Angajații care nu și-au luat toate zilele libere din concediul de odihnă în anul 2021 mai pot beneficia de aceste zile libere în 2022. Zilele libere rămase se acordă doar până la jumătatea anului 2023, adică până în luna iunie 2023, așa cum prevede Codul Muncii.
Codul Muncii: Ce se întâmplă cu zilele de concediul de odihnă neluate în 2021
Discuțiile legate de zilele libere rămase în 2021 apar, deseori la final de an, când mulți din angajați nu au reușit să își ia toate zilele de concediu. Fiecare angajat are, în mod legal, 20 de zile de concediu pe an, ce sunt prevăzute în Codul Muncii.
Articolul 144 privind intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă, din Codul Muncii, prevede foarte clar că:
- „Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților”
- „Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.
Totodată, zilele libere din anul 2020 mai pot fi luate, conform reglementărilor din Codul Muncii, până în iunie 2022.
Ce mai e important de știut este că zilele libere de concediu nu vor putea fi returnate angajatului sub formă de compensații bănești, decât în situația în care contractul individual de muncă al respectivului salariat încetează și se încheie colaborarea.
Concret, în Codul Muncii sunt enunțate explicații despre zilele libere care nu sunt luate într-un an la Art. 146. Efectuarea și compensarea concediului de odihnă.
Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Ce zile libere avem în 2022. Calendarul sărbătorilor legale
Citiți și:
- Ce fel de job preferă românii pe timp de pandemie
- Telemunca în 2021 – care sunt beneficiile şi dezavantajele
- Locuri de muncă disponibile în România în noiembrie 2021
- Una din două companii derulează proiecte de digitalizare
- BestJobs: 73% dintre angajați ar putea renunța la noul job
- Bugetele pentru marketing digital vor crește cu 15% în 2021
La fel ca în 2021, zilele libere pe care trebuie să ni le acorde anagajatorul în 2022 sunt în număr de 15, acestea fiind practic cele 15 sărbători legale. Cele mai multe zile libere primite sunt în luna ianuarie, în aprilie, atunci când va pica și Paștele Ortodox, dar și în decembrie când sărăbătorim Ziua Națională și Crăciunul. Iată aici calendarul oficial al zilelor libere din 2022 și a sărbătorile legale.
Foto: JoshuaWoroniecki / Pixabay
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.