În următoarele trei nopți, în perioada 13-15 decembrie 2023, va avea loc maximul curentului de meteori Geminide. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai active din an, oferind posibilitatea de a vedea până la 150 de stele căzătoare pe oră, în condiții ideale.
În acest interval, Pământul trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul activ (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde (ioniza) gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare.
Geminidele sunt cauzate de praful lăsat în urma cometei 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Cometa se apropie de Soare la fiecare 6,4 ani, iar praful lăsat în urma ei se intersectează cu orbita Pământului în fiecare lună decembrie.
În 2023, maximul curentului cade pe 14 decembrie, la ora 21. Din România se poate vedea perioada de maxim, adică noaptea de 14/15. Șansele sunt să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare/oră.
Cel mai bun moment pentru a vedea stele căzătoare este după miezul nopții, când cerul este întunecat și fără nori. Dacă vă aflați într-o zonă cu vedere panoramică, cu cât mai puțină lumină artificială, cu atât mai bine.
Iată câteva sfaturi pentru a vedea stele căzătoare:
- Găsiți un loc întunecat, cu vedere panoramică la cer.
- Evitați luminile artificiale, cum ar fi luminile din orașe sau farurile mașinilor.
- Așteptați până după miezul nopții, când cerul este întunecat.
- Întindeți-vă pe spate și priviți cerul.
Citiți și:
- Gaura neagră din inima galaxiei noastre se apropie de viteza maximă de rotație
- Elevii din București vor avea o zi de vacanță în plus
- Se redeschide Satul lui Moș Crăciun din județul Neamț
- Târguri de Crăciun din România în 2023: care sunt și când se deschid
În momentele când se văd mai mulți meteori (stele căzătoare), aceștia par că vin dintr-o singură regiune de pe cer. Această regiune se numește radiant.
Efectul de perspectivă, același care face ca șinele de tren să pară că se unesc în depărtare, face ca meteorii ce fac parte dintr-un curent să vină din aceeaşi regiune de pe cer. Această regiune se numește radiant.