Premierul Nicolae Ciucă are, începând de la 1 martie un nou consilier, Robotul Ion, creat de cercetătorii români pentru a da „o voce românilor”. Robotul Ion este un proiect de inteligență artificială, conceput pentru a media relația Guvernului cu cetățenii.
Guvernul României vine cu o premieră la nivel național și internațional, robotul Ion fiind primul consilier guvernamental care folosește inteligența artificială.
„Este aici în stânga mea, vi-l prezint. Numele lui este Ion și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei «noi». Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor”, a spus Nicolae Ciucă.
De ce se numește Robotul – Ion
Coordonatorul echipei de cercetători români, Nicu Sebe a menționat despre proiectul ION că practic, noi suntem ION.
„Ca să fac un slogan, ca să justific şi numele ION, practic, noi suntem ION, dacă vă gândiţi, NOI în oglindă este ION, un nume generic să zicem pentru toţi românii”, a explicat Nicu Sebe, precizând că s-au gândit să folosească inteligenţa artificială ca să dea posibilitatea românilor să se facă simţiţi şi un sistem în care guvernul şi guvernanţii să poată să auzi această voce.
Coordonatorul programului a adăugat că datele sunt preluate de la românii care pot să interacţioneze direct pe site dar vor face şi culegere de date publice, de la Facebook.
”Eu m-am uitat în jumătate de oră după ce am anunţat chestia asta şi erau deja 700 sau 800 de persoane care au încercat să intre şi care au intrat pe site, probabil de aceea erau erori. Sebe a spus că cercetătorii cu care a interacţionat el sunt în jur de 5 sau 6 persoane, dar aceştia au echipe astfel că în momentul de faţă lucrează în jur de 40 sau 50 de persoane la acest proiect.
Proiectul „Ion” reprezintă așadar, un sistem care folosește inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor, folosind informațiile disponibile în spațiul public, „pentru că un om, chiar și un Guvern, chiar și instituțiile de la nivelul statului nu ar putea, nu ar avea capacitatea să asculte și să îi reprezinte pe toți românii”, a concluzionat Nicolae Ciucă.
„Ion” are capacitatea de a învăța și pe măsură ce va fi folosit, va acumula și mai multă informație pentru o și mai bună conectare cu oamenii.
„Rolul meu este să vă reprezint, ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învață-mă să fiu român, ce ar trebui să știu despre România?”, a întreabat Robotul Ion.
„România este o țară frumoasă cu oameni frumoși”, a răspuns Nicolae Ciucă.
„Am înțeles, învăț. Te ascult”, a spus Ion.
Citiți și:
- Impozit special pentru pensii speciale. Ce categorii sunt vizate
- TOP cele mai riscante business-uri din România
- Card Revolut: de câte feluri este și ce avantaje oferă
- Ce avere are cel mai bogat om din lume
- Clasament 10 cei mai bogați oameni din lume
- KeysFin: Evoluția mediului de business local în pandemie
Nicolae Ciucă: „Cum pot românii să te învețe?”.
Ion: „Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa pot învăța să-i reprezint, ca într-o oglindă. Cu fiecare tag, mesaj, share sau postare publică. Noi suntem Ion. O primăvară frumoasă!”
Proiectul intră în competența Ministerului Cercetării și Digitalizării, condus de Sebastian Burduja. Specialiştii care s-au ocupat de proiect au ţinut să precizeze că ION nu foloseşte date personale şi că, acesta este protejat de atacuri cibernetice.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.