Curcubeul, considerat de oameni un „semn ceresc”, care aduce binele, pacea și prosperitatea, reprezintă cel mai frumos fenomen atmosferic. Pe toți ne fascinează prezența lui și probabil majoritatea ne întrebăm „de unde vine și unde se duce”, și cum se formează.
Curcubeul apare atunci când cerul se înseninează rapid după o ploaie, iar soarele se află la o altitudine mică. Din acest motiv, curcubeul este observat de obicei pe cerul vestic, dimineața, și pe cel estic, seara.
Ce este curcubeul
Curcubeul este un fenomen optic atmosferic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă.
Cele mai spectaculoase apariții ale curcubeului au loc atunci când jumătate din cer este încă întunecat cu nori de ploaie, iar observatorul se află într-un punct cu cer senin în direcția Soarelui. Rezultatul este un curcubeu luminos care contrastează cu fundalul întunecat.
Top 11 cabane montane unde să mergeți la munte
Același fenomen are loc și în alte condiții, de exemplu cu lumina lunii sau cu altă sursă de lumină în loc de soare, cu picături de apă provenite de la spargerea valurilor, fântâni arteziene, cascade, stropitori, cu alte lichide în loc de apă ori cu obiecte solide și transparente (sticlă, polistiren etc.) în formă sferică.
Dincolo de culorile vesele pe care cu toții le vedem într-o formă inedită, curcubeul are o serie de legende. Aproape fiecare cultură are propria poveste în ceea ce privește apariția curcubeului.
Fenomenul atmosferic nu se poate forma vara la prânz, deoarece soarele se află la punctul maxim pe cer.
În tradiția românească paleta de culori a curcubeului este: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo, violet și este memorată sub forma acronimului ROGVAIV.
Din punct de vedere științific, cunoscutele experimente ale lui Newton cu prismele de sticlă ce au descompus lumina solară, au demonstrat pentru prima dată faptul că există culoare și lumină, iar ulterior acestea au lămurit formarea curcubeului.
Curcubeul dublu
Curcubeul dublu (rainbow) este atunci când arcul format de razele dublu reflectate din picătura de apă este vizibil lângă curcubeul principal. Datorită slabei concentrații de lumină după prima reflexie curcubeul secundar poate fi observat mai rar.
Există mai multe fenomene fizice care stau la baza producerii curcubeului sau care îl pot influența:
- Tensiunea superficială,
- Refracția și reflexia luminii,
- Dispersia luminii,
- Difracția luminii.