Legea marțială este un sistem legal, folosit de obicei după un anunț oficial, când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. Acestă lege presupune impunerea controlului militar direct asupra funcțiilor civile obișnuite ale guvernului, în special ca răspuns la o urgență temporară.
Urgența temporară poate fi invazia sau catastrofa majoră, sau un teritoriu ocupat. Într-unul din acest caz, legea marțială suprimă unele dintre drepturile individuale ale cetățenilor, limitează durata unui proces, și prevede pedepse mai dure decât în mod obișnuit. În multe țări unele infracțiuni se pedepsesc cu moartea, chiar dacă legea obișnuită nu conține pedeapsa capitală.
Această ”lege marțială” decretată doar în situații majore, se poate aplica fie pe întreg teritoriul unei țări, fie doar în anumite regiuni. Este vitală pentru a se apăra un stat, iar oamenii o respectă deoarece prin acceptarea restrângerii drepturilor individuale și sporirea forței armate se preîntâmpină pierderea teritoriului care este posibil să nu mai fie recuperat niciodată.
Când a apărut prima dată această lege?
Legea marțială la început era impusă pe, perioada războaielor sau în teritoriile ocupate, pentru a permite guvernului să controleze mai ușor populația. În prezent se folosește de guvernele autoritare, așa cum s-a întâmplat de exemplu după lovitura de stat din Thailanda (2006), atunci când apare amenințarea unor proteste antiguvernamentale (China 1989).
Legea marțială poate fi declarată și în cazul unor dezastre naturale, deși unele țări folosesc o construcție legală separată, starea de urgență. În unele țări legea marțială prevede anumite reguli specifice, cum ar fi interzicerea circulației după anumite ore (seara).
Puterea judecătorească este astfel exercitată de cele mai multe ori, de tribunale militare, numite curți marțiale. Așadar, autoritățile pot să dispună lipsirea de libertate a anumitor indivizi fără a fi nevoie de o condamnare judecătorească.
Legea marțială a fost impusă și în timpul conflictelor și în cazul ocupațiilor, în care absența oricărui alt guvern civil prevedea o populație instabilă.

Foto: Asim-alnamat/ Pexels
Legea marțială în Ucraina
În Ucraina legea marțială a fost decretată de către președintele Volodîmîr Zelenskîi pe 24.02.2022, ca urmare a atacurilor Rusiei. Conducerea țării a fost preluată de comandatul suprem al armatei Valerii Zaluzhnyi. Este pentru a doua oară când Ucraina a declarat legea marțială, după cel de-al Doilea Război Mondial. În 2018 fostul președinte Petro Oleksiiovici Poroșenko a decretat legea aceasta, în mai multe regiuni ale Ucrainei. Atunci, conflictul din estul țării părea să iasă de sub control, având legătură tot cu anexarea ilegală a Crimeei.
Ce obligații instituie legea marțială
În vremea unui conflict militar primează interesele naționale. O primă obligație impusă eeste instaurarea obligativitativității serviciului militar, iar dreptul la liberă circulație este limitat.
Citiți și:
- Anis: Cu ce probleme se confruntă angajatorii din industria IT
- Codezilla lansează un program de internship plătit
- Ce fel de job preferă românii pe timp de pandemie
- Telemunca în 2021 – care sunt beneficiile şi dezavantajele
- Locuri de muncă disponibile în România în noiembrie 2021
- Una din două companii derulează proiecte de digitalizare
Alte obligații necesare:
- se introduce munca obligatorie pentru șomeri prin efectuarea unor activități cu caracter defensiv,
- se pot folosi resursele firmelor private în scopul apărării,
- se pot prelua bunurile, atât publice, cât și private, care ar putea deservi apărării militare,
- se instaurează un regim strict pentru circulația persoanelor indiferent că sunt cetățeni, străini sau apatrizi,
- se interzice activitatea partidelor politice sau a organizațiilor care reprezintă un pericol pentru independența statului sau a integrității teritoriale,
- se monitorizează toate canalele de informare ale populației și sunt folosite în scopul informării populației,
- se interzice comerțul cu arme și băuturi alcoolice,
- se interzice schimbarea domiciliului recruților și persoanelor angajate în armată,
- locuințele private pot fi folosite pentru a fi cazați soldații sau pentru a fi transformate în unități militare,
- se poate introduce raționalizarea, dacă este cazul, a produselor alimentare de bază și a celor nealimentare,
- se pot confisca bunurile persoanelor fizice sau juridice dacă acestea ar putea ajuta la apărare.
Sursa: Wikipedia
Foto: Gladson-xavier from Pexels
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.