Salariul unui soldat din Armata Română nu este foarte mare, dar venitul acestuia se completează cu alte beneficii cum sunt sporuri, prime sau indemnizații. Cel mai recent raport al MApN, arată care este nivelul veniturilor salariale nete ale unui soldat, ofiţer şi funcţionar din Armata Română.
Un soldat/gradat profesionist (SGP) are salariu sau soldă între 1.839 și 4.117 de lei, conform legii.
La vârful ierarhiei militare, șeful Statului Major General primește o soldă de funcție de 10.880 de lei, de peste patru ori salariul de bază minim brut.
Ce salariu are soldat, un ofiţer şi un funcţionar din Armata Română
Funcționari publici (FP) angajați în MApN pentru o funcție fără comandă au un salariu cuprins între 2.839 și 8.195 de lei, iar pentru o funcție cu comandă, între 6.436 și 12.641 de lei net.
Referitor la personalul civil contractual (PCC), sumele nete primite pentru funcții fără comandă sunt cuprinse între 1.623 lei și 7.736 de lei. Pentru funcții cu, comandă, salariul minim este de 2.463 lei și cel maxim de 12.776 de lei.
În ceea ce privește cariera de militar, trebuie specificat că acesta câștigă gradual în plus. Un maistru militar de exemplu, are un salariu cuprins între 2.290 lei și 5.976 de lei, în timp ce un subofițer fără comandă are un salariu de 2.284 – 6.132 de lei.
Ofițerii în schimb, primesc între 2.443 lei și 11.576 de lei, pentru o funcție fără comandă. Pentru cei care au posturi cu, comandă, sumele câștigate sunt de 2.733 – 18.142 de lei, conform datelor MapN.
Trebuie menționat că valorile minime sunt cele stabilite pentru program normal de lucru, iar veniturile salariale prezentate cuprind exclusiv drepturile prevăzute de Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, așa cum precizează Ministerul Apărării Naţionale.
În afara veniturilor salariale angajații mai au și alte drepturi cu caracter nepermanent, obținute de categoriile de personal cu activități specifice, precum piloți, magistrați militari, medici și profesori universitari, și forțe pentru operațiuni speciale.
Beneficii ale personalului militar
Conform legii, personalul militar are dreptul la soldă lunară, care se se compune din solda de funcție, solda de grad, gradații și, după caz, solda de comandă, indemnizații, compensații, sporuri, prime, premii și din alte drepturi salariale.
Personalul militar cu muncă cu grad ridicat de risc sau în condiții de pericol deosebit, beneficiază de o compensație de risc/pericol deosebit de până la 30% calculată la solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază. Militarii primesc și o alocație pentru mâncare (normă de hrană) și bani pentru normă pentru echipament.
Citiți și:
- KeysFin: Evoluția mediului de business local în pandemie
- Codezilla lansează un program de internship plătit
- Ce fel de job preferă românii pe timp de pandemie
- Telemunca – care sunt beneficiile şi dezavantajele
- Locuri de muncă disponibile în România în noiembrie 2021
- Una din două companii derulează proiecte de digitalizare
Militarii au dreptul la echivalentul a 50% din solda lunară pentru chirie sau pentru rate la casă. Cei care participă la misiuni și operații de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace primesc și o diurnă de 120 de euro/ zi. Personalul militar care participă la misiunile cu caracter umanitar primește 60 de euro/ zi. În perioada misiunilor, acesta încasează și o soldă dublă.
Foto: Facebook / Ministerul Apărării Naționale
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.