Hotărârea privind aderarea României la Schengen urmează să fie luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) în 8 decembrie, iar Comisia Europeană cere Consiliului să ia „deciziile necesare, fără nicio întârziere”, pentru a permite aderarea deplină a celor trei state: România, Bulgaria și Croația.
Guvernul Olandei a trimis din nou în România, o misiune de evaluare care să verifice stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la spațiul Schengen, au declarat surse oficiale. Misiunea este formată din experți și va dura până la sfârșitul acestei săptămâni.
Noua vizită are și un caracter voluntar, similar celei din perioada 9-11 octombrie 2022, cu scopul de a contribui la consolidarea argumentaţiei privind nivelul foarte bun de pregătire al României, în aplicarea acquis-ului Schengen.
Un spațiu Schengen extins, fără controale la frontierele interne, rezultă o Europă mai sigură
Comisia Europeană solicită Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen. Cele trei state sunt pregătite să implementeze pe deplin acquis-ul Schengen şi să se alăture zonei care cuprinde cele 26 de țări europene. Aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată în spaţiul Schengen, se menționează într-un document al Comisiei Europene.
Despre România Comisia Europeană precizează că are un „management puternic” la frontiere, prin supraveghere și controale sistematice, precum și cooperarea polițienească internațională.
Tot CE mai spune că „Bulgaria și România au încheiat cu succes procesul de evaluare Schengen în 2011”, iar cele două țări „s-au dovedit a avea rezultate exemplare în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor Schengen”.
„Raportul CE este extrem de pozitiv şi vorbeşte în termeni foarte elogioşi despre nivelul de pregătire şi contribuţia pe care România, dar şi celelalte două state, Bulgaria şi Croaţia, o pot aduce Spaţiului Schengen. Este poate cel mai bun limbaj pe care l-am văzut vreodată”, conchide Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.
Citiți și:
- Piața de experiențe și activități câștigă tot mai mult teren
- MGallery Hotel Collection își face debutul oficial
- Când se deschide Târgul de Crăciun în Bucureşti
- Casa Mița Biciclista se redeschide publicului larg
- Top 10 cele mai scumpe mașini din lume în 2021
- Parcul Politehnicii se deschide pentru public din 2 iunie
Cu toate acestea, România se confruntă ăn prezent cu opoziția Olandei și, mai nou, și cu cea a Suediei, al cărei Parlament a dat un vot negativ primirii țării noastre în spațiul Schengen.
Foto: Geralt from Pixabay
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.