Rezervația naturală cunoscută și sub denumirea de „Peștera cu Cristale”, are o suprafață de 0,10 ha.
Peştera cu Cristale din Mina Farcu a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Farcu. Aceasta este formată dintr-un gol subteran, cu o lungime de 265 m și o cavitate acoperită cu minerale cristalizate de calcit. În peşteră sunt amenajate două sectoare: turistic şi speoturistic.
Peștera Ialomiței
Peștera Ialomiței (sau Peştera Regilor), se află pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, în localitatea Moroeni din Munții Bucegi, județul Dâmbovița. Este amplasată la circa 100 metri în aval de morena frontală a Ialomiței, la altitudinea absolută de 1.660 metri. Se desfășoară pe un singur nivel, pe o lungime de aproximativ 480 metri, suprafața accesibilă turiștilor fiind de 400 metri.
La intrarea în peșteră se află Mănăstirea Ialomiței, ridicată în secolul al XVI-lea și ctitorită de voievodul Țării Românești, Mihnea cel Rău. Mănăstirea a ars de mai multe ori până acum. Înainte de 1924, prin această grotă curgea pârâul Peșterii. În prezent, pârâul intră în subteran înainte de a ajunge la grotă și se varsă mult mai jos, în Ialomița.
Ce este necesar să știți pentru a vizita aceste peșteri din România
Când mergeți să vizitați o peșteră, va trebui să aveți un echipament corespunzător și anume, să purtați încălțăminte cu aderență la un sol umed și alunecos dar și haine mai groase pentru că în orice cavernă de regulă, sunt temperaturi reduse pe toată perioada anului, de maximum 10 grade celsius și o umiditate ce poate depăși și 90%.
8 restaurante de vizitat la malul Mării Negre
- accesul în peșteră se poate face doar în grup și alături de ghid;
- accesul în peșteră cu mâncare sau băuturi alcoolice este interzis; -aruncatul gunoaielor în peșteră este interzis;
- acceesul animalelor de companie în peșteră este strict interzis;
- fotografiatul și filmatul în peșteră este permis doar persoanelor care plătesc o taxă suplimentară de taxă foto și taxă de filmat. Despre această prevedere veți fi informați la intrare de ghid;
- atingerea formațiunilor calcaroase, indiferent de motive, este interzisă, deoarece stalactitele odată atinse cu degetul nu se vor mai dezvolta datorită grăsimii de pe mâini;
- accesul în interiorul peșterii se face pe drumul amenajat, respectaţi traseele de acces spre peşteră;
- respectarea cu stricteţe a indicaţiilor ghizilor în timpul vizitării peşterii este obligatorie.