Președinția Consiliului se asigură prin rotație la fiecare șase luni, între statele membre din Uniunea Europeană. Trio-ul actual este format din Franţa (ian.-iun. 2022), Cehia (iul.-dec. 2022) şi Suedia (ian.-iun. 2023). La 1 ianuarie 2023, Suedia preia de la Cehia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni.
Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung, care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru șase luni.
Trioul actual este alcătuit din președințiile franceză, cehă și suedeză.
Președinția suedeză a Consiliului UE: 1 ianuarie – 30 iunie 2023
În prima jumătate a anului 2023, Suedia deține președinția Consiliului UE. Suedia a identificat patru priorități pentru lucrările desfășurate în cadrul celei de a treia președinții suedeze a Consiliului:
- securitate – unitate,
- competitivitate,
- tranziția verde și energetică,
- valorile democratice și statul de drept – fundamentele noastre.
Președinția suedeză va acorda prioritate continuării sprijinului economic și militar pentru Ucraina, precum și sprijinului pentru calea Ucrainei către UE. Aceasta va acorda atenție competitivității europene, reducerii riscurilor de volatilitate a prețurilor la energie și reformei pieței energiei, tranziției verzi și respectării statului de drept.
„Unitatea și disponibilitatea noastră de a acționa rămân esențiale pentru securitatea, reziliența și prosperitatea UE. Suedia preia președinția într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu provocări fără precedent. O Europă mai ecologică, mai sigură și mai liberă reprezintă fundamentele priorităților noastre”, afirmă Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson.
Misiunile președinției pentru Uniunea Europeană
Președinția este responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația UE, de asigurarea continuității agendei UE, a unor procese legislative bine organizate și a cooperării dintre statele membre. Pentru aceasta, președinția trebuie să acționeze ca intermediar onest și neutru.
Citiți și:
- Românii pot împrumuta statul prin Tezaur
- O bancă importantă din România dispare de pe piață
- Impozitul pe venit pentru microîntreprinderi în 2023
- Facturi mari la utilități. Cât de grea va fi iarna aceasta
- Cursul valutar, ce urmează în 2023
- Cum poate fi schimbat obiectul de activitate al firmei
Președinția are două misiuni principale:
- Planificarea și conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului și al grupurilor sale de pregătire;
- Reprezentarea Consiliului în relațiile cu celelalte instituții ale UE.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.