Luni, 30 ianuarie 2024, orașul Întorsura Buzăului a înregistrat cea mai scăzută temperatură din țară, de minus 22,9 grade Celsius.
Potrivit meteorologului Ovidiu Câmpean, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud din Sibiu, următoarele nopți vor fi la fel de geroase, cu temperaturi de minus 20 de grade Celsius.
În februarie 2023, la Întorsura Buzăului au fost înregistrate trei zile consecutive cu ger de minus 31,1, minus 29 și minus 26 de grade Celsius.
Întorsura Buzăului, cunoscută și sub numele de „Mica Siberie”, este unul dintre polii frigului din România. În această localitate s-au înregistrat temperaturi extrem de scăzute, cum ar fi minus 34,6 grade Celsius pe 8 ianuarie 2015 și minus 32 de grade Celsius pe 10 ianuarie 2017.
În perioada următoare vremea va fi rece în toată țara, cu temperaturi cuprinse între minus 3 și 6 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în Oltenia. În București, maxima termică va atinge 3 grade Celsius. La munte va fi frig ziua și ger noaptea, iar pe văi și în depresiuni se va forma ceață asociată cu chiciură.
Meteorologii anunță că de marți temperaturile vor începe să crească ușor.
Citiți și:
- Gaura neagră din inima galaxiei noastre se apropie de viteza maximă de rotație
- Elevii din București vor avea o zi de vacanță în plus
- Care sunt cele mai lungi tiroliene din România
- Cea mai ieftină destinație din Europa pentru un city break
Localitatea Întorsura Buzăului este situată în județul Covasna, în Munții Carpați, fiind o destinație populară pentru iubitorii de sporturi de iarnă.
Orașul Întorsura Buzăului este așezat în partea sud-estică a Transilvaniei, în partea sudică a județului Covasna, la granița cu județul Brașov (6 km) pe drumul național 10 care leagă Brașovul de Buzău. Orașul se află în Depresiunea Întorsura Buzăului, ce dă o impresie de cetate medievală.
La Nord de oraș se află munții Clăbucetele Întorsurii (1.000-1.200 m) acoperiți cu păduri de foioase și conifere dar și pajiști de o cromatică deosebită. La Est, Întorsura Buzăului este străjuită de munții Buzăului iar la sudul lor de masivul Siriu—vârful Siriu (1.657 m), vârful Malaia (1.662 m). La Vest se înalță culmile domoale ale munților Tătarul Mare și Tătarul Mic, iar la sud culmile semețe și abrupte ale masivului Ciucaș (vârful Ciucaș, 1.954 m).
Cum și de unde apar mase de aer rece în România
Vremea rece din România este cauzată de o masă de aer rece care vine din Rusia. Această masă de aer este mai rece decât aerul care se găsește în prezent în România, astfel încât temperatura scade.
Masele de aer rece se formează în regiunile polare, unde temperaturile sunt scăzute pe tot parcursul anului. Acestea sunt adesea asociate cu cicloane, care sunt sisteme de presiune scăzută ce se formează în atmosferă.
Când un ciclon se formează în zona Arcticii, acesta poate transporta masa de aer rece spre sud. În cazul României, acest lucru se întâmplă adesea în lunile de iarnă, când ciclonii se formează mai frecvent.
În plus, configurația geografică a României contribuie la temperaturile scăzute din timpul iernii. Munții Carpați blochează aerul cald din sud, astfel încât acesta nu poate ajunge în nordul țării. Acest lucru face ca temperaturile să fie mai scăzute în regiunile montane și din nordul țării.
Citiți și:
- Un loc de poveste, Pasul Tihuța. Ce obiective turistice găsiți aici
- Lucruri neștiute despre Castelul Pelișor
- Castele emblematice ale României. Locuri de poveste de vizitat
În cele din urmă, schimbările climatice pot contribui, de asemenea, la temperaturile scăzute din România. Schimbările climatice duc la topirea gheții din Arctică, ceea ce face ca temperaturile din această regiune să crească. Acest lucru poate duce la formarea mai frecventă a ciclonilor, care pot transporta mase de aer rece spre sud.
Iată câteva exemple de temperaturi scăzute înregistrate în România:
- Recordul național pentru cea mai scăzută temperatură înregistrată în România este de -38,5 grade Celsius, înregistrat la Bod, în apropiere de Brașov, în data de 25 ianuarie 1942.
- Întorsura Buzăului este cunoscută pentru temperaturile sale scăzute, fiind supranumită „Mica Siberie”. În această localitate, recordul pentru cea mai scăzută temperatură înregistrată este de -35,8 grade Celsius, înregistrat în data de 8 februarie 2005.
- În lunile de iarnă, temperaturile pot coborî sub zero grade Celsius în multe părți ale României, inclusiv în București.