Boala implanturilor mamare, deși nu este un diagnostic medical oficial, este un termen folosit pentru a descrie o serie de simptome pe care unele femei le experimentează după o operație de augmentare mamară.
Aceste simptome pot afecta semnificativ calitatea vieții și pot fi foarte îngrijorătoare.
Simptome comune:
- Simptomele asemănătoare cu gripa, cum ar fi oboseala extremă, pot persista luni sau chiar ani.
- Articulațiile pot deveni dureroase și rigide, iar mobilitatea poate fi afectată.
- Dificultăți de concentrare, pierderi de memorie și „ceață cerebrală” sunt simptome frecvente.
- Dureri musculare difuze și sensibilitate la atingere.
- Pot apărea erupții cutanate inexplicabile, mâncărimi și urticarie.
- Insomnie și somn agitat pot afecta semnificativ calitatea vieții.
- Schimbări de dispoziție, iritabilitate și anxietate pot apărea.
Cât de gravă este boala implanturilor mamare
Gravitatea bolii implanturilor mamare poate varia foarte mult de la o persoană la alta. Pentru unele femei, simptomele pot fi ușoare și trecătoare, în timp ce pentru altele pot fi debilitante și pot afecta semnificativ calitatea vieții.
Nu toate femeile cu implanturi mamare vor dezvolta aceste simptome. Cauza exactă a bolii implanturilor mamare nu este încă pe deplin înțeleasă. Diagnosticul poate fi dificil, deoarece simptomele pot imita alte afecțiuni. Tratamentul poate include îndepărtarea implanturilor.
Ce trebuie să faci dacă ai simptome:
- Dacă experimentezi simptome care te îngrijorează, este important să discuți cu medicul tău.
- Ține un jurnal al simptomelor, acest lucru poate ajuta medicul să identifice un model și să stabilească un diagnostic.
- Discută cu alte femei care au avut implanturi mamare, împărtășirea experiențelor poate fi de mare ajutor.
Decizia de a-ți îndepărta sau nu implanturile este una personală și ar trebui luată în urma unei discuții detaliate cu medicul tău.
Ce este un implant mamar
Un implant mamar este o proteză folosită pentru a schimba dimensiunea, forma și conturul sânului unei persoane. În chirurgia plastică reconstructivă, implanturile mamare pot fi plasate pentru a restabili aspectul natural al sânului în urma unei mastectomii, pentru a corecta defecte congenitale și deformări ale peretelui toracic sau, estetic, pentru a mări aspectul sânului prin intervenția chirurgicală de mărire a sânilor.
Există patru tipuri generale de implanturi mamare, definite prin materialul de umplutură:
- soluție salină,
- gel siliconic,
- filler structurat,
- filler compozit.
Implantul salin are o carcasă din silicon elastomer umplută cu soluție salină sterilă în timpul intervenției chirurgicale. Implantul de silicon are o carcasă din silicon elastomer pre-umplut cu gel siliconic vâscos.
Scorțișoara: Un condiment cu multiple beneficii pentru sănătate
Implanturile structurate folosesc învelișuri din silicon elastomer îmbrăcate și două lumen umplute cu soluție salină. Implanturile cu compoziție alternativă sunt din materiale de umplutură diverse, cum ar fi hidrogel, ulei de soia sau șir de polipropilenă.
În practica chirurgicală, pentru reconstrucția unui sân, dispozitivul de expansiune de țesut este o proteză de sân temporară folosită pentru a forma și a stabili un buzunar de implant pentru viitorul implant mamar permanent.
Complicațiile implanturilor pot include dureri ale sânilor, erupții cutanate, modificări ale pielii, infecții, rupturi, modificări cosmetice ale sânilor, cum ar fi asimetria și duritatea și o colecție de lichid în jurul sânului.