Creștinii ortodocși au intrat în Postul Crăciunului 2022, o perioadă în care credincioșii optează pentru rugăciune și spovedanie, pentru mărturisirea păcatelor și sfințirea gândurilor și simțirilor dar nu în ultimul rând, pentru hrană vegetală care ajută la curățirea trupului.
Așadar, postul reprezintă curățirea fizică și spirituală, iar la nivelul lumesc primul pas este eliminarea alimentelor de origine animală și înlocuirea lor cu cele vegetale. Postul este considerat a avea și o componentă terapeutică, după cum spun specialiștii în nutriție, pentru că ajută organismul să scape de toxinele acumulate pe parcursul anului.
Când începe și cât durează Postul Crăciunului 2022
Acest post tine 40 de zile: de la 15 Noiembrie la 24 Decembrie, cu o zi înaintea Nașterii Domnului. După datini, lăsăm sec (se mănâncă alimente uscate, fără grăsime, n.r.) din seara sfântului Filip, la 15 Noiembrie, dată care pică anul acesta într-o zi de marți. Postul Nașterii Domnului 2022 se încheie pe data de 24 decembrie, care pică într-o zi de sâmbătă.
În această perioadă postim de carne, ouă și brânză. Lunea, Miercurea și Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Marțea și joia se dezleagă la untdelemn și vin. Sâmbetele și duminicile, până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin și pește.
În Postul Crăciunului 2022 se consumă și fructe, legume, nuci, semințe, cereale. Sunt recomandate alimentele sănătoase, bogate în vitamine, astfel încât perioada de post să nu facă mai mult rău decât bine organismului.
Alimente pentru curățirea trupească și sufletească
Ce se mănâncă în Postul Crăciunului pentru a respecta datinile creștinești și învățăturile Bisericii? Cam tot ce are la bază materia vegetală, cu excepția zilelor de ”dezlegare”, când se consumă în plus pește și vin.
Sfinţii Părinţi spun că „postul potoleşte poftele trupului (Sfântul Evagrie Monahul), deprinde voinţa să domine asupra lăcomiei pântecelui cea care alungă toate virtuţile (Nil Ascetul), este o jertfă bineplăcută lui Dumnezeu, înlesneşte săvârşirea tuturor virtuţilor şi ajută rugăciunea, purifică organismul de toxine, îl înnoieşte şi-l ferește de boli, iar de unele chiar îl vindecă”.

Foto: Pexels/ Magda-ehlers-1300972
Cu ce puteți să înlocuiți carnea și celelalte alimente de dulce în Postul Crăciunului
În Postul Crăciunului, carnea poate fi înlocuită cu soia; în comerț există multe produse din “carne” vegetală, carne tocată, burgeri, cârnați, mici, mezeluri, chiftele etc.
În Postul Nașterii Domnului, cât și în toate zilele de post, laptele poate fi înlocuit cu laptele de ovăz, migdale, orez, lapte de cocos sau lapte de soia. Untul poate fi înlocuit cu margarina de post, uleiul de floarea soarelui, crema de cocos sau pasta de avocado.
Citiți și:
- Cum arată Piața Sudului după ce a fost modernizată
- Topul celor mai mari producători de carne de porc din România
- Smyk All for Kids deschide un nou magazin, în Roman
- Mobexpert: Mobilierul fabricat în România rămâne în topul preferințelor
- Antreprenorii români participă la Black Friday internațional
- Black Friday la Mobexpert: 12 zile cu reduceri și oferte speciale
În Postul Crăciunului 2022, ouăle pot fi înlocuite cu tofu moale, iar pentru rețetele în care ar trebui să folosiți ouă puteți apela la piureurile de fructe sau iaurtul de soia. În zilele de post, iaurtul poate fi înlocuit cu iaurtul din soia sau din nucă de cocos.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.