Eco-Muzeum, primul muzeu interactiv dedicat educației pentru mediu și schimbări climatice din România a fost inaugurat la Mega Mall București. Expoziția va fi prezentată și în alte orașe din țară, în cadrul mall-urilor din rețeaua NEPI Rockcastle.
Muzeul, situat în Mega Mall București, la nivelul 2 (intrarea principală), poate fi vizitat zilnic, gratuit, în perioada 2 februarie – 31 martie 2023, în intervalul orar 10:00 – 22:00. Această expunere introduce o nouă abordare educațională asupra mediului și schimbărilor climatice, bazată pe experiențe de învățare non-formală și îmbinarea elementelor teoretice cu experiențe practice și interactive.
Caracterul inovator constă și în faptul că inițiativa aduce subiectul acțiunii și nevoii de protecție a mediului într-un spațiu neconvențional, astfel încât educația pentru mediu să devină accesibilă publicului larg.
Muzeul oferă tinerilor din România o experiență captivantă de învățare asupra schimbărilor climatice, invitând la reflecție și la acțiune pentru un viitor mai sustenabil. Unitățile de învățământ din București pot vizita muzeul alături de elevii lor, în cadrul programului Săptămâna Verde. Cadrele didactice sunt invitate să se înscrie aici.
Eco-Muzeum se întinde pe o suprafață de 100 mp și este structurat în mai multe secțiuni tematice: schimbări climatice, păduri și biodiversitate, universul acvatic și plastisfera, resursele Planetei și gestionarea deșeurilor.
Prin activități practice și expoziții interactive, muzeul își propune să crească gradul de conștientizare asupra fenomenului schimbărilor climatice, al efectelor negative pe care obiceiurile oamenilor le au asupra mediului, dar și asupra florei și faunei reprezentative pentru țara noastră, care necesită acțiuni de conservare și protecție.
Eco-Muzeum – GALERIE FOTO
Totodată, vizitatorii vor dobândi cunoștințe esențiale cu privire la deșeurile care ne pun în pericol ecosistemele, atât terestre, cât și acvatice dar și acțiunile pe care le putem lua la nivel individual pentru a ne reduce impactul asupra mediului.
Conform Asociaţiei Act for Tomorrow, iniţiative similare există şi în ţări precum Norvegia sau Statele Unite ale Americii.
“Pornind de la aceste exemple de bună practică, alături de NEPI Rockcastle ne-am propus să oferim tinerilor din România o experiență de învățare captivantă și interactivă asupra schimbărilor climatice, invitând la reflecție și la acțiune pentru un viitor mai sustenabil. Inițiativa vine într-un context în care actorii publici și neguvernamentali își sporesc eforturile de a forma o nouă generație de cetățeni conștienți și responsabili față de mediu, care vor adopta și promova comportamente durabile.
Proiectul se încadrează într-un peisaj din ce în ce mai optimist de conștientizare și acțiune cu privire la mediu, conturat prin prisma recunoașterii tot mai dese a importanței educației pentru mediu în România din partea celor mai importante instituții din stat”, a precizat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow.
Citiți și:
- Top 18 locuri de vizitat lângă București
- Palmierul – Poezie de Ana Tomescu Gubandru
- Top 12 muzee de vizitat în Capitala României
- Cazinouri emblematice din România. Când au fost construite primele clădiri pentru jocuri de noroc
- Palatul Cantacuzino a intrat în proces de restaurare
- Top 10 cele mai scumpe mașini din lume
Întregul concept, instalațiile interactive și conținutul au fost dezvoltate de echipa Act for Tomorrow, pornind de la exemple de succes din alte state și având la bază literatura de specialitate. Designul acestuia a fost dezvoltat în colaborare cu arhitecta Diana Grigoraș.
Expoziția va fi și în alte orașe din țară, în cadrul mall-urilor din rețeaua NEPI Rockcastle, pentru a oferi acces la educația pentru mediu cât mai multor grupuri de elevi și tineri din România.