Austria acceptă ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu aeroporturile dar impune niște condiții. O condiție a Austriei pentru a renunța la veto este ca cele două state să-și întărească controalele la graniță.
Ministerul austriac de Interne a transmis care sunt condițiile Austriei pentru a accepta România în Schengen, însă doar pentru transportul pe cale aeriană.
Care sunt cerințele impuse de Viena pentru ca România să adere la Air Schengen
Ridicarea controalelor la fontierele terestre este un alt subiect de discuții. Viena impune trei condiții pentru a fi primită România în Air Schengen, adică granițele să fie deschise doar pentru transportul aerian.
- „Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene – n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.
- Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
- „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” – este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne”.
„Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen” (pentru spațiul aerian – n.r.), se mai arată în răspunsul dat de instituția condusă de Gerhard Karner.
Citiți și:
- Automecanica Medias a dezvoltat primul autobuz electric românesc
- Bozankaya a lansat primul metrou fără conductor
- TOP 15 cele mai ieftine mașini electrice din România
Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner este gata să accepte intrarea României în Spațiul Schengen în ceea ce privește aeroporturile, cu condiția ca România și Bulgaria să accepte migranți din Siria și Afganistan și controale sporite la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România, au transmis publicațiile austriece.
Spațiul Schengen
Spațiul Schengen („Tratatul de la Schengen”) este o zonă de circulație liberă în Europa, conformă cu Acordul de la Schengen.
Renunțarea la controale vamale la frontierele comune dintre Franța, Germania de Vest și țările din comunitatea Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg) a fost inițiată de președintele François Mitterrand (Franța) și cancelarul Helmut Kohl (Germania de Vest).
Tratatul a fost semnat în localitatea Schengen din Luxemburg, localitate situată la punctul de întȃlnire al Franței, Germaniei și Beneluxului, cu o valoare simbolică geografică, în nucleul geografic al celor 5 state semnatare. Tratatul, cunoscut ca „Schengen I“, a fost semnat la bordul vasului „Princesse Marie-Astrid“ ancorat în Schengen, la malul rȃului Mosela.
Intrarea Bulgariei și României în spațiul european Schengen de liberă circulație, în luna martie 2011, s-a izbit de opoziția unor state membre, ca cea din partea Germaniei, Finlandei și a Austriei. Asta a reieșit din consultările din ianuarie 2012 ale Consiliului UE în Gödöllo (lângă Budapesta), Ungaria.
Citiți și:
- Linia 783, înlocuită cu Linia 100. Iată stațiile spre Aeroportul Otopeni
- Bozankaya a lansat primul metrou fără conductor
- Autobuzul amfibiu Frog Bus va transporta români în Bulgaria pe Dunăre
Intrate în Uniunea Europeană în anul 2007, România și Bulgaria ar fi trebuit, conform înțelegerii inițiale la nivelul UE și în spiritul Tratatului de la Maastricht, să fie primite în zona Schengen în luna martie 2011.
Intrarea s-a amânat însă, statele opozante, – oficial unul, două la număr -, motivând că în cele două țări ar fi unele lacune în domeniul reformelor de justiție și (tot motivație) din cauza corupției (vezi Corupția în România).
Ca urmare a numărului mare de refugiați originari din Asia, Africa de Nord etc., Franța și Italia par să fi cerut în 2011 modificarea Acordului Schengen. Această poziție este sprijinită și de alte state membre, între care Grecia și România.
Totuși, România, prin opinia președintelui Traian Băsescu, a exprimat părerea că o eventuală modificare a Acordului ar trebui să se facă abia după admiterea Bulgariei și României, cu alte cuvinte în spirit de corectitudine să nu se schimbe regulile jocului în timpul jocului.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.