ANM a anunțat că o masă de aer tropical, cu particule de praf, va afecta mai multe zone ale țării. Norul a intrat în țară pe 23 august și este estimat să dureze până pe data de 27 august.
Circulaţia generală a aerului dinspre est către vest-sud-vest a favorizat transportul unei mase de aer ce conţine particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate, conform ANM.
Concentraţiile de praf saharian nu sunt foarte ridicate, pentru că masa de aer care le conţine a fost antrenată de circulaţia generală a aerului dinspre Asia peste Marea Neagră, Republica Moldova, sudul Rusiei şi al Ucrainei şi apoi, şi peste România.
„Începând cu data de 23.08, la început în zona Moldovei, apoi în extindere către sudul României, circulaţia generală a aerului dinspre est către vest-sud-vest a favorizat transportul unei mase de aer ce conţine particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate. A
vând în vedere ca în vecinătatea nord-estică a României, presiunea atmosferică s-a menţinut relativ ridicată şi că acest câmp de presiune relativ ridicată ocupă aproape toată partea de nord-nord-est a continentului, a fost favorizată pe de o parte circulaţia estică a aerului la nivelul solului şi pe de altă parte, staţionarea sau concentrarea acestor particule de praf saharian în straturile de aer din imediata apropiere a solului (pentru că un câmp de presiune atmosferică ridicată este caracterizat de mişcarea aerului pe verticală, de sus în jos)”, menționează Administraţia Naţională de Meteorologie.
Cât este de important praful saharian pentru ecosistem
Praful saharian este un amestec de particule minerale minuscule, care se pot ridica în atmosferă la o înălțime de 5 – 10 kilometri. Acesta se îmbină cu aerul și poate acoperi o distanță mare de atmosferă. În cazul în care vântul nu duce la o circulație a aerului, particulele de praf saharian pot plana deasupra Africii de Nord timp de luni bune.
Citiți și:
- Castele emblematice ale României. Locuri de poveste de vizitat
- Grădinile cu lavandă ale României. Unde găsim câmpuri de lavandă
- Top 7 plaje izolate din România
- Tuzla, o plajă exotică pe litoralul românesc
- Româncă ucisă în Egipt. Toate plajele din regiune sunt închise
- Unde mergem în concediu? Top 12 destinații de vacanță inedite
Praful de culoare galben-roșiatică are ca principale componente minerale care conțin fier, dar și alte oligoelemente precum fosfor, magneziu și calciu. Particulele de praf din Sahara pot acoperi părți însemnate din atmosferă, reducând din radiația solară. Sunt și efecte negative cum ar fi probleme la emiterea prognozelor meteo în privința valorilor de temperatură.
Problemele se creează din pricina supraestimării radiației solare ca urmare a prafului saharian, astfel că aerul nu se mai poate încălzi la fel de mult pe cât se prevede.
Foto: artin-bakhan-juTtCtAczUo from Unsplash
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.