România sărbătorește anul acesta 100 de ani de când a intrat în vigoare Constituția României Mari din 1923, după ce a fost adoptată de Parlament.
Constituția României Mari a fost adoptată de Parlament în data de 28 martie 1923, dar a fost sancționată și promulgată de regele Ferdinand I, și publicată în Monitorul Oficial nr. 282 a doua zi, 29 martie 1923, dată la care a intrat în vigoare.
Făuritorii Constituției României Întregite de la 1923 au fost Regele Ferdinand I, prim-ministrul Ion I. C. Brătianu și juristul liberal și senator Constantin G. Dissescu, conform raportorului Constituției.

Foto: Wikimedia / Romanian National Assembly
Constituția Regatului României din 29 martie 1923 a reprezentat constituția României adoptată după Marea Unire. A intrat în vigoare până la adoptarea Constituției din 1938 și apoi (cu restricții) în perioada 1944–1947. Așadar, această constituție a contribuit la consolidarea Marii Uniri și a creat cadrul democratic al vieții politice din România până în anul 1938, când s-a adoptat prin plebiscit Constituția României din 1938.
Întrucât Constituția din 1938 avea un caracter autoritar (fiind elaborată sub presiunea politică a creșterii totalitarismului nazist și sovietic în întreaga Europă), după evenimentele de la 23 august 1944, Regele Mihai a repus în vigoare Constituția din 1923.
Din punct de vedere juridic, ea a devenit aplicabilă (cu multe restricții și încălcări de facto, generate de ocupația militară sovietică și de creșterea continuă a influenței politice a comuniștilor) până la lovitura de stat de la 30 decembrie 1947.
În aceeași seară, printr-o ședință măsluită a Adunării Deputaților, comuniștii au dat o aparență de legalitate loviturii de stat, desființând nu doar instituția monarhiei, ci și constituția în vigoare. A urmat o perioadă de vid constituțional, până la adoptarea Consituției a Republicii Populare Române, survenită la 13 aprilie 1948.
Citiți și:
- Ce însemnătate are Ziua Naţională a României
- Petrecere de 1 Decembrie în Trenul Regal
- BNR pune în circulaţie bancnota de 20 de lei de 1 decembrie
- Top 18 locuri de vizitat lângă București
- Top 12 muzee de vizitat în Capitala României
- Studiu: ce însemnătate are Ziua Națională a României pentru români
“Centenarul Constituției României Întregite (1923 – 2023)” a fost celebrat la data de 27 martie 2023, în cadrul Adunării solemne organizate de Curtea Constituțională a României la Palatul Parlamentului, Sala de Plen a Senatului „Regele Mihai I al României”. La eveniment au participat peste 200 de reprezentanți ai statului român și din Europa.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.