Anul Nou este ziua care marchează începerea următorului an calendaristic. Sărbătoarea Anului Nou are o istorie lungă și complexă, care datează din cele mai vechi timpuri.
În Egiptul antic, de exemplu, Anul Nou era sărbătorit în ziua echinocțiului de primăvară, ca un simbol al renașterii naturii. În Roma antică, Anul Nou era sărbătorit în ziua de 1 ianuarie, ca o zi de sărbătoare și de purificare.
În Europa creștină, Anul Nou a fost sărbătorit inițial pe 25 decembrie, ziua nașterii lui Isus Hristos. Cu toate acestea, în secolul al XII-lea, Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian, care a stabilit 1 ianuarie ca începutul noului an.
În epoca contemporană, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie — noaptea de Revelion (din limba franceză: Réveillon, ceea ce înseamnă aproximativ „trezire”, aici cu sensul de ospăț la miezul nopții) — cu petarde și artificii; rudelor, prietenilor și cunoștințelor li se fac urări de noroc și sănătate și se urează „La mulți ani!”.
Obiceiuri din trecut
Petrecerile de Anul Nou nu sunt de dată recentă. Unele inscripții antice arată că ele țineau de religiile păgâne în Babilon încă din mileniul al III-lea î.e.n. Fiind sărbătorit la mijlocul lunii martie, Anul Nou era un eveniment foarte important.
În The World Book Encyclopedia se spune că oamenii credeau că, „la acea dată, zeul Marduk decidea destinul țării pentru anul următor“. La babilonieni, sărbătoarea Anului Nou ținea 11 zile și includea jertfe, procesiuni și rituri ale fertilității.
Citiți și:
- Horoscopul chinezesc 2024 – Anul Dragonului de Lemn
- Cea mai ieftină destinație din Europa pentru un city break
- Locul preferat de români în Top destinații de Revelion
Un timp, la romani anul începea tot în luna martie. Totuși, în 46 e.n., împăratul Iulius Caesar a stabilit prin lege ca ziua de 1 ianuarie să fie data la care să înceapă anul. Această zi era deja închinată lui Ianus, zeul începuturilor, iar acum avea să marcheze și prima zi a anului la romani.
Obiceiuri și tradiții în prezent
Cehii au obiceiul ca de Anul Nou să mănânce supă de linte.
Slovacii bagă sub fața de masă bani sau solzi de pește.
În unele zone din America de Sud, mulți întâmpină noul an stând pe piciorul drept. Alții sună din corni și aruncă petarde.
Grecii fac o prăjitură tradițională în care pun bani. Persoana care găsește banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost transmis și în anumite regiuni ale României.
Evreii din Israel mănâncă mere unse cu miere, pentru ca noul an să fie foarte dulce.
Italienii încep cina mâncând o farfurie de linte, iar după toastul pentru noul an se obișnuiește să se arunce cupa pe fereastră.
Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, însemnând ultimele secunde ale anului, ca ritual pentru atragerea norocului. Obiceiul a fost preluat de numeroase țări latino-americane.
În România, în mod tradițional nu se aruncă nimic din casă în prima zi a Anului Nou pentru că, procedând astfel, o persoană își aruncă norocul. Tot în prima zi din an nu se iese din casă până ce o persoană brunetă nu intră în casa respectivă (potrivit tradițiilor, persoanele brunete aduc noroc și fericire, iar cele roșcate și blonde ghinion).
În noaptea dintre ani, oamenii își pun o dorință, pentru că aceasta are toate șansele să se îndeplinească. Noaptea de Revelion este întâmpinată cu gălăgie pentru că zgomotele puternice alungă spiritele rele.
Citiți și:
Tot de Anul Nou se merge cu capra. Unii oameni desfac șampanie la cumpăna dintre ani, ca să aibă un an mai prosper. Pușcarea petardelor de Anul Nou este practicată de regulă de către cei tineri. Și desigur pe 31 decembrie se colindă cu plugușorul iar pe 1 ianuarie cu sorcova.
În prezent, Anul Nou este sărbătorit în întreaga lume, în diferite date. În majoritatea țărilor, Anul Nou este sărbătorit pe 1 ianuarie, dar în unele țări, cum ar fi China, Japonia și Coreea de Sud, Anul Nou este sărbătorit conform calendarului lunar.
Semnificația sărbătorii Anului Nou variază de la cultură la cultură. În general, Anul Nou este văzut ca un moment de renaștere, de speranță și de noi începuturi. Este o perioadă în care oamenii se reunesc cu familia și prietenii pentru a sărbători și a face planuri pentru anul care vine.
În România, Anul Nou este sărbătorit pe 1 ianuarie. Este o sărbătoare importantă, care este marcată de petreceri, focuri de artificii și alte tradiții.
Oricum ar fi perceput de fiecare popor în parte, anul care se încheie reprezintă trecutul, iar anul care vine reprezintă viitorul. Așadar, este momentul să ne amintim de lucrurile bune din trecut și să sperăm la un viitor mai bun.