Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare celebrată anual de către Biserica Ortodoxă în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști.
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V – VI. Ziua în care se sfințesc apele are loc anual în Vinerea Luminată.
Originea sărbătorii Izvorul Tămăduirii
Proveniența acestei sărbători se află în legenda unei minuni care s-ar fi petrecut lângă un izvor de lângă Constantinopol. Conform tradiției, un orb și-a recăpătat vederea spălându-se pe ochi cu apa din acest izvor. Aici orbul a ajuns călăuzit de viitorul împărat al Bizanțului Leon I (457- 474) de la acea vreme, căruia i-a cerut apă. Și împăratul la rândul lui a fost călăuzit și îndemnat de glasul Maicii Domnului. Ajuns mai târziu în scaunul împărătesc, Leon I a construit la locul respectiv o biserică din zid (actualul edificiu datează din 1835).
Cum se celebrează „Izvorul Tămăduirii” în tradiția românească
În această zi, în lăcașurile de cult după Liturghie se face sfințirea aghesmei mici. În unele locuri există credința ca cei care beau această apă sfințită sunt protejați de boli și duhuri rele pentru un an și se înzdrăvenesc. Uneori se mai păstrează și obiceiul preoților de a merge în această zi la izvoarele de apă pentru a le sfinți și, a le proteja de secare sau de adăpostirea duhurilor rele în preajma lor. De asemeni în unele zone prelații merg și fac stropirea caselor enoriașilor cu agheasma mică.
În tradiția populară, Izvorului Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai spornică din an, deoarece apele sunt zbuciumate și zgomotoase, fiind mai ușor de găsit.
De ce se sărbătorește în vinerea din Săptămâna Luminată
Vinerea din Săptămâna Luminată mai poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântânița. Această sărbătoare nu are date fixe, însă se serbează mereu în vinerea din Săptămâna Luminată.
Vinerea Scumpă este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.
Această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de Aghiasma Mică, sărbătoare marcată în calendar cu cruce neagră.
După Sfântă Liturghie, în toate bisericile se face o sfințire a apei. Credința spune că în această zi toate apele trebuie sfințite și dacă se scaldă în ele cei ce suferă de boli se vor vindecă.
În Israel, în această zi se face o adevărată ceremonie la Izvorul Tămăduirii, locul binecuvântat de Domnul Iisus, unde au avut loc adevărate minuni.
În tradiția grecească se mai numește și Săptămâna reînnoită (în greacă Diakaimsimos) pentru că întreaga creație este reînnoită prin Domnul Iisus Hristos.
Tradiții și obiceiuri în Vinerea Scumpă
În ziua de Izvorul Tămăduirii, tinerii adolescenţi din anumite zone ale ţării obişnuiau să facă legământul juvenil – în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit.
Persoanele „legate”, verii, surorile, fraţii, fraţii de cruce, se întâlneau anual sau după căsătorie, la Rusalii. După încheierea legământului, ei se comportau unii faţă de ceilalţi ca adevăraţi fraţi şi surori.
În tradiţia populară, se crede că bolnavii care respectă ritualul şi beau apă sfinţită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc.
Cu Aghiasma Mică se stropesc toate camerele din casă.
În această zi, apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate. De aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă.
Femeile nu trebuie să facă nicio treabă casnică. În această zi nu se spală și nu se calcă.
Gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la muncile agricole. Se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. Oamenii cronsideră că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.
Citiți și:
- Sondaj: unde preferă românii să călătorească
- Top 10 locuri spectaculoase din România, mai puțin cunoscute
- Lansare zboruri charter către Antalya
- Cum arată Podul Mare din Cișmigiu după reabilitare
- O nouă investiție la cel mai mare resort de golf din România
- Info trip Turcia: Călător prin Izmir, Efes, Manisa, Sardeis, Ușak și Kütahya
Se spune că dacă respectăm aceste vineri scumpe, ne rugăm și avem grijă de rânduierile bisericești, vom avea un loc asigurat în Rai.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.