„Fiecare carte, fiecare tom pe care-l vezi are suflet. Sufletul celui care l-a scris și sufletul celor care l-au citit, l-au trăit și l-au visat….”, așa ne spune Carlos Ruiz Zafon. Da, așa este și cartea de poezii „Mărturisite gânduri și trăiri”, scrisă de Ana Gubandru Tomescu, unde este inclusă și poezia „Cântare Țării”.
Toate poeziile cuprinse în acest volum sunt deosebite, pentru că aici poeta a căutat o cale spre a aduce Mulțumire Puterii Supreme, pentru tot ceea ce a primit. De exemplu, în capitolul „Gânduri închinate țării și neamului românesc” care cuprinde nouă poezii, face referire prin „Cântare Țării” la Țară, pe care o compară cu un „Colț de Rai” și o numește „Regină din Carpați”.
Mi-e gându’-n fiecare zi la Tine-
Căci altă țară n-am avut și n-am;
Aici, primit-am viață, apă, pâine,
Aici, văd maci pe câmpuri și prin lan.
Aici, am pus piciorul pe Pământ
Și-ai Mei Părinți aici se odihnesc;
Aici, grăit-am primul meu cuvânt
Și-aici aș vrea, cât lumea, să trăiesc.
Aici, străinii pribegiți au casă,
Aici, atâtea păsări cuibăresc,
Aici, e iarba grasă, mătăsoasă
Și mii de vietăți aici domnesc.
Pentru ce Ești și pentru tot ce-mi dai,
Nu sunt în stare a Te răsplăti;
Dar mi Te port în suflet, Colț de Rai,
Și mă rog pentru Tine zi de zi.
Pe Cerul Tău, albastrul să lucească,
Fiii să-Ți fie dârji, înțelepți, frumoși,
Pământu’-Ți spice grele să rodească
Și doina să răsune prin codrii mari, umbroși.
Rămâi a Maicii Domnului Grădină,
Dușmanii toți să Îți devină frați,
Să Îți sporească gloria-n lumină,
SIMBOL-AL PĂCII-N LUME, REGINĂ DIN CARPAȚI!
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul MĂRTURISITE GÂNDURI ȘI TRĂIRI – 2019, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări ştiinţifice publicate, dintre care șase premiate de Societăţi de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Citiți și:
- Rugăciune pentru toate – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Lasă-mă, te rog, în lumea mea – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Palmierul – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- La târg în Beer Șeva – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- 24 Ianuarie – Memorabila Zi a UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE
- Poezie de Ana Tomescu Gubandru – Eminescu
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.