Fundația FAN Courier extinde programul de burse ”Elev de liceu” și pe durata studiilor universitare pentru bursierii absolvenți care doresc să urmeze o facultate de stat. Prima generație de bursieri intră în linie dreaptă pentru admiterea la facultate, a spus Magda Popescu, director executiv al Fundației.
În cei patru ani de funcționare, Fundația a oferit burse de studiu pentru 80 de elevi din România, proveniți din familii defavorizate să continue studiile la liceu. Prima generație de elevi susținuți de Fundație pe parcursul celor patru ani de liceu a ajuns în clasa a XII-a în acest an, iar 100 % dintre ei doresc să-și continue studiile.
Prima generație de elevi susținuți de Fundație a ajuns în clasa a XII-a în acest an
”2021 a fost un an pe cât de dificil pe atât de provocator. Din cauza schimbărilor survenite în mers în ceea ce privește structura anului școlar și desfășurarea efectivă a cursurilor, am modelat programul de burse ”Elev la liceu” astfel încât suportul oferit elevilor să ajungă și să servească direct intereselor lor.
În același timp, am analizat opțiunile de susține a bursierilor pe viitor, mai ales că prima generație se pregătește intens de bacalaureat și admitere la facultate. 100% dintre elevii care fac parte din prima generație de bursieri doresc să urmeze cursuri universitare iar noi am decis să îi susținem în continuare, datorită eforturilor excepționale pe care le-au făcut și a rezultatelor pe măsură.
O treime dintre bursieri au media zece la liceu iar jumătate dintre ei au medii peste 9. Majoritatea și-au ales deja studiile pe care vor să le facă: medic, avocat, inginer automatis, profesor, economist, psiholog sau medic veterinar. Îi vom susține pentru că România are nevoie de profesioniști”, a argumentat Magda Popescu.
”Elev la liceu” este un proiect destinat elevilor din familii defavorizate care termină clasa a VIII-a și care vor să-și continue studiile, dar nu au resursele financiare necesare.
Bursele îi ajută pe elevi și pe familiile acestora să scape de presiunea financiară, Fundația FAN Courier preluând cheltuielile cu cazarea, transportul, masa, hainele și rechizitele necesare.
Anual, prin programul Fundației sunt susținuți în medie 20 de elevi să continue studiile la liceu, însă au fost situații când numărul bursierilor a fost mai mare de 20.
Fundația FAN Courier a decis să implementeze un program de burse pe perioada liceului
Și copiii din celelalte generații de elevi înscriși în programul ”Elev la liceu” au rezultate bune și foarte bune, mediile acestora la final de an școlar fiind peste 8. Pentru anul școlar 2021-2022, Fundația a acordat 20 de burse.
”Pentru multe familii din mediul rural, cu posibilități materiale modeste, trimiterea copiilor la liceu, în oraș, presupune eforturi financiare pe care cei mai mulți nu le pot susține. Pentru copiii care învață bine și doresc să-și depășească condiția, să evolueze, dar care nu pot trece de impasul financiar, ce le schimbă radical viitorul, zborul se frânge la 14 ani. De aceea, noi, fundația FAN Courier, am decis să implementăm acest program de burse pe perioada liceului, dar și să-l extindem pe tot parcursul studiilor universitare, pentru ca acești copii să-și urmeze visul și să aibă posibilitatea să studieze pentru cariera pe care și-au ales-o”, a adăugat Magda Popescu.
Programul de burse ”Elev la liceu” este inovator pentru că îi responsabilizează direct pe elevi. Bursele se acordă direct elevilor și sunt gestionate de aceștia direct, astfel că proiectul are și o componentă de educație financiară.
Originalitatea proiectului constă în minimizarea birocrației și în faptul că elevii sunt încurajați să participe la proiect încă din prima etapă: se înscriu direct pe platforma online, completează date relevante despre ei, participă direct la interviul telefonic și abia la final completează un dosar cu documentele necesare.
Lumină în 100 de case
Un alt proiect major în care s-a implicat Fundația încă din 2017 este ”Lumină pentru România”, implementat de Free Miorița, organizație care, din 2013, extinde rețeaua electrică, prin montarea de panouri fotovoltaice, în zone ale țării greu accesibile și la familiile sărace în care lumina vine de la lumânări, lămpi cu motorină sau lanterne.
În cei patru ani, Fundația FAN Courier cu sprijinul asociației Free Miorița ”a dus lumină” în mai mult de 100 de case, cu peste 400 de beneficiari direcți.
Citiți și:
- Codezilla lansează un program de internship plătit
- Veniturile României au scăzut cu peste 3,5 mld. dolari
- Locuri de muncă disponibile în România în noiembrie 2021
- Una din două companii derulează proiecte de digitalizare
- BestJobs: 73% dintre angajați ar putea renunța la noul job
- Bugetele pentru marketing digital vor crește cu 15% în 2021
Început în urmă cu opt ani la Ursici, în Hunedoara, proiectul organizației Free Miorița a electrificat ultimele patru școli fără curent electric din România, la Centrul de Salvare și Recuperare a Animalelor Sălbatice, la două lăcașe de cult și la sute de familii cu case amplasate în localități greu accesibile din peste 30 de județe ale țării.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.