În situația în care ți-ai pierdut buletinul, fenomenul trebuie raportat în 24 de ore la cea mai apropiată secție de Poliție sau Evidența Persoanelor.
Este obligatoriu să te adresezi autorităților pentru a obține un nou act de identitate, deoarece buletinul pierdut poate găsit de o persoană care ți-l va putea returna.
Într-o altă situație, cartea de identitate conține datele tale personale unice și confidențiale care pot fi folosite în numele tău. Sau varianta în care poate nu ai pierdut actul de identitate, ci ți-a fost furat.
Astfel, dacă ai pierdut buletinul trebuie să mergi la o secție de Poliție (de preferat cea din sectorul, orașul în care l-ai pierdut). Pentru a obține un nou act de identitate trebuie să urmezi câțiva pași.
În primul rând trebuie să te prezinți în termen de 24 de ore la Direcția pentru Evidența Persoanelor (secția de poliție de care aparții cu adresa din buletin / carte de identitate), unde vei completa o declarație pe proprie răspundere cu mențiunea că actul a fost pierdut. O carte de identitate pierdută este declarată nulă. Apoi ți se va emite alta nouă.
Odată cu depunerea declarației este indicat să ai la tine și alte documente care să ateste și să-ți confirmă identitatea: pașaport, carnet de conducere dacă ai, certificat de naștere sau alt document cu fotografie pentru a te putea identifica.
Este bine de știut că există un termen de 15 zile de la pierderea actului de identitate, când un cetăţean care a pierdut actul de identitate este obligat să solicite eliberarea unei noi cărţi de identitate. În caz contrar, este pasibil de amendă.
Dacă ți s-a furat actul de identitate și acest aspect trebuie reclamat la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs fapta, în termen de 24 de ore de la constatare.
Actele necesare pentru a schimba CI / buletinul
- cerere la Serviciul de Evidența Persoanelor care se completează pe loc;
- certificatul de naștere, în original și copie;
- certificatul de căsătorie, în original și copie (dacă este cazul);
- hotărârea de divorț, în original și copie (dacă este cazul);
- actul care dovedește adresa de domiciliu, în original și copie (actul casei – contractul de vânzare – cumpărare);
Dacă solicitantul nu este titularul dreptului de proprietate asupra imobilului, atunci este necesară declaraţia de primire în spaţiu a găzduitorului, însoţită de actul de proprietate al acestuia. Consimţământul se consemnează pe cerere, în prezenţa lucrătorului de evidenţă; - certificatul de deces al soțului/soției, în original și copie (dacă este cazul);
- certificatele de naștere ale copiilor minori, sub 14 ani, în original și copie (dacă este cazul);
- un document emis de autoritățile statului, cu o fotografie recentă (pașaport, permis de conducere, diplomă de absolvire, livret militar), în original și copie;
- dovadă eliberată de unitatea de poliție unde a fost reclamat furtul (dacă este cazul);
- un timbru fiscal;
- chitanță pentru plata cărții de identitate, pe care o plătești la Direcția Taxe şi Impozite (7 lei).
Termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea unui nou buletin este de până la 30 de zile de la data înregistrării cererii la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor. Este posibilă și o situație specială, atunci când termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.
Termenul de eliberare în regim de urgență este de 24 de ore de la data depunerii cererii pentru eliberarea actului de Identitate, însă cu condiția ca baza de date Informatizată să funcționeze sau aplicația să permită eliberarea în regim de urgență contravaloarea taxei speciale de urgență 20 Lei, achitată la primirea actului de identitate.
Procedura dacă ai pierdut buletinul în străinătate
Conform Ministerului de Externe, dacă ești cetăţean român şi, fiind în străinătate, ajungi să fii implicat într-un incident în urma căruia ți s-au furat sau ai pierdut actele, banii sau alte obiecte, este indicat să știi:
- să anunţi imediat autorităţile locale de poliţie;
- să cautaţi să beneficiezi de prezenţa şi de declaraţiile unor martori care să ajute la descrierea faptelor şi a făptaşului;
- să ai alături de declaraţia făcută la poliţie o listă a obiectelor care ți s-au furat sau ți-au dispărut;
- să soliciţi autorităţilor de poliţie emiterea unui raport (raportul poliţiei îți va fi de folos în cazul în care obiectele furate sau dispărute erau asigurate);
- dacă ți-au fost furat paşaportul sau alt act de identitate românesc, anunţă imediat ambasada sau consulatul României (acestea îți vor putea elibera un titlu de călătorie, pentru reîntoarcerea în ţară);
- dacă ți s-au furat banii, anunţă familia sau rudele apropiate şi cere sprijinul financiar pentru continuarea călătoriei sau pentru întoarcerea în ţară.
Eliberarea cărții de identitate provizorie
Cartea de identitate provizorie se eliberează atunci când persoana fizică nu posedă toate documentele necesare eliberării cărții de identitate dar şi în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România. .
Trebuie să știi că pentru cartea de identitate provizorie, termenul de valabilitate este de un an. Taxa este 1 leu. Actele se depun la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reședința.
Citiți și:
- Începe recensământul populației și locuințelor
- Iulius Mall Suceava investește 40 mil. euro în extindere
- Colliers: 2022 ar putea fi un an record pentru piața imobiliară
- Carrefour extinde livrarea în 30 de minute, prin Bringo
- Sphera Franchise inaugurează un nou KFC de tip Drive-Thru
- Barierele din parcări ar putea fi deschise de pe telefonul mobil
Documente necesare pentru obținerea cărții de identitate provizorie
- cererea pentru eliberarea actului de identitate,
- documentele deţinute, din categoria celor cu care, potrivit legii, se poate face dovada numelui de familie şi a prenumelui, a datei de naştere, a stării civile, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu/adresei de reşedinţă, original şi copie,
- 3 fotografii color, mărimea 3 × 4 cm, având la bază o bandă albă de 7 mm,
- chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate provizorii.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.