Termenul „Blue Monday” este folosit pentru cea mai depresivă zi din an și îi aparține lui Cliff Arnall, psiholog și profesor la Universitatea din Cardiff. Conceptul a fost aplicat pentru prima dată în 2005, într-o campanie de publicitate realizată de compania britanică Sky Travel.
Ulterior, psihologul Cliff și-a cerut scuze pentru că a lansat conceptul de Blue Monday și a realizat o campanie de comunicare prin care a încercat să transmită un mesaj: „oamenii ar trebui să facă tot ce le stă în putință să-și mențină sănătatea mintală”.
Din fericire, există și cea mai fericită zi a anului. Acesta este stabilită la sfârșitul lunii iunie, de obicei în ultima vineri din iunie.
Explicația vine de la opusul lui Blue Monday, adică zilele devin mai lungi, pentru mulți oameni vacanța de vară este aproape, există mai multe oportunități de a petrece zile cu prietenii în aer liber.
Cum percep angajaţii români Blue Monday
Angajaţii români nu se simt deprimaţi de Blue Monday, considerată cea mai deprimantă zi din an, dar sunt stresaţi şi resimt oboseala acumulată la final de an, conform unui sondaj realizat de BestJobs. Astfel, puţin peste o treime (36%) dintre angajaţi resimt încărcătura acestei zile.
Totodată, 64% declară că nu au motive să considere această zi una deprimantă, semn că ultimii ani au crescut rezistenţa românilor în faţa perioadelor dificile.
Sondajul de specialitate arată că în perioada dintre Crăciun şi Revelion 38% dintre respondenţi au avut vacanţă, în timp ce 44% au beneficiat doar de zilele libere legal, iar alţi 11% nu au avut deloc zile libere pentru a-şi reîncărca bateriile.
În acest context, angajaţii consideră satisfacţia la locul de muncă importantă pentru o stare generală mai bună, în timp ce peste trei sferturi (76%) spun că felul în care se simt în raport cu munca pe care o fac le influenţează gradul de împlinire personală. Mai mult, trei din zece angajaţi (la fel de mulţi ca anul trecut) se declară nemulţumiţi de actualul lor job şi au în plan să îl schimbe, în timp ce doar 8% se consideră cu adevărat fericiţi la locul de muncă şi 62% au o atitudine neutră.
Citiți și:
- Poezie de Ana Tomescu Gubandru – Eminescu
- Top 7 mănăstiri cu icoane făcătoare de minuni
- Cazinouri emblematice din România. Când au fost construite primele clădiri pentru jocuri de noroc
- Cum arată cele 7 sere exotice din Parcul Drumul Taberei
- 10 cele mai frumoase destinații de vacanță la munte
- Cazări nonconformiste în România: Top 7 căsuțe în copac
De asemenea, pentru sănătatea lor mintală, aproximativ 54% dintre respondenţi şi-au propus ca anul acesta să adopte un stil de viaţă mai sănătos, 15% au în plan să meargă la terapie şi 11% îşi doresc să muncească mai puţin. În acelaşi timp, 20% au în plan să îşi crească veniturile, negociind salariul actual sau aplicând pentru locuri de muncă noi, cu salariu mai mare.
Sondajul BestJobs a fost efectuat în luna ianuarie 2023, pe un eşantion de 925 de utilizatori de internet din România.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.