Înălțarea Sfintei Cruci este prăznuită pe 14 septembrie și reprezintă, cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine, închinate cinstirii Crucii lui Isus. Această sărbătoare se omagiază cu post, pentru că ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.
Sărbătorirea descoperirii Sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie este atestată la Ierusalim încă din secolul al IV-lea, însă Înălțarea Sfintei Cruci a început să se comemoreze câteva secole mai târziu. La Constantinopol a avut loc în 14 septembrie, când a fost rememorat, de asemenea, evenimentul readucerii la Ierusalim a Sfintei Cruci, după ce fusese capturată de perși.
Prin această sărbătoare creștinii comemorează două evenimente deosebite din istoria lemnului crucii:
- Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335;
- Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, în vremea Împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.
Descoperirea Sfintei Cruci
Sfânta Cruce a fost aflată din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.
Citiți și:
- Top 7 mănăstiri cu icoane făcătoare de minuni
- Top 11 cabane montane unde să mergeți la munte
- Cum își gestionează utilizatorii fintech bugetele pentru vacanțe
- Tuzla, o plajă exotică pe litoralul românesc
- Unde mergem în concediu? Top 12 destinații de vacanță inedite
- Top 7 plaje sălbatice în Bulgaria. Cum arată aceste plaje izolate
După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul. Când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas aici timp de paisprezece ani, până când Hosroe a fost învins de Împăratul Heraclie, care a dus sfânta cruce în Ierusalim.
Conform tradiţiei, se spune că ziua de 14 septembrie vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei.
Sursa: crestinortodox.ro
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.