Guvernul României a aprobat un proiect de digitalizare a buletinelor. Cărți de identitate electronice vor fi disponibile pe telefon. O sumă de peste 380 de milioane de lei, alocată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va fi investită în modernizarea cărților de identitate.
Noul format de cărți de identitate electronice va permite stocarea direct pe dispozitive mobile, precum smartphone. Cartea de identitate digitală va fi emisă la cerere.
Documentele digitale de identitate vor reprezenta o copie virtuală a informațiilor stocate în pașapoarte și cărți de identitate, incluzând datele biometrice precum imaginea facială, dar excluzând amprentele digitale.
Ce valabilitate au noile cărți de identitate electronice
Cetățenii vor putea folosi cărți de identitate digitale în relația cu instituțiile publice, cu aceeași valabilitate ca și documentul fizic.
Prin digitalizarea pașapoartelor și a cărților de identitate, versiuni electronice ale acestor documente vor fi disponibile pentru a fi stocate pe telefoanele mobile.
Conform unui comunicat al Comisiei Europene, documentele digitale vor optimiza procesele de control la frontieră, asigurând o călătorie mai rapidă și mai sigură pentru toți călătorii.
7 profesii care probabil nu vor dispărea niciodată
Aceste versiuni digitale vor conține aceleași informații ca și cele de pe cipurile documentelor fizice, cum ar fi fotografia titularului, însă nu vor include date biometrice precum amprentele digitale.
Cetățenii vor avea libertatea de a alege dacă doresc să solicite și să utilizeze aceste noi documente digitale.
”Aprobăm azi două proiecte de digitalizare cu impact major pentru cetățeni. Primul se referă la digitalizarea cărții de identitate electronice, investiție de peste 380 de milioane de lei, finanțată prin PNRR. Cel de-al doilea vizează digitalizarea sistemului notarial și a relației între notarii publici și cetățeni. Astfel multe acte și proceduri se vor face electronic, fără prezența fizică a părților”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
Proiectului de investiții se numește „D4eID – Digitalizare pentru promovarea cărții de identitate electronice”.
Cartea de identitate electronică va avea următoarele beneficii:
- Buletinul electronic îți va permite să rezolvi mai ușor și mai rapid orice problemă la primărie sau alte instituții, chiar de acasă.
- Datele tale vor fi în siguranță, protejate de hackeri. Nimeni nu-ți va putea fura identitatea.
- Toată lumea va putea folosi buletinul electronic, indiferent de vârstă sau cunoștințe de tehnologie.