Președintele Klaus Iohannis va semna marți, 7 martie 2023, Declarația Comună de Instituire a Parteneriatului Strategic România – Japonia, prin care se deschid noi oportunități privind intensificarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, industrie, cercetare, inovare, educație și cultură.
În acest sens, sunt reliefate posibilitățile de cooperare cu Japonia în extinderea programelor de energie nucleară civilă, cum sunt Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul reactoarelor nucleare mici (SMR).
Klaus Iohannis a avut întrevederi la Tokyo, în prima zi a vizitei oficiale pe care o întreprinde în Japonia, cu Președintele Camerei Consilierilor din Dieta Japoniei, Hidehisa Otsuji, și cu Președintele Camerei Reprezentanților, Hiroyuki Hosoda.
Parteneriat Strategic lansat între România și Japonia
În cursul celor două întâlniri, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat reperul major pe care semnarea Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic România-Japonia, care va avea loc marți, 7 martie 2023, îl va marca în evoluția relațiilor bilaterale de peste un secol dintre cele două state.
De asemenea, Președintele României:
- a subliniat obiectivul României de a fi un partener de încredere al Japoniei, atât în avansarea cooperării bilaterale, cât și în plan multilateral, în cadrul ONU, precum și în relația Japoniei cu NATO și Uniunea Europeană;
- a evidențiat că prin documentele care vor fi semnate în a doua zi a vizitei oficiale, se deschid noi oportunități pentru intensificarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, industrie, cercetare, inovare, educație și cultură.
- în ceea ce privește situația regională de securitate, a prezentat detaliat sprijinul multidimensional pe care țara noastră îl acordă Ucrainei încă de la începutul războiului declanșat de Rusia;
- a transmis aprecierile României cu privire la implicarea constructivă a Japoniei în sprijinul Ucrainei și a salutat obiectivul asumat de Japonia, în calitate de Președinție rotativă a G7, de a continua mobilizarea comunității statelor care împărtășesc aceleași valori în sprijinul Ucrainei.
Citiți și:
- Acord între România și Georgia pentru realizarea unor proiecte strategice
- A fost promulgată legea care prevede reducerea TVA pentru panouri solare
- Cine trebuie să depună declarație pe proprie răspundere pentru energie electrică
- Studiu: Percepții privind eficiența energetică
- 6 români din 10 cred că furnizorii de energie sunt vinovați de creșterea facturilor
- SAS: 1 din 3 români renunță la interacțiunea fizică cu băncile
În ceea ce privește situația de securitate, Președinții celor două Camere ale Dietei au accentuat faptul că Japonia și România împărtășesc aceeași viziune și abordare și au transmis aprecieri pentru acțiunile și eforturile susținute ale țării noastre în sprijinul Ucrainei, atât în ceea ce privește situația refugiaților, cât și pentru facilitarea tranzitului de cereale.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.