Anul 2024, din punct de vedere astronomic, va fi plin de fenomene astronomice spectaculoase, printre care eclipse, conjuncții, opoziții și curenți de meteori.
Toate aceste fenomene astronomice le putem urmări datorită dezvoltării științei și implicit astronomiei, știința care se ocupă cu observarea corpurilor cerești.
Obiecte de interes ale astronomiei
Așadar, astronomia este o știință naturală care studiază obiecte și fenomene cerești. Folosește matematica, fizica și chimia pentru a explica originea și evoluția lor. Printre obiectele de interes se numără: planete, sateliți naturali, stele, nebuloase, galaxii și comete.
Fenomenele relevante includ explozii de supernove, explozii de raze gamma, quasari, blazari, pulsari, și radiații cosmice de fond. Mai general, astronomia studiază tot ceea ce își are originea în afara atmosferei Pământului. Cosmologia este o ramură a astronomiei și studiază Universul în ansamblu.
Astronomia este una dintre cele mai vechi științe naturale. Civilizațiile timpurii din istoria înregistrată au făcut observații metodice despre cerul nopții. Acestea includ babilonienii, grecii, indienii, egiptenii, chinezii, Maya și multe popoare indigene antice din America. În trecut, astronomia includea discipline la fel de diverse precum astrometria, navigația cerească, astronomia observațională și întocmirea calendarelor. În zilele noastre, astronomia profesionistă este sinonimă cu astrofizica.
Eclipsă parțială de Lună vizibilă din România
În 2024, vom avea parte de o eclipsă parțială de Lună, care va fi singura vizibilă din România. Fenomenul va avea loc în ziua de 18 septembrie 2024 și se va produce spre dimineață, atunci când Luna va fi jos spre orizontul vestic.
Povestea celor 7 mănăstiri unite print-o linie dreaptă
Aceasta nu va intra complet în umbră, deci nu se va înroși prea mult. Faza maximă va fi la ora 5:44, magnitudinea eclipsei 0.085, obscuraţia 3,5%. Această eclipsă va mai fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, Oceanul Atlantic, Groenlanda, Europa, Africa şi vestul Asiei.
Eclipsă totală de Soare vizibilă din America de Nord
Pe data de 8 aprilie 2024, va avea loc o eclipsă totală de Soare. Aceasta va fi vizibilă de-a lungul unei fâșii de pe continentul America de Nord, trecând de la Oceanul Pacific de Sud, prin nordul Mexicului, centrul și Estul Statelor Unite ale Americii, sud-estul Canadei și se va termina în nordul Oceanului Atlantic.
Eclipsă de Lună prin penumbră vizibilă din America de Nord, America de Sud, Oceanul Pacific, Europa, Africa și vestul Asiei
Pe data de 25 mai 2024, vom fi martorii unei eclipse de Lună prin penumbră. Aceasta va putea fi observată cu ochiul liber din Oceanul Pacific, America de Nord şi America de Sud, Oceanul Atlantic, vestul Europei, Groenlanda, vestul Africii, estul Australiei şi Noua Zeelandă.
Eclipsă inelară de Soare vizibilă din Oceanul Pacific și sudul Americii de Sud
La început de octombrie, mai exact pe data de 2 octombrie, se va produce o eclipsă inelară de Soare, fenomen ce va putea fi observat din Oceanul Pacific şi din sudul Americii de Sud.
Apariția cometei C/2023 A3 de după Soare
Cel mai spectaculos eveniment ceresc din 2024 îl va reprezenta apariţia cometei C/2023 A3 de după Soare, care se va produce în luna octombrie. Cometa va fi vizibilă cu ochiul liber din emisfera nordică.
13 Sky bars în București cu imagini panoramice deosebite
Alte fenomene astronomice
În 2024, vom mai putea observa următoarele fenomene astronomice:
- 22 februarie: planetele Venus și Marte în conjuncție strânsă
- 20 martie: echinocțiul de primăvară
- 11 aprilie: planetele Marte și Saturn în conjuncție strânsă
- 22 aprilie: maximul curentului de meteori Liridele
- 29 aprilie: planetele Marte și Neptun în conjuncție strânsă
- 7 mai: maximul curentului de meteori Eta Aquaridele
- 20 iunie: solstițiul de vară
- 31 iulie: maximul curentului de meteori Delta Aquaridele
- 13 august: maximul curentului de meteori Perseidele
- 8 septembrie: planeta Saturn la opoziție
- 20 septembrie: planeta Neptun la opoziție
- 22 septembrie: echinocțiul de toamnă
- 19 octombrie: ocultație Luna cu roiul de stele Pleiadele
- 14-28 octombrie: cometa C/2023 A3 la strălucire maximă
- 22 octombrie: maximul curentului de meteori Orionidele
- 17 noiembrie: planeta Uranus la opoziție
- 18 noiembrie: maximul curentului de meteori Leonidele
- 7 decembrie: planeta Jupiter la opoziție
- 13 decembrie: ocultație Luna cu roiul de stele Pleiadele
- 14 decembrie: maximul curentului de meteori Geminidele
- 21 decembrie: solstițiul de iarnă
Anul 2024 va fi un an bogat în fenomene astronomice, oferind posibilitatea de a observa o serie de evenimente spectaculoase.