Poezia Nostalgie scrisă de Ana Gubandru Tomescu, surprinde într-un mod delicat trecerea de la vară la toamnă. Imaginile vizuale sunt clare și evocatoare, iar sentimentele transmise sunt profunde.
Poezia urmărește un ciclu natural, de la exuberanța verii la melancolia toamnei. Fiecare vers este o etapă a acestei tranziții, de la căldura verii la răcoarea toamnei, de la recoltă la pregătirea pentru iarnă.
Boabele de porumb, ciorchinii de vie, bruma și umbrele lungi sunt simboluri ale trecerii timpului și ale schimbărilor în natură. Ele evocă atât bogăția recoltei, cât și fragilitatea și trecerea ființei umane.
O analiză a poeziei despre nostalgie
Poezia transmite un sentiment de nostalgie pentru vară, dar și de acceptare a ciclurilor naturale. Tonul este unul melancolic, dar și contemplativ.
Limbajul este simplu și direct, dar cu o încărcătură emoțională puternică. Imaginile vizuale sunt clare și ușor de vizualizat.
Această poezie poate fi interpretată ca o reflecție asupra trecerii timpului și a ciclurilor vieții. Toamna este văzută ca un moment de bilanț, când ne amintim de bucuriile verii și ne pregătim pentru ceea ce urmează.
Este o poezie care ne invită să ne bucurăm de fiecare moment, dar și să acceptăm schimbările care vin odată cu trecerea timpului.
Nostalgie
(Sinaia, octombrie 1970)
S-a dus dogoarea verii
Și ziua se scurtează,
Iar aripa-nserării
Lungi umbre desenează.
Porumbul strâns-a-n boabe,
Osârdia câmpiei,
Pământul aburește,
Se coc ciorchinii viei.
În dimineața rece,
Pe câmp bruma străluce,
Tot verdele pălește,
S-a dus vara cea dulce…
Poezia doamnei Ana Gubandru Tomescu face parte din volumul CUGETĂRI PE ARIPA TIMPULUI– 2020, publicat la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.
Despre autoare
Ana Gubandru Tomescu (AGT) s-a născut în Comuna Ghioroiu, Județul Vâlcea, în anul 1950. Este absolventă a Facultății de Biologie București (1973). După terminarea studiilor universitare a fost repartizată ca cercetător la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură Floricultură Vidra, Județul Ilfov. Aici și-a desfășurat activitatea timp de 37 de ani, în cadrul Laboratorului de Protecția Plantelor.
În perioada 1999-2016, a colaborat cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde a predat cursul Floricultură, Aranjamente florale și a fost coordonator științific la 37 Lucrări de disertație și 23 Lucrări pentru obținerea Gradului didactic I.
În literatura de specialitate, Ana Tomescu Gubandru a început să publice cărți după o anumită vârstă. Astfel că, după o parcurgere atentă a celor opt lucrări științifice publicate, dintre care șase premiate de Societăți de prestigiu din România, autoarea scoate la iveală noi abilități, de această dată, cele de poetă.
Încă de tânără i-a plăcut jocul cu metafora și visele, însă debutul poetic l-a făcut în 2019 când, a publicat primul său volum, „Mărturisite gânduri și trăiri” care conține 135 de poezii.
Nu a trecut mult de la publicarea primului volum de poezii și Ana Tomescu ne surprinde în 2020 cu alte poezii cuprinse în „Cugetări pe aripa timpului”, un al doilea volum de versuri bine temperate.
Și în acest al doilea volum, autoarea utilizează domeniul poetic plin de metafore, epitete, enumerații ca în cel dintâi. Cele 126 de poezii structurează o călătorie fascinantă a minții și sufletului prin lumea reală și lumea visului.