Legislația din România sprijină atât mama, cât și tatăl să ia concediu maternal/ concediu paternal, condițiile fiind aceleași pentru ambii părinți. În mod normal, mama stă mai mult în concediu de creștere copil, dar și tatăl poate să aibă acest job full time timp de minimum o lună.
Să fii părinte reprezintă una din cele mai mari bucurii ale vieții. În primele săptămâni de viață, un copil necesită cea mai mare atenție din partea ambilor părinți. Copilul crește armonios din punct de vedere psihologic când și mama și tatăl sunt implicați în viața lui.
Iată ce informații ar trebui să fie cunoscute despre concediu paternal, în ce situații se poate beneficia de acesta dar și ce indemnizație este prevăzută în lege.
Condiții pentru a beneficia de concediu paternal
Tatăl poate beneficia de concediu paternal conform Legii concediului paternal nr. 210/1999. Acest concediu este de cinci zile lucrătoare. Concediul de scurtă durată se acordă taților pentru a le permite să formeze o relație de atașament cu bebelușul. Acest drept se acordă oricărui tată, indiferent că este sau nu căsătorit, dacă este tatăl natural al copilului sau tatăl adoptiv.
O modificare a Legii nr. 210/1999, spune că și „polițiștii, cadrele militare, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statul special din sistemul administrației penitenciare să poată beneficia de concediu paternal plătit de cinci zile lucrătoare, precum și de majorarea acestuia cu 10 zile lucrătoare”.
Condiții pentru obținerea concediului paternal:
- să fie salariat,
- să emită o cerere oficială angajatorului prin care solicită concediul de paternitate,
- dovada absolvirii cursurilor de puericultură,
- anagajatul trebuie să solicite concediu de paternitate în primele 8 săptămâni de la data nașterii copilului.
Există două tipuri de concediu pentru tați:
- concediul paternal de 5 zile, care poate fi prelungit cu încă 10 zile dacă tatăl a absolvit cursul de puericultură,
- concediul parental de creștere și îngrijire copil care se extinde pe o perioadă de până la 2 ani.
Conform HG nr. 57/2012, o lună de concediu este atribuită în mod obligatoriu unuia dintre părinții care nu a solicitat concediul de maternitate sau paternitate.
Pentru responsabilizarea ambilor părinți, dacă mama a solicitat concediul de creștere a copilului (pentru o perioadă de un 1, 2 sau 3 ani), o lună din această perioadă va fi alocată tatălui. Există și posibilitatea ca tatăl să rămână acasă în concediu de creștere a copilului și mama să meargă la lucru. În această situație, mama va putea beneficia de o lună de stat acasă care se va scade din perioada alocată tatălui.
Indiferent dacă tatăl beneficiază sau nu de această lună de concediu paternal obligatoriu, mamei i se va scade oricum o lună din perioada respectivă. De aceea este indicat ca tatăl să profite de aceste zile libere pentru a sta acasă alături de bebeluș.
Când nu se poate beneficia de concediu paternal:
- tatăl nu solicită dreptul la concediul paternal,
- familia este monoparentală,
- tatăl nu întrunește condițiile necesare pentru concediul de creștere a copilului,
- tatăl anunță angajatorul de cererea pentru concediul paternal cu 8 săptămâni după data nașterii copilului,
- tatăl nu lucrează.
Care este valoarea indemnizației pentru concediu paternal
Tatăl beneficiază de o indemnizație plătită de angajator în această perioadă, egală cu salariul aferent zilelor lucrătoare în care lipsește și care, se calculează pe baza salariului brut realizat, cu sporurile și adaosurile incluse la salariul de bază. Orice indemnizație de concediu paternal se plătește din fondul de salarii al companiei și reprezintă un venit impozabil.
În concluzie, concediu paternal are același efect precum concediul de odihnă. Tatăl va beneficia de salariul obișnuit în luna în care este în concediu paternal. Deci, tatăl primește indemnizație în valoare de 85% din veniturile nete obținute în cele 12 luni care se iau în calcul.
Documente necesare pentru a obține indemnizația
Condiția esențială pentru a obține indemnizația este ca tatăl să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni, anterioare cererii. Următorul pas este să meargă cu cel puțin 30 de zile înainte de data la care dorește să înceapă concediul, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de sector sau la primăria de care aparține și să depună următoarele documente:
- cărțile de identitate ale părinților (copie și original),
- certificatul de naștere al copilului (original + copie),
- certificatul de căsătorie (original + copie),
- adeverință tip (Anexa 2) de pe site-ul DGASP,
- decizia de suspendare a contractului de muncă, în original sau conform cu originalul, de la locul de muncă,
- extrasul de cont (cu ștampilă și semnătura băncii),
- cerere tip,
- dosar cu șină.
Potrivit OUG 111/2010, art. 12, pct. 7, mama NU va primi indemnizația de creștere a copilului și nici stimulentul de inserție cât timp tatăl este în concediu pentru creșterea copilului.
Citiți și:
- România beneficiază de 60% sprijin nerambursabil din acest an
- Banca Naţională lansează în circulaţie bancnota de 20 de lei
- Când și cum trebuie declarate veniturile din criptomonede
- Câți români consumă suplimente alimentare în sezonul rece
- Ce plan are statul pentru cei care au mașini mai vechi de 15 ani
- ANAF a actualizat lista marilor contribuabili cu obligații noi
Așadar, potrivit normelor legislative din Uniunea Europeană, atât mama cât și tatăl trebuie să fie o prezență activă în viața copilului, motiv pentru care ambii pot solicita de la locul de muncă o perioadă care să fie alocată concediului de creștere a copilului.
Foto: PublicDomainPictures from Pixabay
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.