Anul acesta, pe 20 septembrie, se împlinesc 50 de ani de când avem în România „cel mai frumos drum din lume – Transfăgărășan”. Transfăgărășanul a fost inaugurat oficial în 1974. Această ocazie se sărbătorește și la Transylvania Classic, un eveniment dedicat vehiculelor istorice și mașinilor electrice.
Timp de trei zile concurenții se vor întrece pe cele mai spectaculoase drumuri din județul Sibiu. La ediția 2024 a raliului de regularitate Transylvania Classic vor fi o serie de evenimente care marchează această aniversare.
„Cel mai frumos drum din lume” a fost inclus în programul evenimentului încă de la prima ediție și a fost de fiecare dată cea mai spectaculoasă probă a raliului Transylvania Classic. Și în 2024, punctul culminant va fi, desigur, urcarea pe Transfăgărășan, iar concurenții se vor lupta pentru Trofeul Transfăgărășan, un trofeu special care va fi oferit echipajului care câștigă această probă”, a spus Sorin Itu, organizatorul evenimentului.
Cele peste 60 de echipaje înscrise vor ajunge până la Bâlea Lac, la o altitudine de 2.034 de metri, iar zona cronometrată, care include una dintre cele mai spectaculoase porțiuni a Transfăgărășanului, are o lungime de 7 kilometri.
„Trofeul Transfăgărășan” va fi creat de artistul sibian Ioan Tămâian. Echipajele înscrise anul acesta la Transylvania Classic se vor lupta pentru un trofeu cu adevărat special, conceput pentru a marca aniversarea de 50 de ani a Transfăgărășanului.
Câștigătorul probei speciale de pe Transfăgărășan va intra in posesia unui trofeu unicat conceput de artistul sibian Ioan Tămâian. Trecerea pe Transfăgărășan este programată sâmbătă dimineața, 10 august, în ultima zi a raliului de regularitate.
În afara urcării pe Transfăgărășan, concurenții vor putea descoperi un traseu ce traversează unele dintre cele mai frumoase zone din România, competiția oferind o experiență unică atât pentru participanți, cât și pentru spectatori.
Timp de trei zile, participanții vor străbate drumuri pitorești și vor avea ocazia să exploreze frumusețile județului Sibiu, trecând prin sate tradiționale, peisaje montane și obiective turistice renumite.
Program Transylvania Classic 2024
- 8 august – Start festiv, un tur demonstrativ pe străzile din Centrul Vechi și apoi expunere mașinilor în Piața Mică din Sibiu. Participanții vor avea ocazia să interacționeze cu publicul și să prezinte poveștile mașinilor cu care concurează.
- 9 august – Prima zi a raliului de regularitate care va include trasee noi prin Păltiniș și Mărginimea Sibiului, oferind participanților o combinație de provocări și peisaje impresionante.
- 10 august – Etapa finală, cu un traseu ce va duce concurenții pe Transfăgărășan, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, înainte de a reveni în Sibiu pentru ceremonia de premiere.
Transfăgărășan, cel mai cunoscut drum la nivel mondial

Foto: facebook/drdpbv
România este o țară cu unele dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri din Europa. Probabil cel mai cunoscut la nivel mondial, Transfăgărășan apare des în topul celor mai frumoase drumuri din lume de parcurs cu mașina.
În fiecare an, Transfăgărășanul (DN 7C) se închidea pentru 8 luni, între 1 noiembrie și 1 iulie. Circulația rutieră era închisă doar pe sectorul de drum cuprins între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă din cauza vremii. Pe acest segment de drum este zăpadă timp de 7-8 luni, existând risc de avalanșă sau de căderi de pietre.
Altitudine DN 7C Transfăgărășan
Transfăgărășanul, construit între 1970 și 1974, este al doilea cel mai înalt drum din România, după Transalpina. Drumul spectaculos care traversează Munții Făgăraș urcă până la altitudinea de 2.040 metri lângă Lacul Bâlea.
Câți km are Transfăgărășanul
Transfăgărășan are 92 de kilometri lungime și trece prin cel mai lung tunel din România, 887 de metri. Drumul începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea Comunei Cârțișoara. Acesta are o lungime de 151 de kilometri și traversează Munții Făgăraș.