Brad natural sau brad artificial, oricare ar fi opțiunea aleasă, reprezintă simbolul cel mai puternic asociat cu Crăciunul. Bradul se împodobește în Ajunul Crăciunului sau cu o zi mai devreme conform tradiției, însă multe persoane aleg să îl decoreze mai devreme.
Oricând ați împodobi bradul, este bine să cunoașteți care sunt avantajele și dezavantajele bradului natural sau bradului artificial, pentru a ști care vi se potrivește cel mai bine.
Caracteristici specifice bradului natural
Bradul natural şi coniferele în general, au o vârstă venerabilă: 300 de milioane de ani. Faptul că nu au nevoie de foarte multă apă, i-a ajutat foarte mult în perioadele foarte calde sau foarte reci din istoria Terrei, iar faptul că se înmulţesc cu ajutorul seminţelor şi al polenului le-a permis să migreze şi să prospere în cele mai diferite arii geografice.
Datorită frunzelor sale veşnic verzi, bradul natural a fost folosit peste tot în Europa pentru a marca festivalurile de iarnă pre-creştine: crengile sale ornau casele în timpul solstiţiului de iarnă şi le reaminteau oamenilor că primăvara va reveni în curând, iar românii ornau cu crengi de brad templele de Saturnalia.
Povestea pomului de Crăciun. Când a fost împodobit primul brad de Crăciun
Bradul natural:
- are un miros unic de pădure de la munte, care îți dă senzația autentică de Crăciun;
- probabil majoritatea dintre noi am avut mereu un brad natural și suntem obișnuiți cu el;
- se taie anual foarte mulți brazi, ar trebui să ajutăm la păstrarea pădurilor;
- ne gândim că sunt deja tăiați și e de preferat să ajungă mai bine la noi decât aruncați pentru că nu s-au vândut;
- din păcate cu toate că se cumpără din ce în ce mai puțini de la an la an se taie tot la fel de mulți;
- e mai scump, mai greu de transportat, de cărat și face multă mizerie când încep să-i cadă acele;
- se montează mai greu pentru că trebuie tăiată tulpina astfel încât să intre în suport care și acesta trebuie o dată cumpărat, nu este inclus și el în prețul bradului;
- rezistă puțin în casă comparativ cu un brad artificial și trebuie udat;
- există și o variantă în care putem cumpăra brazi naturali în ghiveci numiți și brazii eco care pot fi replantați la primăvară în grădină. Poate fi păstrat de asemenea în ghiveci pentru anul următor dacă locuiți într-un apartament la bloc.
Caracteristici specifice bradului artificial

Foto: Pixabay/ Eak K.
În perioada industrială, la intersecţia dintre obiceiurile de Crăciun şi lumea dominată de materiale fabricate în care trăim, a apărut bradul artificial.
Primul brad artificial nu are nimic de a face cu plasticul, aşa cum îl ştim azi. A apărut în anii 1880 în Germania, ca o formă de protest împotriva despăduririlor agresive şi era făcut din pene vopsite în verde lipite pe crengi din sârmă. Obiceiul a prins şi a trecut oceanul în America de Nord, unde s-a bucurat de un real success.
Brazii artificiali de astăzi sunt făcuţi din PVC, majoritatea produşi în China, unde legislatia privind mediul este destul de relaxată, aşa că se pot folosi aproape orice compuşi chimici care fac un produs să arate bine. Oferta este însă foarte variată şi putem opta între brazi cu luminiţe preinstalate şi brazi simpli, brazi verzi, albi, roz, sau de orice altă culoare. Luminiţele, la rândul lor, pot fi beculeţe incandescente, LED-uri sau fibră optică.
Bradul artificial:
- e din plastic și nu are miros de brad specific Crăciunului;
- e mai ieftin decât cel natural, mai comod;
- este reutilizabil (poate fi folosit mai mulți ani);
- e disponibil în mult mai multe dimensiuni, forme- forme perfecte, etc;
- este realizat din materiale plastice și petrol, deci și acest tip de brad are o influență negativă asupra mediului;
- e cam greu de asamblat deoarece trebuie desfăcută ramură cu ramură și după sărbători aceeași operațiune se repetă dar în sens invers adică se împachetează;
- trebuie să avem spațiu de depozitare pe toată perioada anului.