România are aproximativ 182.300 de hectare plantate cu viţă-de-vie. Regiunile vitivinicole din România sunt inedite și numeroase. Dacă sunteți un entuziast al vinului și vă atrage mediul rural, una dintre cele mai frumoase experiențe pe care o puteți trăi, este să vizitați crame din împrejurimie Bucureștiului.
Cramele aflate la mai puțin de 100 de km de capitală sunt un mod plăcut de a evada din cotidian, ideale pentru turism de weekend, unde puteti degusta cele mai bune tipuri de vin făcute în România, mai ales în preajma toamnei când acordăm mai multă atenție vacanțelor scurte, eventual lângă casă.
Crama LacertA
Situată la o distanță 100 km de București, Crama LacertA oferă degustări de vinuri, cazare în apropiere la 4 conace, prânz. La sudul Munților Carpați, de-a lungul paralelei 45, există un loc unde primăvara e destul de uscată, iar toamna însorită și lungă. Aici puteți admira colinele înțesate de viță de vie și vă puteți bucura de aerul tare de la deal. Pe Dealu Mare găsiți un loc unde pământul fertil și curat e recunoscut după șopârlele mici care aleargă peste tot. În 2011, șopârlele din regiune au împrumutat numele lor latin vinurilor multi-premiate din aceste locuri: LacertA.
La această cramă se cultivă 6 varietăți de vin roșu și 6 varietăți de vin alb. Asortimentul LacertA include varietăți internaționale: Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot, Burgund Royal, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Rheinriesling, Muscat Ottonel and Chardonnay, precum și varietăți autohtone precum Fetească Neagră sau Fetească Albă.
Crama Rotenberg
Crama Rotenberg este la o oră de mers cu mașina de la București, la Ceptura, între Urlati și Mizil. Facilități: degustări de vin, excursie cu bicicleta, atelier de blending, picnic tradițional, off road prin vie, plimbări cu căruța. Care este povestea acestei crame? A fost o ruină în centrul comunei Ceptura de Jos, numită Crama Veche. Crama, restaurată în 2007, are două beciuri suprapuse ce permit un flux tehnologic gravitațional în care vinul nu este agresat de pompe. Aici, strugurii sunt fermentați separat pe plaiuri și așa se obțin vinurile ”Single vineyard”. Sunt cultivate 23 de hectare de vie aflată între comunele Ceptura și Fântânele, plantate în majoritate cu Merlot.
Crama Serve
Distanța de la Bucuresti până la Crama Serve este de 90 km. Facilitățile oferite sunt tur cramă, tur vie, degustare și excursii cu biciclete. Podgoria este împrăștiată în mai multe parcele aflate la distanță de câțiva kilometri de cramă. Soiurile roșii sunt plantate acolo unde pantele sunt cele mai abrupte și solurile cele mai calcaroase, influențe benefice pentru struguri, rezultând fructe bine coapte, pline de arome și zemoase. Soiurile albe în schimb se află în zonele cele mai răcoroase ale plantațiilor, astfel încât să poată păstra aciditatea. Crama deține în prezent 65 de hectare de viță de vie în Dealu Mare, cu o vechime medie de 15 ani. Așa cum iubitorii le cunosc dintotdeauna, vinurile SERVE transpun « terroir »-ul în paharele noastre.
Crama Viile Metamorfosis
La Crama Metamorfosis este ușor de ajuns de la București, sunt doar 85 de km de parcurs. Este localizată în Regiunea Muntenia, Podgoria Dealu Mare. Crama fondată în 2008, oferă o gamă largă de vinuri, inclusiv bio și o experiență de vizitare de neuitat. Oferta de turism include tururi de cramă, degustări, dar și întâlniri cu enologul Fiorenzo Rista sau ateliere tematice. În zonă se regăsesc câteva obiective turistice precum conacul Bellu, crama 1777, câteva mânăstiri ( Vărbila, Jercălăi, Parepa), biserica din piatră cu o priveliște încântătoare, tabăra de sculptură, etc. De asemenea, găsiți și câteva locuri de cazare ce dețin restaurante cu specific românesc sau de fine dining.
Crama Budureasca
Crama Budureasca este localizată la o distanță de 90 km față de București. Această locație oferă tur de cramă, degustări, atelier de cupaje, concurs de cules. Se pot organiza evenimente, degustări, teambuilding-uri, petreceri de companie, cursuri și ateliere. În inima podgoriei Dealu Mare, într-o oază de liniște, se ridică însoritele coline ale viilor Budureasca, un loc străvechi cu rădăcini adânci în istoria și cultura vinului.
Viile Budureasca se întind pe o suprafață de aproximativ 275 de hectare și sunt foarte aproape de paralela 45, cunoscută drept “paralela vinului”. Aici se produc vinuri liniștite preponderent seci și demiseci din soiuri native dar și internaționale. Proiectele de nișă se referă la vinurile spumante, organice și orange. Este o cramă modernă, creată ca un arc peste timp, cu o construcție îngropată pe trei laturi pentru a asigura cel mai bun control termic. Capacitatea anuală de producție și stocare este de cca 3,5 milioane de litri de vin.
Soiurile de struguri din care se obțin vinuri la Crama Budureasca sunt: Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir, Shiraz, Busuioacă de Bohotin, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Chardonnay, Fetească Albă, Riesling și Muscat Ottonel.
Crama Domeniile viticole Tohani
Crama Tohani este situată la aproximativ 80 km de București, în regiunea Dealu Mare, Sat Tohani, Comuna Gura Vadului, Jud. Prahova. Domeniile Tohani datează din anul 1773, istoria modernă a Tohani România începe însă cu privatizarea care a avut loc în anul 2000 când este și aceasta privatizată şi, cunoaşte un amplu process de modernizare, construcţia unei noi fabrici cu tehnologie modernă, o nouă infrastructură și replantatrea de viţă de vie pe suprafeţe importante. Domeniul are o suprafaţă cultivată de 500 hectare din care 365 hectare pe rod.
Branduri de vin produse la Tohani: Principele Radu, Cuvee Nicolae, Cuvee Dolette, Maestro, Moşia de la Tohani – Special Reserve, Arum, Flori de Gheață, Wine Chocolate, Siel, Princiar, Moşia de la Tohani, Domenii.
Crama Domeniile Urlați
Crama Urlați reînviată în 2007 este situată la aproximativ 90 km de București, în regiunea Dealu Mare, Str. Valea Urloi, Urlați, Jud. Prahova. Cele 110 hectare de vie împărțite între Urlați și Ceptura, din care 35 provenite din replantări asigură soiuri variate de struguri. În anul 2007 compania S.C. Domeniile Dealu Mare Urlați redă strălucirea de odinioară zonei, deja intrată în istorie încă de la anul 1700. Investitia în tehnologizare și replantare ajunge la aproximativ 4 mil. euro. Branduri de vin: Incantation, Saac, Paganus, Pelin Frizzante, Trei Pești, La Origine, Romanian Wine, Pelin de Urlați.
Crama Davino
Crama Davino se află la doar 85 km de București respectiv, în Sat Ceptura de Jos, Nr. 59, Com. Ceptura, Jud. Prahova. Plantațiile Davino sunt situate în Podgoria Dealu Mare, în centrul viticol Ceptura. Crama, înființată în anul 2003, deține 68 hectare în proprietate și 18 hectare lucrate în arendă. S-au făcut câteva investiții de-a lungul anilor, valoarea acestei investiții la final s-a ridicat la 1,6 mil. euro.
Rezultatul a fost edificarea unui conac în stil neobrâncovenesc dotat cu echipamente care să elimine aproape complet intervențiile mecanice asupra vinului. Fluxul de producție este gravitațional, iar în punctele unde acest lucru nu a fost posibil, pompele clasice au fost înlocuite cu unele peristaltice, menajante pentru vin. Branduri de vin: Davino, Monogram, Iacob, Faurar. Vinurile Davino sunt în special cupaje, dar încântă și cu două vinuri realizate din cele mai valoroase soiuri românești – Fetească Albă și Fetească Neagră.
Citiți și:
- Top 7 cele mai captivante peșteri din România
- Primul diamant de laborator creat în România, expus la Muzeul Naţional de Geologie
- 8 restaurante de vizitat la malul Mării Negre
- Flight Festival, primul festival de edutainment din S-E Europei
- Casino Online – care sunt cazinourile preferate de români pe Internet
- Top 10 cele mai scumpe mașini din lume
Regiunea Munteniei corespunde teritorial aproape în întregime cu marea unitate de dealuri și coline cunoscute geografic sub numele de Podișul (sau Piemontul) Getic. Ea se întinde între Subcarpații Getici de la nord și Câmpia Română. În cadrul Regiunii viticole există numeroase podgorii, pe Dealurile Buzăului și Dealu Mare.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și LinkedIn